2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第59页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
三、阅读理解(共15小题;每小题2分,计30分)
阅读下列内容,从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出一个最佳答案。
A
Alex and his classmates are working on a project about the Great Lakes. Here is the information sheet they have made.
Part 1: Facts
The Great Lakes—Ontario, Huron, Michigan, Erie and Superior—are five freshwater giants. They span across eight US states and two Canadian provinces.
Part 2: Comparison
● Lake Ontario
This lake has the smallest surface area at 7,336 square miles. Three dams(大坝) control the flow of water downstream and include locks so boats can enter from the Atlantic.
● Lake Huron
This is the second largest lake by surface area in the system and home to Manitoulin Island, the world’s largest freshwater island.
● Lake Michigan
It is joined to Lake Huron by the five-mile-wide Straits(海峡) of Mackinac, though they are still classed as two separate bodies.
● Lake Erie
With a depth of 64 metres, this is the shallowest of the Great Lakes. It is generally the warmest, but also gets frozen more quickly than the others.
● Lake Superior
At 406 metres deep, the distance from the lake’s surface to its deepest point is about the same as the length of four football pitches.
Part 3:
Covering an area of 94,250 square miles, these huge bodies of water take up more than one-fifth of the world’s total freshwater. The Great Lakes provide drinking water for more than 40 million people, important shipping routes for more than 800 ocean ships, and keep a rich ecosystem for fishing and agriculture. They also support wildlife, the national economy and the environment.
31. Alex draws a map of the Great Lakes. Which number stands for Lake Ontario?

A. ①
B. ②
C. ③
D. ④
32. Alex wants to try ice fishing as early as possible. Which lake will he most probably choose?
A. Lake Superior.
B. Lake Erie.
C. Lake Michigan.
D. Lake Huron.
33. Alex finds something missing in Part 3. Which of the following will he put in the empty box?
A. Value.
B. Change.
C. Protection.
D. Development.
阅读下列内容,从每小题所给的 A、B、C、D 四个选项中选出一个最佳答案。
A
Alex and his classmates are working on a project about the Great Lakes. Here is the information sheet they have made.
Part 1: Facts
The Great Lakes—Ontario, Huron, Michigan, Erie and Superior—are five freshwater giants. They span across eight US states and two Canadian provinces.
Part 2: Comparison
● Lake Ontario
This lake has the smallest surface area at 7,336 square miles. Three dams(大坝) control the flow of water downstream and include locks so boats can enter from the Atlantic.
● Lake Huron
This is the second largest lake by surface area in the system and home to Manitoulin Island, the world’s largest freshwater island.
● Lake Michigan
It is joined to Lake Huron by the five-mile-wide Straits(海峡) of Mackinac, though they are still classed as two separate bodies.
● Lake Erie
With a depth of 64 metres, this is the shallowest of the Great Lakes. It is generally the warmest, but also gets frozen more quickly than the others.
● Lake Superior
At 406 metres deep, the distance from the lake’s surface to its deepest point is about the same as the length of four football pitches.
Part 3:
A
Covering an area of 94,250 square miles, these huge bodies of water take up more than one-fifth of the world’s total freshwater. The Great Lakes provide drinking water for more than 40 million people, important shipping routes for more than 800 ocean ships, and keep a rich ecosystem for fishing and agriculture. They also support wildlife, the national economy and the environment.
