2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第89页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
1. Look at the picture on the right. Chinese

A.knot
B.chess
C.opera
D.kung fu
B
is a game for two people.A.knot
B.chess
C.opera
D.kung fu
答案:
1.B 考查名词。knot结;chess象棋;opera歌剧;kung fu功夫。根据图片可知,此处是中国“象棋”。
2. —What is special about ants, Jack?
—Well, I know that they breathe
A.over
B.across
C.through
D.against
—Well, I know that they breathe
C
the holes on both sides of their body.A.over
B.across
C.through
D.against
答案:
2.C 考查介词。over从一边到另一边(通常用于描述翻山越岭、跨越篱笆等场景);across穿过(表面);through通过(内部或贯穿);against反对,倚着。根据常识可知,蚂蚁通过身体两侧的孔呼吸,强调“通过”孔洞内部。
3. —Millie, can you
—OK. They are tall and have long legs and a long neck.
A.count
B.describe
C.raise
D.protect
B
the cranes for us?—OK. They are tall and have long legs and a long neck.
A.count
B.describe
C.raise
D.protect
答案:
3.B 考查动词。count数数;describe描述;raise提升;protect保护。根据“They are tall and have long legs and a long neck.”可知,此处是在“描述”鹤的外形特征。
4. —Lily, how is Daniel's plan for our class trip going on?
—I'm not sure. It
A.may not
B.shouldn't
C.can't
D.mustn't
—I'm not sure. It
A
be completed. I saw him working on it this morning.A.may not
B.shouldn't
C.can't
D.mustn't
答案:
4.A 考查情态动词。may not可能不,表示不确定的推测;shouldn’t不应该,通常用于建议或义务;can’t不可能,用于否定推测;mustn’t禁止。根据“I’m not sure...I saw him working on it this morning.”可知,说话者应是不确定计划是否完成,且看到Daniel早上还在做,因此用may not表示推测。
5. We'd better
A.watch less TV
B.take shorter showers
C.recycle old clothes
D.choose public transport
B
to save water to live a green life.A.watch less TV
B.take shorter showers
C.recycle old clothes
D.choose public transport
答案:
5.B 考查动词短语。watch less TV少看电视;take shorter showers缩短淋浴时间;recycle old clothes回收旧衣服;choose public transport选择公共交通。根据to save water可知,可以“缩短淋浴时间”来节约用水。
6. Chinese people usually get together to have a big dinner and enjoy the full moon at
A.the Spring Festival
B.the Dragon Boat Festival
C.the Mid - Autumn Festival
D.the Double Ninth Festival
C
.A.the Spring Festival
B.the Dragon Boat Festival
C.the Mid - Autumn Festival
D.the Double Ninth Festival
答案:
6.C 考查名词短语。the Spring Festival春节;the Dragon Boat Festival端午节;the Mid-Autumn Festival中秋节;the Double Ninth Festival重阳节。根据enjoy the full moon可知,欣赏满月是“中秋节”的习俗。
7. What is the purpose of the sign in the picture?

A.To tell visitors to have a rest.
B.To warn people not to play here.
C.To show the direction to a village.
D.To remind drivers to reduce speed.
A.To tell visitors to have a rest.
B.To warn people not to play here.
C.To show the direction to a village.
D.To remind drivers to reduce speed.
答案:
7.D 考查常识。To tell visitors to have a rest为了告诉游客休息一下;To warn people not to play here为了警告人们不要在这里玩;To show the direction to a village为了指示村庄的方向;To remind drivers to reduce speed为了提醒司机减速。根据标牌内容SLOW DOWN以及常识可知,这是一个减速标志,“为了提醒司机减速”。
8. —Daniel, I want to read the book Journey to the West. But I don't know
—You can try Nantong Library.
A.how I can get one
B.what I should take with me
C.when I can borrow one
D.if I can take Underground Line 1
A
.—You can try Nantong Library.
A.how I can get one
B.what I should take with me
C.when I can borrow one
D.if I can take Underground Line 1
答案:
8.A 考查宾语从句。how I can get one我怎样才能得到一本;what I should take with me我该带些什么;when I can borrow one我什么时候能借到一本;if I can take Underground Line 1我是否能乘坐地铁1号线。根据答语“You can try Nantong Library.”可知,此处对方是提问“怎样得到这本书”。
9. Miss Jiang doesn't have enough time to cook. She wants to buy a robot at the best price in the following show. Which day may be the best choice for her shopping?

A.Monday.
B.Wednesday.
C.Thursday.
D.Saturday.
A.Monday.
B.Wednesday.
C.Thursday.
D.Saturday.
答案:
9.D 考查图文结合。根据题干可推知,江女士是想买一款烹饪机器人,结合“Cooking Robot:15% off,Tuesday to Thursday;30% off,Friday to Sunday.”可知,烹饪机器人在周五到周日的折扣最高,“周六”符合该范围。
10. —Mum, I'm a little worried about my fashion show next week.
