2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语》

第109页
D
Brazilian artist Vik Muniz uses everyday objects in unusual ways. Through his art, Muniz makes people think differently about their everyday lives — and their own rubbish.
In 2007, Muniz worked on a two - year project at one of the world's largest landfills. Until its closing in 2012, the landfill, Jardim Gramacho, received about 70 percent of the rubbish from Rio de Janeiro, Brazil. A group of “catadores” (rubbish pickers) worked there. Their job was to hunt through the rubbish for recyclable cans, bottles, and other objects to sell to recycling companies.
The catadores' work was dirty and dangerous, and they only earned about 20 a day. Despite the hard work, the catadores were proud of their work. One worker, Jardim Gramacho, for more than 20 years, told Muniz, “I'm proud to be a catador. We try to explain to people that recycling prevents great harm to nature and the environment. People sometimes say, ‘But one single can?’ One single can is of great importance. That single can will make the difference.”
Muniz became friends with Dos Santos and the other catadores. They allowed him to take their pictures. For example, Muniz photographed a landfill worker in the style of a famous French painting. He then made large - size images of these photos on the floor of his workshop. There, he used materials from the landfill to add color and details to the images.
[34] Muniz says he wanted to “change the lives of people with the same materials they deal with every day”. A photograph of his work, the one in the style of the French painting, was sold at an auction (拍卖). He gave the money to the catadores' cooperative.
A movie called Waste Land was made about Muniz's project. The film received many awards and helped make people aware of the rubbish collectors' lives. The catadores also began to see themselves differently. “We are not that different from other people. We see ourselves as so small,” says Irma, a former Gramacho catador, “but people out there see us as so beautiful.”
34. Why did the writer mention Irma Dos Santos?
A. To tell the life of a catador.
B. To describe the catadores' hard conditions.
C. To show the value of a catador's work.
D. To give an example of a successful catador.
35. What can we learn about Muniz's photographs?
A. They were all taken at the landfill.
B. He spent a long time on each of them.
C. They were only about rubbish collectors' lives.
D. He used rubbish to make them more attractive.
36. Which of the following is the most suitable for
[34]?
A. Why did he take photos of the catadores?
B. Why did he create these images using rubbish?
C. Why did he present these people in a creative way?
D. How did he turn everyday objects into great art?
37. Which of the following shows the right order of the things that happened?
a. A movie was made about Muniz's project.
b. Jardim Gramacho stopped receiving rubbish.
c. Dos Santos started working at the landfill.
d. Muniz made friends with some catadores.
A. c - d - b - a
B. c - d - a - b
C. d - c - b - a
D. d - c - a - b
答案: 34. C 细节理解。根据第三段中“‘But one single soda can?’One single can is of great importance! That single can will make the difference.”可知,作者提到他是为了展示垃圾收集者工作的价值。
35. C 细节理解。根据第四段内容可知,Muniz的这些照片只是他非常规创作的一部分,后续还有用垃圾制作巨型图像的环节。
36. B 推理判断。根据第五段空后Muniz的话可推断,空后是对创作目的的解释,所以空处应提问用垃圾创作巨型图像的原因。
37. D 细节排序。根据原文信息可知,正确顺序为:c(Dos Santos工作了25年多,早于2007年项目)→d(2007年Muniz与一些垃圾收集者成为朋友)→a(2010年电影上映)→b(2012年填埋场关闭)。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