2026年水木金卷高考模拟试卷精编英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年水木金卷高考模拟试卷精编英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年水木金卷高考模拟试卷精编英语》

第114页
B
My dearest granddaughter,
By the time you read this, I'll be gone. But I want to share with you the story that shaped our family's legacy(遗产)—a tale of gratitude that echoed(流传) through generations.
It was 1955, and I was just a young girl of 12. Times were hard, and our family struggled to make ends meet. One particularly hard winter, we had nothing left but a few potatoes and a little candle. That's when a knock on the door changed everything. Mrs. Thompson, our neighbor, stood there with a basket full of food. "I'm thankful for good neighbors," she said simply, pressing the basket into my mother's hands before hurrying away. That night, as we enjoyed our unexpected meal, my father declared, "When we have enough, we must remember this kindness and pass it on."
Years passed, and our fortunes improved. True to his word, my father always found ways to help others, saying it was an echo of Mrs. Thompson's kindness. I watched as he slipped groceries onto the porches(门廊) of struggling families, secretly paid for children's school supplies, and volunteered at the local shelter.
One day, while volunteering, he met a young man named Jack—your grandfather. Jack had fallen on hard times but was determined to turn his life around. My father took him under his wing, helping him find a job and a place to live. Jack, filled with gratitude, threw himself into his work and studies. He often said, "I'm just echoing the kindness shown to me." It was his gratitude and determination that first drew me to him.
As our family grew, your grandfather and I made sure to keep the echo alive. We taught your mother, and her siblings, the importance of being thankful and paying kindness forward.
Now, my dear Emma, I pass this story to you. Our family's echo of thankfulness has touched countless lives over the years. Some we know about, like the scholarship fund your mother started, but many more we'll never know.
Remember, gratitude is not just a feeling—it's an action. It has the power to create ripples(涟漪) that turn into waves, touching lives far beyond our own.
With all my love,
Grandma
41. How did the family feel about Mrs. Thompson's action?
A. Puzzled.
B. Surprised.
C. Grateful.
D. Skeptical.
42. What does Paragraph 3 mainly talk about?
A. The way Grandma helped others.
B. Grandma watched her father helping others.
C. Over the years, the family's life has greatly improved.
D. Mrs. Thompson's kindness had a profound effect on Grandma's father.
43. By saying "It was his gratitude and determination that first drew me to him." in Paragraph 4, Grandma meant
.
A. she fell in love with Jack
B. Jack was a determined person
C. Jack helped her with her work and studies
D. she could feel Jack's gratitude and determination
44. Grandma wrote this letter to
.
A. recall her life
B. point out the importance of being thankful
C. tell Emma the history of the family
D. pass on a family tradition of echoing the kindness
45. What message does the letter convey?
A. How the family legacy is formed.
B. People should learn to be grateful and echo the kindness.
C. Mrs. Thompson's kindness saved the family.
D. When life is rich, we must remember the difficulties.
答案: 41.C 推理判断题。题干意为:一家人对Thompson夫人的行为感受如何?根据第二段中“Mrs. Thompson, our neighbor, stood there with a basket full of food... That night, as we enjoyed our unexpected meal, my father declared, ‘When we have enough, we must remember this kindness and pass it on.’”可知,Thompson夫人给了家人满满一篮子的食物,当家人晚上享用这顿意料之外的晚餐时,外祖母的父亲告诉家人,当自己有足够的能力时,一定要记住这份恩情,并将它传递下去。由此可推知,这家人非常感激Thompson夫人的行为。故选C。
42.D 段落大意题。题干意为:第三段主要谈论了什么?根据第三段内容,尤其是“my father always found ways to help others, saying it was an echo of Mrs. Thompson’s kindness”可知,当家境逐渐好转后,外祖母的父亲总是想办法帮助别人,他说这是Thompson夫人善行的回响。由此可知,第三段主要讲述了Thompson夫人的善举对外祖母的父亲产生了深远的影响,使得他总是想办法帮助别人。故选D。
43.A 推理判断题。题干意为:通过在第四段中说“It was his gratitude and determination that first drew me to him.”,外祖母的意思是_______。根据第四段内容可知,外祖母的父亲在做志愿者时遇到了Jack,Jack当时陷入困境但决心改变生活,外祖母的父亲帮助了他,Jack心怀感激并全身心投入工作和学习,正是他的感恩之心和坚定的决心让外祖母首先对他产生了好感。故选A。
44.D 推理判断题。题干意为:外祖母写这封信是为了_______。根据文章内容可知,外祖母在信件开篇表明要和外孙女分享一个塑造家族传承的感恩故事,接着讲述了Thompson夫人在自己家困难时送来食物,之后父亲将这种善意传递下去,帮助了很多人,其中就包括了外祖父Jack,后来外祖母和外公也教导子女感恩并传递善意,最后外祖母将这个故事传给外孙女Emma。由此可推知,外祖母写这封信是为了传承家庭传统——传递善意。故选D。
45.B 主旨大意题。题干意为:这封信传达了什么信息?根据文章内容可知,信件讲述了外祖母儿时接受了Thompson夫人的善意,外祖母的父亲承诺传递善意,并帮助了外祖父,外祖父心怀感恩继续传递善意,家族一直传承这种做法,最后外祖母将故事传给外孙女,整个篇章都围绕着“感恩和传递善意”展开。由此可知,信件传达的核心信息是人们应该学会感恩并传递善意。故选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