31. Alex draws a map of the Great Lakes. Which number stands for Lake Ontario?
A. ①
B. ②
C. ③
D. ④
32. Alex wants to try ice fishing as early as possible. Which lake will he most probably choose?
A. Lake Superior.
B. Lake Erie.
C. Lake Michigan.
D. Lake Huron.
33. Alex finds something missing in Part 3. Which of the following will he put in the empty box?
A. Value.
B. Change.
C. Protection.
D. Development.
答案:
三、
A
文体:说明文
文章大意:本文主要介绍了五大湖的基本事实、湖泊间的对比以及它们的价值。
31. D 细节理解。根据Lake Ontario部分中“Three dams control the flow of water downstream and include locks so boats can enter from the Atlantic.”可知,安大略湖有三座水坝控制着下游的水流,并设有水闸,使船只可以从大西洋进入,故根据地图中标注的水坝数量可知,安大略湖对应数字④。
32. B 细节理解。根据Lake Erie部分中“It is generally the warmest,but also gets frozen more quickly than the others.”可知,伊利湖结冰最早,适合最早尝试冰钓。
33. A 推理判断。根据最后一段中“The Great Lakes provide drinking water for more than 40 million people ... also support wildlife,the national economy and the environment.”可知,五大湖为4000多万人提供饮用水,为800多艘远洋船只提供重要的航运路线,并为渔业和农业保持了丰富的生态系统。它们还支撑着野生动物的生存、国家经济和环境,这应是其“价值”。
A
文体:说明文
文章大意:本文主要介绍了五大湖的基本事实、湖泊间的对比以及它们的价值。
31. D 细节理解。根据Lake Ontario部分中“Three dams control the flow of water downstream and include locks so boats can enter from the Atlantic.”可知,安大略湖有三座水坝控制着下游的水流,并设有水闸,使船只可以从大西洋进入,故根据地图中标注的水坝数量可知,安大略湖对应数字④。
32. B 细节理解。根据Lake Erie部分中“It is generally the warmest,but also gets frozen more quickly than the others.”可知,伊利湖结冰最早,适合最早尝试冰钓。
33. A 推理判断。根据最后一段中“The Great Lakes provide drinking water for more than 40 million people ... also support wildlife,the national economy and the environment.”可知,五大湖为4000多万人提供饮用水,为800多艘远洋船只提供重要的航运路线,并为渔业和农业保持了丰富的生态系统。它们还支撑着野生动物的生存、国家经济和环境,这应是其“价值”。
B
Inside the hall, the door was shut, and the key lay on the glass stand. Poor Alice, who was about one foot high after taking some drink, found a cake on the floor. She went up and soon ate all the cake.
“How strange! How tall I am!” said Alice. She looked down at her feet—they seemed so far off. In fact, she was now over nine feet high, which meant she still couldn’t get through the door. She sat down, and had a good cry till there was a large pool all round her.
Suddenly, she heard the sound of feet not far off. It was the Rabbit that had come back, with a fan in his hand. Alice felt so in need of help from someone, that when he came near, she called out, “If you please, sir, ...” The Rabbit started as if shot, dropped the fan and ran off as fast as possible.
Alice picked up the fan and as the hall was hot, she fanned herself. “Dear, dear! How strange all things are today! I do wish to get out of the hall!
Then she noticed herself in the glass—she was now not more than two feet high, and still shrinking quite fast. That was the fan! She realized this and dropped it at once, or she would shrink to the size of an ant soon.
Alice was in a sad fear at the quick change. “Things are worse,” said the poor girl. “I was never so small as this. How can I get out?” As she said these words, she lost her footsteps and was up to her chin(下巴) in salt water—her own tears.
Just then Alice noticed a mouse swimming towards her.
“Will it be useful now to speak to this mouse? All things are so strange here. I should think maybe it can talk. At least there’s no harm to try.” So she swam up.
—Adapted from Alice in Wonderland
34. Which of the following is the correct order of the story?
a. Alice ate up a cake.
b. The Rabbit ran away with his fan left.
c. Alice became less than two feet high.
d. Alice cried to make a pool.
e. The water almost covered Alice.
A. a—d—b—c—e
B. a—b—c—e—d
C. a—d—c—b—e
D. c—b—a—e—d
35. Which sentence should go in the empty box in Paragraph 4?
A. It’s bad to take his fan!
B. I need one more cake!
C. I like the Rabbit so much!
D. I am tired of this place!
36. What does the underlined word “shrinking” in Paragraph 5 mean?
A. Becoming heavier.
B. Becoming lighter.
C. Becoming larger.
D. Becoming smaller.
37. What do we know about Alice according to the story?
A. She regretted what she did.
B. She wouldn’t ask for any help.
C. She was trying to get out of trouble.
D. She was clear what would happen to her.
Inside the hall, the door was shut, and the key lay on the glass stand. Poor Alice, who was about one foot high after taking some drink, found a cake on the floor. She went up and soon ate all the cake.
“How strange! How tall I am!” said Alice. She looked down at her feet—they seemed so far off. In fact, she was now over nine feet high, which meant she still couldn’t get through the door. She sat down, and had a good cry till there was a large pool all round her.
Suddenly, she heard the sound of feet not far off. It was the Rabbit that had come back, with a fan in his hand. Alice felt so in need of help from someone, that when he came near, she called out, “If you please, sir, ...” The Rabbit started as if shot, dropped the fan and ran off as fast as possible.
Alice picked up the fan and as the hall was hot, she fanned herself. “Dear, dear! How strange all things are today! I do wish to get out of the hall!
D
” she said.Then she noticed herself in the glass—she was now not more than two feet high, and still shrinking quite fast. That was the fan! She realized this and dropped it at once, or she would shrink to the size of an ant soon.
Alice was in a sad fear at the quick change. “Things are worse,” said the poor girl. “I was never so small as this. How can I get out?” As she said these words, she lost her footsteps and was up to her chin(下巴) in salt water—her own tears.
Just then Alice noticed a mouse swimming towards her.
“Will it be useful now to speak to this mouse? All things are so strange here. I should think maybe it can talk. At least there’s no harm to try.” So she swam up.