—
A.Cheer up
B.Well done
C.Good idea
D.All right
—
A
, my dear. You always shine when you try your best.A.Cheer up
B.Well done
C.Good idea
D.All right
答案:
10.A 考查情景交际。Cheer up振作起来;Well done干得好;Good idea好主意;All right好的。根据“You always shine when you try your best.”可知,此处应是妈妈鼓励孩子的话语,A项符合语境。
二、完形填空(本题共15小题;每小题1分,满分15分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
My family had never done anything different before. So when Aunt Jen invited us to her 11 spring farm party, I was really excited. I decided to make the day special, so I baked cupcakes for the party and decorated them to look like soft sheep by using some 12.
“Yummy!” My sister Indi said with a laugh, quickly stealing a candy.
“That's enough, Indi! I need those for my sheep!”
“Do real sheep eat these?”
“They're just for making the cupcakes look 13!” I laughed too.
Soon, Indi and my brother Tex joined in. They 14 so many candies that their cupcakes looked more like strange animals than my sheep.
“Time to go now!” Dad announced.
But things didn't go 15 as usual. First, Tex couldn't find his shoes. Then Mom realized she'd 16 her wallet at home. Halfway to Aunt Jen's, Indi suddenly needed a bathroom. We had to take a long way to find one. Dad then 17 a new back road, but it only led us farther away. As we were in the middle of nowhere, our car started making a strange noise and 18.
“Help won't come for at least an hour,” Mom said, sounding 19.
“Now we'll 20 the whole party!” Tex complained.
Dad smiled and pointed to a field full of colorful flowers. “Why not have our own picnic here?” At first, we weren't excited about it, but as we 21 the blanket and started eating, something amazing happened.
A huge butterfly gently landed on Indi's knee. Nearby, two small rabbits 22 across the grass, happily eating. Suddenly, we heard a loud rustling, and hundreds of birds shot up from the trees, flying into the sky in huge circles above us.
“Wow!” I cried. “It's like 23!”
“Migration(迁徙) season,” Dad said. “These birds travel through California every spring—millions of them!”
We never made it to Aunt Jen's farm, 24 that didn't matter. Sitting in that field, enjoying my cupcakes under the open sky, I understood something important: when things don't work out, disappointments(失望) may 25 unexpected wonders. Keep your eyes open, and you might find joy right under your nose!

11. A. daily
B. weekly
C. monthly
D. yearly
12. A. candies
B. bananas
C. tomatoes
D. flowers
13. A. fresh
B. cute
C. clear
D. sweet
14. A. bought
B. made
C. added
D. ordered
15. A. badly
B. freely
C. quietly
D. smoothly
16. A. found
B. left
C. brought
D. checked
17. A. tried
B. marked
C. mentioned
D. repaired
18. A. appeared
B. arrived
C. stopped
D. dropped
19. A. excited
B. tired
C. relaxed
D. surprised
20. A. change
B. organize
C. share
D. miss
21. A. spread out
B. handed out
C. cut out
D. carried out
22. A. rode
B. flew
C. jumped
D. climbed
23. A. wind
B. magic
C. music
D. fog
24. A. and
B. or
C. but
D. so
25. A. hide
B. lose
C. forget
D. avoid
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
My family had never done anything different before. So when Aunt Jen invited us to her 11 spring farm party, I was really excited. I decided to make the day special, so I baked cupcakes for the party and decorated them to look like soft sheep by using some 12.
“Yummy!” My sister Indi said with a laugh, quickly stealing a candy.
“That's enough, Indi! I need those for my sheep!”
“Do real sheep eat these?”
“They're just for making the cupcakes look 13!” I laughed too.
Soon, Indi and my brother Tex joined in. They 14 so many candies that their cupcakes looked more like strange animals than my sheep.
“Time to go now!” Dad announced.
But things didn't go 15 as usual. First, Tex couldn't find his shoes. Then Mom realized she'd 16 her wallet at home. Halfway to Aunt Jen's, Indi suddenly needed a bathroom. We had to take a long way to find one. Dad then 17 a new back road, but it only led us farther away. As we were in the middle of nowhere, our car started making a strange noise and 18.
“Help won't come for at least an hour,” Mom said, sounding 19.
“Now we'll 20 the whole party!” Tex complained.
Dad smiled and pointed to a field full of colorful flowers. “Why not have our own picnic here?” At first, we weren't excited about it, but as we 21 the blanket and started eating, something amazing happened.
A huge butterfly gently landed on Indi's knee. Nearby, two small rabbits 22 across the grass, happily eating. Suddenly, we heard a loud rustling, and hundreds of birds shot up from the trees, flying into the sky in huge circles above us.
“Wow!” I cried. “It's like 23!”
“Migration(迁徙) season,” Dad said. “These birds travel through California every spring—millions of them!”
We never made it to Aunt Jen's farm, 24 that didn't matter. Sitting in that field, enjoying my cupcakes under the open sky, I understood something important: when things don't work out, disappointments(失望) may 25 unexpected wonders. Keep your eyes open, and you might find joy right under your nose!
