2026年水木金卷高考模拟试卷精编英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年水木金卷高考模拟试卷精编英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第246页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
- 第232页
- 第233页
- 第234页
- 第235页
- 第236页
- 第237页
- 第238页
- 第239页
- 第240页
- 第241页
- 第242页
- 第243页
- 第244页
- 第245页
- 第246页
- 第247页
- 第248页
- 第249页
- 第250页
- 第251页
- 第252页
- 第253页
- 第254页
- 第255页
- 第256页
- 第257页
- 第258页
- 第259页
- 第260页
- 第261页
- 第262页
- 第263页
- 第264页
- 第265页
- 第266页
- 第267页
- 第268页
- 第269页
- 第270页
- 第271页
- 第272页
- 第273页
- 第274页
- 第275页
- 第276页
- 第277页
- 第278页
- 第279页
- 第280页
- 第281页
- 第282页
- 第283页
- 第284页
- 第285页
- 第286页
- 第287页
- 第288页
- 第289页
- 第290页
- 第291页
- 第292页
- 第293页
- 第294页
- 第295页
- 第296页
- 第297页
- 第298页
- 第299页
- 第300页
- 第301页
- 第302页
- 第303页
- 第304页
- 第305页
- 第306页
- 第307页
- 第308页
- 第309页
- 第310页
- 第311页
- 第312页
- 第313页
- 第314页
- 第315页
- 第316页
- 第317页
- 第318页
- 第319页
- 第320页
- 第321页
- 第322页
- 第323页
- 第324页
- 第325页
- 第326页
- 第327页
- 第328页
- 第329页
- 第330页
- 第331页
- 第332页
- 第333页
- 第334页
- 第335页
- 第336页
- 第337页
- 第338页
- 第339页
- 第340页
- 第341页
- 第342页
- 第343页
- 第344页
- 第345页
- 第346页
- 第347页
- 第348页
- 第349页
- 第350页
- 第351页
- 第352页
- 第353页
- 第354页
- 第355页
- 第356页
- 第357页
- 第358页
- 第359页
- 第360页
- 第361页
- 第362页
- 第363页
- 第364页
- 第365页
- 第366页
- 第367页
- 第368页
- 第369页
- 第370页
- 第371页
- 第372页
- 第373页
- 第374页
- 第375页
- 第376页
- 第377页
- 第378页
- 第379页
- 第380页
- 第381页
- 第382页
- 第383页
- 第384页
- 第385页
- 第386页
- 第387页
- 第388页
- 第389页
- 第390页
- 第391页
- 第392页
- 第393页
- 第394页
- 第395页
- 第396页
- 第397页
- 第398页
- 第399页
- 第400页
- 第401页
- 第402页
- 第403页
- 第404页
- 第405页
- 第406页
- 第407页
- 第408页
- 第409页
- 第410页
- 第411页
- 第412页
- 第413页
- 第414页
- 第415页
- 第416页
- 第417页
- 第418页
- 第419页
- 第420页
- 第421页
- 第422页
- 第423页
B
A few years ago, we bought a model Lego(乐高) set of the Taj Mahal(泰姬陵) for my dad's birthday, hoping to combine his love for architecture with family time as our lives grew busier.
Each evening, my dad and I gathered around the large dining table to plan our line of attack. We faced thousands of tiny white pieces, each packaged with accuracy in numbered plastic bags, accompanied by a thick instruction booklet.
The evenings passed quickly, and the building rose before our eyes. We could see our efforts coming to fruition, and as we turned to the tedious(乏味的) task of ordering the colored tiles(地砖) on the building's floor, our conversation too took a turn.
We were struck by the similarities—and differences—between Lego blocks and life.
We were amazed by how complex the model was and its instruction booklet. We realized the booklet itself was a work of art, beautiful, but also surprisingly detailed and clear. It provided us with the comfort of certainty. We knew if we followed all the instructions, we would end up with a model that looked exactly like the picture on the box. If we made a mistake, all we had to do was retrace our steps, flip back the pages and start again.
Life, however, does not fit together so neatly and rarely provides us with such clear instructions. We talked over our respective lives, decisions made, and actions and choices never taken. Dad reflected on a life well lived, and I, in my mid-thirties, on the uncertain path that lay ahead.
Here, we were the expert architects doing the assembling(组装), but out in the world, we were the ones being assembled. We think we're in control, but our choices are shaped by forces beyond our control. In the face of uncertainty, we have to continue, trusting both in the process and the end result.