—Adapted from Alice in Wonderland
34. Which of the following is the correct order of the story?
a. Alice ate up a cake.
b. The Rabbit ran away with his fan left.
c. Alice became less than two feet high.
d. Alice cried to make a pool.
e. The water almost covered Alice.
A. a—d—b—c—e
B. a—b—c—e—d
C. a—d—c—b—e
D. c—b—a—e—d
35. Which sentence should go in the empty box in Paragraph 4?
A. It’s bad to take his fan!
B. I need one more cake!
C. I like the Rabbit so much!
D. I am tired of this place!
36. What does the underlined word “shrinking” in Paragraph 5 mean?
A. Becoming heavier.
B. Becoming lighter.
C. Becoming larger.
D. Becoming smaller.
37. What do we know about Alice according to the story?
A. She regretted what she did.
B. She wouldn’t ask for any help.
C. She was trying to get out of trouble.
D. She was clear what would happen to her.
答案:
B
文体:记叙文
文章大意:本文节选自《爱丽丝梦游仙境》,主要讲述了爱丽丝在喝下饮料变小后,又因吃蛋糕变大,随后因扇子快速缩小,并陷入眼泪形成的水池中,最终尝试与老鼠对话的故事。
34. A 细节理解。根据第一段中“She went up and soon ate all the cake.”可知,爱丽丝把蛋糕吃光了,即;根据第二段中“She sat down,and had a good cry till there was a large pool all round her.”可知,爱丽丝坐下,大哭了一场,直到她周围成了一个大水池,即d;根据第三段中“The Rabbit started as if shot,dropped the fan and ran off as fast as possible.”可知,兔子吓了一跳,扔掉扇子,以最快的速度跑开了,即b;根据第五段中“she was now not more than two feet high”可知,爱丽丝身高不足两英尺,即c;根据第六段中“she lost her footsteps and was up to her chin in salt water”可知,泪水几乎淹没爱丽丝,即e。故正确顺序为a—d—b—c—e。
35. D 推理判断。根据第四段中“How strange all things are today!I do wish to get out of the hall!”可知,爱丽丝表达了对现状的厌倦和逃离的愿望。D项“我厌倦了这个地方!”最符合语境。
36. D 词义猜测。根据画线词所在句“she was now not more than two feet high,and still shrinking quite fast”及下文“or she would shrink to the size of an ant”可知,shrinking应表示“变小”。
37. C 推理判断。根据第三段中“Alice felt so in need of help from someone,that when he came near,she called out ...”可知,爱丽丝尝试与兔子对话;根据第五段中“She realized this and dropped it at once,or she would shrink to the size of an ant soon.”可知,爱丽丝扔掉扇子阻止自己继续缩小;根据最后一段中“I should think maybe it can talk. At least there’s no harm to try.”可知,爱丽丝试图与老鼠交流。通过以上内容可推测出,她一直在努力摆脱困境。
文体:记叙文
文章大意:本文节选自《爱丽丝梦游仙境》,主要讲述了爱丽丝在喝下饮料变小后,又因吃蛋糕变大,随后因扇子快速缩小,并陷入眼泪形成的水池中,最终尝试与老鼠对话的故事。
34. A 细节理解。根据第一段中“She went up and soon ate all the cake.”可知,爱丽丝把蛋糕吃光了,即;根据第二段中“She sat down,and had a good cry till there was a large pool all round her.”可知,爱丽丝坐下,大哭了一场,直到她周围成了一个大水池,即d;根据第三段中“The Rabbit started as if shot,dropped the fan and ran off as fast as possible.”可知,兔子吓了一跳,扔掉扇子,以最快的速度跑开了,即b;根据第五段中“she was now not more than two feet high”可知,爱丽丝身高不足两英尺,即c;根据第六段中“she lost her footsteps and was up to her chin in salt water”可知,泪水几乎淹没爱丽丝,即e。故正确顺序为a—d—b—c—e。
35. D 推理判断。根据第四段中“How strange all things are today!I do wish to get out of the hall!”可知,爱丽丝表达了对现状的厌倦和逃离的愿望。D项“我厌倦了这个地方!”最符合语境。
36. D 词义猜测。根据画线词所在句“she was now not more than two feet high,and still shrinking quite fast”及下文“or she would shrink to the size of an ant”可知,shrinking应表示“变小”。
37. C 推理判断。根据第三段中“Alice felt so in need of help from someone,that when he came near,she called out ...”可知,爱丽丝尝试与兔子对话;根据第五段中“She realized this and dropped it at once,or she would shrink to the size of an ant soon.”可知,爱丽丝扔掉扇子阻止自己继续缩小;根据最后一段中“I should think maybe it can talk. At least there’s no harm to try.”可知,爱丽丝试图与老鼠交流。通过以上内容可推测出,她一直在努力摆脱困境。
查看更多完整答案,请扫码查看