11. A. daily
B. weekly
C. monthly
D. yearly
12. A. candies
B. bananas
C. tomatoes
D. flowers
13. A. fresh
B. cute
C. clear
D. sweet
14. A. bought
B. made
C. added
D. ordered
15. A. badly
B. freely
C. quietly
D. smoothly
16. A. found
B. left
C. brought
D. checked
17. A. tried
B. marked
C. mentioned
D. repaired
18. A. appeared
B. arrived
C. stopped
D. dropped
19. A. excited
B. tired
C. relaxed
D. surprised
20. A. change
B. organize
C. share
D. miss
21. A. spread out
B. handed out
C. cut out
D. carried out
22. A. rode
B. flew
C. jumped
D. climbed
23. A. wind
B. magic
C. music
D. fog
24. A. and
B. or
C. but
D. so
25. A. hide
B. lose
C. forget
D. avoid
答案:
二、文体:记叙文
文章大意:本文讲述了一家人在前往春季农场派对的途中经历了一系列意外,最终在意外的野餐中发现了自然的美好的故事。
11.D 根据下文spring farm party和常识可知,一年四季,春天农场派对应是“一年一度的”。
12.A 根据下文quickly stealing a candy和“so many candies that their cupcakes looked more like strange animals than my sheep”可知,是用“糖果”装饰纸杯蛋糕。
13.B 根据语境可知,把纸杯蛋糕做得像羊,是为了让它们看起来“可爱”。
14.C Indi和Tex在纸杯蛋糕上“添加”了很多糖果,所以蛋糕看起来更像是奇怪的动物。
15.D 下文讲述了一系列不顺利的事情,所以此处是说事情进展得不像往常那样“顺利”。
16.B 这里是讲发生的一连串不顺利的事,Tex找不到鞋子,Indi突然想上厕所,爸爸绕了远路,所以这里是指妈妈意识到把钱包“落”在家里了。
17.A 根据下文a new back road可知,作者的爸爸开车“尝试”走了一条新路线。
18.C 根据上文“our car started making a strange noise”可知,车发出一种奇怪的声音,应该是出问题了,所以是“停下”了。
19.B 根据上文一系列不顺利的事情,推知妈妈的声音听起来有点“疲惫”。
20.D 根据上文“Help won’t come for at least an hour”可知,救援至少一小时后才来,所以会“错过”聚会。
21.A 根据下文the blanket可知,此处指野餐时把毯子铺在草地上,即“摊开”毯子。
22.C 根据上文two small rabbits可知,兔子应是“蹦蹦跳跳”地在草丛里穿梭。
23.B 根据上文童话场景般的画面(蝴蝶停留在Indi的膝盖上,兔子欢快地蹦蹦跳跳,一大群鸟儿盘旋而上)可知,看到众多美好的景象,感觉就像看到了“魔法”一样。
24.C “我们最终没有去成Jen阿姨的农场”和“这不重要”前后句为转折关系,应用but连接。
25.A 当事情不顺利时,令人失望的事里可能会“隐藏”意想不到的奇迹,因此要开放心态,欢乐也许就在当下。
文章大意:本文讲述了一家人在前往春季农场派对的途中经历了一系列意外,最终在意外的野餐中发现了自然的美好的故事。
11.D 根据下文spring farm party和常识可知,一年四季,春天农场派对应是“一年一度的”。
12.A 根据下文quickly stealing a candy和“so many candies that their cupcakes looked more like strange animals than my sheep”可知,是用“糖果”装饰纸杯蛋糕。
13.B 根据语境可知,把纸杯蛋糕做得像羊,是为了让它们看起来“可爱”。
14.C Indi和Tex在纸杯蛋糕上“添加”了很多糖果,所以蛋糕看起来更像是奇怪的动物。
15.D 下文讲述了一系列不顺利的事情,所以此处是说事情进展得不像往常那样“顺利”。
16.B 这里是讲发生的一连串不顺利的事,Tex找不到鞋子,Indi突然想上厕所,爸爸绕了远路,所以这里是指妈妈意识到把钱包“落”在家里了。
17.A 根据下文a new back road可知,作者的爸爸开车“尝试”走了一条新路线。
18.C 根据上文“our car started making a strange noise”可知,车发出一种奇怪的声音,应该是出问题了,所以是“停下”了。
19.B 根据上文一系列不顺利的事情,推知妈妈的声音听起来有点“疲惫”。
20.D 根据上文“Help won’t come for at least an hour”可知,救援至少一小时后才来,所以会“错过”聚会。
21.A 根据下文the blanket可知,此处指野餐时把毯子铺在草地上,即“摊开”毯子。
22.C 根据上文two small rabbits可知,兔子应是“蹦蹦跳跳”地在草丛里穿梭。
23.B 根据上文童话场景般的画面(蝴蝶停留在Indi的膝盖上,兔子欢快地蹦蹦跳跳,一大群鸟儿盘旋而上)可知,看到众多美好的景象,感觉就像看到了“魔法”一样。
24.C “我们最终没有去成Jen阿姨的农场”和“这不重要”前后句为转折关系,应用but连接。
25.A 当事情不顺利时,令人失望的事里可能会“隐藏”意想不到的奇迹,因此要开放心态,欢乐也许就在当下。
查看更多完整答案,请扫码查看