Sometimes, on the days I return home, I go to the spare room to look at the completed Lego model, which brings forth a sense of happiness and comfort. It reminds me that life is built slowly, with mistakes, an element of uncertainty and no instruction book. It shows that consideration, warmth and faith will result in a life well lived. Like the now dusty replica(复制品), life itself is not about what we materially create or leave behind, but rather how we live it.
41. Why did the author buy the Lego Taj Mahal set?
A. To explore architectural designs.
B. To release pressure from busy work.
C. To celebrate the father's birthday.
D. To teach the children about history.
42. Which of the following can best describe the author's experience building the Lego set?
A. Simple and tedious.
B. Creative and enjoyable.
C. Complex and rewarding.
D. Challenging and frustrating.
43. What life lesson does the author draw from assembling the Lego model?
A. Mistakes in life can always be corrected timely.
B. Life's uncertainties make it much more exciting.
C. Life requires careful planning as well as adjustment.
D. Life's uncontrollable nature should be embraced.
44. What does the completed Lego model symbolize for the author?
A. The pleasure of family bonding.
B. The journey of living one's life.
C. The value of hard work in life.
D. The achievement of life goals.
45. What is the author's purpose in writing the passage?
A. To compare assembling Lego blocks to handling life.
B. To describe the process of building a Lego model.
C. To reflect on the importance of family interaction.
D. To discuss the challenges of following instructions.
A few years ago, we bought a model Lego(乐高) set of the Taj Mahal(泰姬陵) for my dad's birthday, hoping to combine his love for architecture with family time as our lives grew busier.
Each evening, my dad and I gathered around the large dining table to plan our line of attack. We faced thousands of tiny white pieces, each packaged with accuracy in numbered plastic bags, accompanied by a thick instruction booklet.
The evenings passed quickly, and the building rose before our eyes. We could see our efforts coming to fruition, and as we turned to the tedious(乏味的) task of ordering the colored tiles(地砖) on the building's floor, our conversation too took a turn.
We were struck by the similarities—and differences—between Lego blocks and life.
We were amazed by how complex the model was and its instruction booklet. We realized the booklet itself was a work of art, beautiful, but also surprisingly detailed and clear. It provided us with the comfort of certainty. We knew if we followed all the instructions, we would end up with a model that looked exactly like the picture on the box. If we made a mistake, all we had to do was retrace our steps, flip back the pages and start again.
Life, however, does not fit together so neatly and rarely provides us with such clear instructions. We talked over our respective lives, decisions made, and actions and choices never taken. Dad reflected on a life well lived, and I, in my mid-thirties, on the uncertain path that lay ahead.
Here, we were the expert architects doing the assembling(组装), but out in the world, we were the ones being assembled. We think we're in control, but our choices are shaped by forces beyond our control. In the face of uncertainty, we have to continue, trusting both in the process and the end result.
Sometimes, on the days I return home, I go to the spare room to look at the completed Lego model, which brings forth a sense of happiness and comfort. It reminds me that life is built slowly, with mistakes, an element of uncertainty and no instruction book. It shows that consideration, warmth and faith will result in a life well lived. Like the now dusty replica(复制品), life itself is not about what we materially create or leave behind, but rather how we live it.
