2026年水木金卷高考模拟试卷精编英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年水木金卷高考模拟试卷精编英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年水木金卷高考模拟试卷精编英语》

第162页
B
Like many other students beginning graduate school, I was quickly charged with responsibilities and had to find time for studying by letting go of many other things I valued. Letting go of football and the violin was, however, self-defeating: it might have brought me more time in the short term, but spending that extra time on work only made me more stressed and less productive.
Towards the end of the MSC (Master of Science) program, I started to lose my motivation and curiosity for science and research, as well as my creativity. Spending so much time and energy in the laboratory, and focusing all my attention on my thesis and courses, made me feel down and almost totally uninterested in my field—not to mention short-tempered and oversensitive in my personal communications.
Over time, I learnt from these experiences. When I started my PhD, I focused on balancing academic success with personal time-off, and made personal happiness a priority(首要事情) in my weekly schedule. My mentor(导师) and I discussed my work-life balance early in my program, and we arranged our lab responsibilities accordingly.
I set boundaries for myself in new ways: rather than doing lab work all weekend, I’d play football or the violin, or visit loved ones, before allowing myself to work for a few hours.
This was hard at first: I worried that it would affect my standing with my peers and superiors, but I had learnt from experiences that an overloaded schedule can drain(使疲劳) you so much that you become unfocused and start making mistakes or forgetting important details.
Since establishing a better work-life balance, I’ve been doing well in graduate school. Outside the lab, I’ve been able to take up a few leadership positions at my university because I’m not as stressed with my work. I serve as our department’s student councilor and I am also vice-president academic in the Health Sciences Graduate Students’ Association. My advice is this: a healthy work-life balance isn’t a luxury; it’s a key part of success in graduate programs.
41. What is the author’s problem?
A.He must give up his hobbies for study.
B.He must study hard to graduate.
C.He didn’t know how to study more effectively.
D.He didn’t know how to deal with pressure.
42. Paragraph 2 shows
.
A.the consequences of giving up hobbies
B.the challenges of an MSC program
C.the benefits of focusing on schoolwork
D.the importance of balancing study and hobbies
43. To balance academic and personal life, the author
.
A.asks his peers for help
B.seeks to reduce his lab duties
C.puts his hobbies first more often
D.avoids schoolwork at weekends
44. When the author gets his hands too full, he
.
A.tends to put things on hold
B.tends to lose the attention to details
C.will lose his patience with his academic work
D.will make a new schedule accordingly
45. What can be inferred from the author’s personal experiences?
A.It’s never too late to make a change in the university.
B.It’s easy to be work-life balanced in our lives.
C.Multi-tasking has many advantages in the university.
D.Work-life balance is necessary in the university.
答案: 41.A 细节理解题。题干意为:作者的问题是什么?根据第一段中“Like many other students beginning graduate school, I was quickly charged with responsibilities and had to find time for studying by letting go of many other things I valued.”可知,作者不得不放弃很多自己重视的事情以腾出时间去学习。由此可知,作者的问题是他必须为了学习放弃自己的爱好。故选A。
42.A 段落大意题。题干意为:第二段表明______。根据第二段内容可知,在攻读MSC课程的最后阶段时,作者开始失去了对科学和研究的动力与好奇心,也失去了创造力。在实验室里花了那么多的时间和精力,把所有的注意力都集中在论文和课程上,这些让作者情绪低落,几乎对自己的研究领域完全失去兴趣,在人际交流中更是脾气暴躁、过于敏感。由此可知,本段主要介绍了作者放弃自己爱好后的后果。故选A。
43.C 细节理解题。题干意为:为了平衡学术和个人生活,作者______。根据第三段中“When I started my PhD, I focused on balancing academic success with personal time-off, and made personal happiness a priority(首要事情) in my weekly schedule.”可知,作者更多地把自己的快乐(爱好)放在第一位,从而来平衡学术和个人生活。故选C。
44.B 细节理解题。题干意为:当作者忙得不可开交时,他______。根据倒数第二段中“I had learnt from experiences that an overloaded schedule can drain(使疲劳) you so much that you become unfocused and start making mistakes or forgetting important details”可知,作者从自己的经历中了解到,超负荷的日程安排会让人筋疲力尽,以至于自己无法集中注意力,并开始犯错误或忘记重要的细节。由此可知,当作者忙得不可开交时,他会容易忽视细节。故选B。
45.D 推理判断题。题干意为:从作者的个人经历中可以推断出什么?通读全文,并根据最后一段中“a healthy work-life balance isn’t a luxury; it’s a key part of success in graduate programs”可知,作者刚步入研究生阶段的学习时,不得不为了学业而放弃自己的爱好,但这导致作者压力更大、效率更低;之后,在攻读博士学位之初,作者开始注重在学业成绩和个人休息之间取得平衡,自己在学业上的表现也因此更加出色。由此可推知,从作者的个人经历中,我们可以推断出,在大学里,工作和生活的平衡是必要的。故选D。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