2026年水木金卷高考模拟试卷精编英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年水木金卷高考模拟试卷精编英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年水木金卷高考模拟试卷精编英语》

第177页
D
Ancient Greek philosopher Socrates famously declared that the unexamined life wasn't worth living for a human being, implying that we should attempt to know ourselves, to think through our actions, choices, prejudices, and attitudes. But when it comes to thinking about our own happiness and what makes our lives go well, it really does seem that this reflective attitude can ruin our chances of finding what we seek. For instance, constantly overthinking our social interactions or obsessing over minor details at work can lead to missed opportunities and increased anxiety. Perhaps, in our quest for self-improvement, we need to achieve harmony between reflection and action.
Perhaps it's not surprising that we are better designed for engaging in other activities than reflecting on how best to achieve our own happiness and well-being. Doing things that enhance our growth in physical, social, and intellectual areas tends to bring the reward of feeling good, and so stimulates us further to pursue those activities. Sitting around reflecting on what will make us happy is a lot less efficient than chasing the things that make us happy. If we think too much, there is an opportunity cost—time that we could have spent in a worthwhile activity has gone while we were thinking deeply about the best way to develop.
The philosopher David has explored the role of reflective thinking in sports, and his observations offer valuable insights. He notes that while athletes must think about the basic actions they perform, overthinking the mechanics of those actions can be counterproductive. For instance, a footballer needs to focus on kicking the ball low and hard to the left of the goalkeeper, but not on the minute movements of the legs and feet that produce the desired outcome. Overthinking often leads to a poorer performance; instead, an automatic response to the situation is required. This is because the human mind and body are designed to work in harmony when engaged in activities, and overthinking disrupts this natural flow.
A similar dynamic could also be operating in our lives. Individuals who start detailed programs of self-development in various dimensions, focusing on diet, habits, exercise, mental activity, work output and so on, are like the footballers overthinking their development. Their well-intentioned self-reflection might actually prevent them from achieving a high level of fulfillment. Sometimes, it is better to engage in activities wholeheartedly rather than constantly analyzing every aspect of our lives. After all, happiness may be found more easily through action than through endless contemplation.
As we know, the path to fulfillment, then, may lie not in relentless self-dissection, but in the courage to act—even imperfectly—while allowing reflection to guide, not govern, our lives.
50. By citing Socrates in Paragraph 1, the author primarily intends to
.
A. show the history of self-examination
B. compare ancient and modern views
C. criticize philosophical traditions
D. introduce the topic of reflection
51. What may cause an opportunity cost according to the passage?
A. Spending time on worthy activities.
B. Focusing on efficient physical exercises.
C. Spending too much time on self-reflection.
D. Participating actively in social interactions.
52. Why does the author mention David's observations?
A. To praise a wise philosopher.
B. To show the effects of overthinking.
C. To teach readers football skills.
D. To argue for reflective thinking.
53. The author believes happiness is primarily achieved by
.
A. recording every life detail for analysis
B. balancing action with timely reflection
C. studying happiness theories extensively
D. following self-improvement checklists strictly
54. How does the author develop this passage?
A. By using numbers and test results.
B. By telling stories from his own life.
C. By comparing old and new ideas about thinking.
D. By giving examples from sports and philosophy.
55. What does the passage mainly tell us?
A. Thinking deeply guarantees success.
B. Philosophers misunderstand human nature.
C. Overthinking may prevent self-improvement.
D. Physical activities outweigh mental exercises.
答案: 50.D 推理判断题。题干意为:通过在第一段中引用苏格拉底的话,作者主要是想______。根据第一段中“Ancient Greek philosopher Socrates famously declared that the unexamined life wasn’t worth living for a human being... But when it comes to thinking about our own happiness and what makes our lives go well, it really does seem that this reflective attitude can ruin our chances of finding what we seek.”可知,文章开篇引出古希腊哲学家苏格拉底的名言“未经审视的人生是不值得过的”,紧接着语意发生转折,提出论点“当思考自身幸福时,这种反思的态度似乎会破坏我们找到我们所寻求的东西的机会”。由此可推知,作者引用苏格拉底的话是为了引出“反思”这个话题。故选D。
51.C 细节理解题。题干意为:根据这篇文章,什么可能会导致机会成本?根据第二段中“If we think too much, there is an opportunity cost—time... has gone while we were thinking deeply about the best way to develop.”可知,在自我反思上花太多时间会导致机会成本。故选C。
52.B 推理判断题。题干意为:作者为什么提及David的观察?根据第三段内容,尤其是“He notes that... overthinking the mechanics of those actions can be counterproductive.”以及“Overthinking often leads to a poorer performance”可知,David通过观察发现,运动员过度思考要做的动作可能会适得其反,导致在赛场上表现不佳。由此可推知,作者提到David的观察是为了展示过度思考的影响。故选B。
53.B 推理判断题。题干意为:作者认为幸福主要是通过______实现的。根据最后一段中“the path to fulfillment, then, may lie... in the courage to act... while allowing reflection to guide, not govern, our lives”可知,作者表示通往满足的道路在于有勇气去行动,同时让反思来引导,而不是支配我们的生活。由此可推知,作者认为幸福主要是通过平衡行动和及时反思来实现的。故选B。
54.D 推理判断题。题干意为:作者是如何展开这篇文章的?文章第一段通过引用古希腊哲学家苏格拉底的话引入“反思”的话题,接着第二段指出过度反思存在机会成本,第三段引用哲学家David在体育方面的观察,以足球运动员为例说明过度思考动作的力学原理会适得其反,第四段将这种情况类比到生活中,说明在生活中过度的自我反思也可能阻碍实现高度的满足感,最后一段得出结论:实现满足感的途径在于行动,让反思起到引导作用。由此可推知,作者是通过列举哲学和体育方面的例子来展开文章的。故选D。
55.C 主旨大意题。题干意为:这篇文章主要告诉了我们什么?通读全文可知,本文主要从哲学、体育运动以及日常生活三个角度出发,介绍了过度反思带来的负面结果。由此可知,文章主要告诉我们过度反思可能会阻碍自我提升。故选C。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