41. Why did the author buy the Lego Taj Mahal set?
A. To explore architectural designs.
B. To release pressure from busy work.
C. To celebrate the father's birthday.
D. To teach the children about history.
42. Which of the following can best describe the author's experience building the Lego set?
A. Simple and tedious.
B. Creative and enjoyable.
C. Complex and rewarding.
D. Challenging and frustrating.
43. What life lesson does the author draw from assembling the Lego model?
A. Mistakes in life can always be corrected timely.
B. Life's uncertainties make it much more exciting.
C. Life requires careful planning as well as adjustment.
D. Life's uncontrollable nature should be embraced.
44. What does the completed Lego model symbolize for the author?
A. The pleasure of family bonding.
B. The journey of living one's life.
C. The value of hard work in life.
D. The achievement of life goals.
45. What is the author's purpose in writing the passage?
A. To compare assembling Lego blocks to handling life.
B. To describe the process of building a Lego model.
C. To reflect on the importance of family interaction.
D. To discuss the challenges of following instructions.
答案:
41 C 细节理解题。题干意为:作者为什么买了乐高泰姬陵套装?根据第一段中“we bought a model Lego(乐高) set of the Taj Mahal(泰姬陵) for my dad’s birthday”可知,作者买乐高泰姬陵套装是为了庆祝父亲的生日。故选C。
42 C 推理判断题。题干意为:下列哪一项最能描述作者搭建乐高套装的经历?根据第二段中“We faced thousands of tiny white pieces, each packaged with accuracy in numbered plastic bags, accompanied by a thick instruction booklet.”可知,这个乐高泰姬陵套装有成千上万个白色小积木,而且还附有一本厚厚的说明书,由此可推知,搭建乐高的过程是复杂的;根据第三段中“the building rose before our eyes. We could see our efforts coming to fruition”可知,搭建的乐高逐渐成形,作者看到自己的努力正在取得成果,由此可推知,这个过程是有所收获的。故选C。
43 D 推理判断题。题干意为:作者从组装乐高模型中学到了什么人生教训?根据倒数第三段中“Life, however, does not fit together so neatly and rarely provides us with such clear instructions.”和倒数第二段中“In the face of uncertainty, we have to continue, trusting both in the process and the end result.”可知,作者表示,与组装乐高模型相比,生活不会如此整齐地组装在一起,也很少会给我们提供如此明确的指示;但是面对这种不确定性,我们必须继续下去,既要相信过程,也要相信结果。由此可推知,作者从组装乐高模型中学到我们应该接受生活的不可控本质。故选D。
44 B 推理判断题。题干意为:完成的乐高模型对作者来说象征着什么?根据最后一段中“It reminds me that life is built slowly, with mistakes, an element of uncertainty... life itself is not about what we materially create or leave behind, but rather how we live it.”可知,完成的乐高模型提醒着作者,生活是慢慢构建的,有错误,有不确定性,生活本身不在于我们物质上创造或留下的东西,而是在于我们如何生活。由此可推知,完成的乐高模型对作者来说象征着人生旅程。故选B。
45 A 写作意图题。题干意为:作者写这篇文章的目的是什么?通读全文可知,文章主要讲述了作者与父亲一起搭建乐高泰姬陵模型的过程,并从中领悟到生活的哲理,如生活的不确定性、接受生活的不可控本质等。由此可推知,作者写这篇文章的目的是将组装乐高积木与处理生活进行比较。故选A。
42 C 推理判断题。题干意为:下列哪一项最能描述作者搭建乐高套装的经历?根据第二段中“We faced thousands of tiny white pieces, each packaged with accuracy in numbered plastic bags, accompanied by a thick instruction booklet.”可知,这个乐高泰姬陵套装有成千上万个白色小积木,而且还附有一本厚厚的说明书,由此可推知,搭建乐高的过程是复杂的;根据第三段中“the building rose before our eyes. We could see our efforts coming to fruition”可知,搭建的乐高逐渐成形,作者看到自己的努力正在取得成果,由此可推知,这个过程是有所收获的。故选C。
43 D 推理判断题。题干意为:作者从组装乐高模型中学到了什么人生教训?根据倒数第三段中“Life, however, does not fit together so neatly and rarely provides us with such clear instructions.”和倒数第二段中“In the face of uncertainty, we have to continue, trusting both in the process and the end result.”可知,作者表示,与组装乐高模型相比,生活不会如此整齐地组装在一起,也很少会给我们提供如此明确的指示;但是面对这种不确定性,我们必须继续下去,既要相信过程,也要相信结果。由此可推知,作者从组装乐高模型中学到我们应该接受生活的不可控本质。故选D。
44 B 推理判断题。题干意为:完成的乐高模型对作者来说象征着什么?根据最后一段中“It reminds me that life is built slowly, with mistakes, an element of uncertainty... life itself is not about what we materially create or leave behind, but rather how we live it.”可知,完成的乐高模型提醒着作者,生活是慢慢构建的,有错误,有不确定性,生活本身不在于我们物质上创造或留下的东西,而是在于我们如何生活。由此可推知,完成的乐高模型对作者来说象征着人生旅程。故选B。
45 A 写作意图题。题干意为:作者写这篇文章的目的是什么?通读全文可知,文章主要讲述了作者与父亲一起搭建乐高泰姬陵模型的过程,并从中领悟到生活的哲理,如生活的不确定性、接受生活的不可控本质等。由此可推知,作者写这篇文章的目的是将组装乐高积木与处理生活进行比较。故选A。
查看更多完整答案,请扫码查看