2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第172页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
D
When Jan walks into the kitchen, her mum is
sitting at the table, reading a book and drinking a
cup of tea. Jan goes to the fridge and looks inside for
a drink. It's a choice between a cola and an apple
juice. The apple juice wins.
"Don't eat anything," Mum says. "Dinner's in
20 minutes."
Jan doesn't answer. She takes a glass from the
cupboard above the sink, sits down opposite Mum,
and pours the apple juice into the glass.
"Mum?"
"Uh-huh?"
Mum doesn't look up from her book. It's
always the same. When she starts reading a book,
she can't stop until she reaches the end. It makes
Dad mad.
"Can you give me something for my time
capsule?"
Mum looks up from her book. Suddenly she's
interested.
"Your what?"
"My time capsule. It's for a school project."
"What's a time capsule?"
Jan can't believe her mum doesn't know what a
time capsule is. Everyone knows what a time capsule
is.
"A time capsule ... you know."
"No, I don't know."
"You put things inside it and then you bury(埋)
it in the garden for someone to find in the future.
That's why it's called a time capsule."
Mum puts down her book. She drinks some
more tea and looks across at Jan.
"What do you put inside?"
"Things. Personal things ... a letter ... things
related to now ... this year ... a diary or a
newspaper, for example." Jan looks at the apple
juice. "Or a bottle of apple juice. When the person
finds the time capsule in the future, they can
discover things about the past. They can read the
newspaper. They can find out what people ate and
drank, and they can find out about ... me."
"How do you know someone is going to find it?"
"I don't."
"I see. And this is a school project?"
"Yes. It's for History. For Mrs Zinger."
"And you want me to give you something to put
inside the time capsule?" Jan makes a face. It's a
face Mum recognizes. It's the face Jan makes to say
Mum doesn't understand. Mum never understands.
"No, Mum. You don't understand. I want
something to put the things into. I need a container.
Have you got anything? Please?"
"What kind of thing?"
"I don't know. A box? I need something strong
to protect the things inside."
Mum looks around the room and thinks.
Suddenly she has an idea. She goes to one of the
cupboards and takes out a large old biscuit tin.
"Here it is," she says, opening the tin and looking
inside.
—Taken from The Time Capsule
31. From the story, we can know Jan's mother
is
A. a woman who often shows off
B. a woman who never reads books
C. a woman who is interested in Jan's time capsule
D. a woman who knows what a time capsule is
32. Why does Jan want to make a time capsule?
A. To travel to the future.
B. To finish her school project.
C. To wake her up on time.
D. To give her mother a surprise.
33. What does Jan use as the container at last?
A. A biscuit tin.
B. A cupboard.
C. A glass.
D. A bottle.
34. What is the RIGHT order of what Jan does in
the story?
①Jan puts the newspaper into the biscuit tin.
②Jan tells her mother about what a time capsule
is.
③Jan's History teacher asks her to make a time
capsule.
④Jan's mother helps her find a biscuit tin as the
container.
A. ②①④③
B. ①③②④
C. ①②④③
D. ③②④①
35. What would probably happen next in the story?
A. Jan will bury the time capsule.
B. Jan will break the time capsule into pieces.
C. Jan will give the time capsule to her mother.
D. Jan will send the time capsule to Mrs Zinger.
When Jan walks into the kitchen, her mum is
sitting at the table, reading a book and drinking a
cup of tea. Jan goes to the fridge and looks inside for
a drink. It's a choice between a cola and an apple
juice. The apple juice wins.
"Don't eat anything," Mum says. "Dinner's in
20 minutes."
Jan doesn't answer. She takes a glass from the
cupboard above the sink, sits down opposite Mum,
and pours the apple juice into the glass.
"Mum?"
"Uh-huh?"
Mum doesn't look up from her book. It's
always the same. When she starts reading a book,
she can't stop until she reaches the end. It makes
Dad mad.
"Can you give me something for my time
capsule?"
Mum looks up from her book. Suddenly she's
interested.
"Your what?"
"My time capsule. It's for a school project."
"What's a time capsule?"
Jan can't believe her mum doesn't know what a
time capsule is. Everyone knows what a time capsule
is.
"A time capsule ... you know."
"No, I don't know."
"You put things inside it and then you bury(埋)
it in the garden for someone to find in the future.
That's why it's called a time capsule."
Mum puts down her book. She drinks some
more tea and looks across at Jan.
"What do you put inside?"
"Things. Personal things ... a letter ... things
related to now ... this year ... a diary or a
newspaper, for example." Jan looks at the apple
juice. "Or a bottle of apple juice. When the person
finds the time capsule in the future, they can
discover things about the past. They can read the
newspaper. They can find out what people ate and
drank, and they can find out about ... me."
"How do you know someone is going to find it?"
"I don't."
"I see. And this is a school project?"
"Yes. It's for History. For Mrs Zinger."
"And you want me to give you something to put
inside the time capsule?" Jan makes a face. It's a
face Mum recognizes. It's the face Jan makes to say
Mum doesn't understand. Mum never understands.
"No, Mum. You don't understand. I want
something to put the things into. I need a container.
Have you got anything? Please?"
"What kind of thing?"
"I don't know. A box? I need something strong
to protect the things inside."
Mum looks around the room and thinks.
Suddenly she has an idea. She goes to one of the
cupboards and takes out a large old biscuit tin.
"Here it is," she says, opening the tin and looking
inside.
—Taken from The Time Capsule
31. From the story, we can know Jan's mother
is
C
.A. a woman who often shows off
B. a woman who never reads books
C. a woman who is interested in Jan's time capsule
D. a woman who knows what a time capsule is
32. Why does Jan want to make a time capsule?
A. To travel to the future.
B. To finish her school project.
C. To wake her up on time.
D. To give her mother a surprise.
33. What does Jan use as the container at last?
A. A biscuit tin.
B. A cupboard.
C. A glass.
D. A bottle.
34. What is the RIGHT order of what Jan does in
the story?
①Jan puts the newspaper into the biscuit tin.
②Jan tells her mother about what a time capsule
is.
③Jan's History teacher asks her to make a time
capsule.
④Jan's mother helps her find a biscuit tin as the
container.
A. ②①④③
B. ①③②④
C. ①②④③
D. ③②④①
35. What would probably happen next in the story?
A. Jan will bury the time capsule.
B. Jan will break the time capsule into pieces.
C. Jan will give the time capsule to her mother.
D. Jan will send the time capsule to Mrs Zinger.
答案:
31.C 细节理解。根据第七段和第八段可知,Jan的妈妈对Jan的时间胶囊很感兴趣。
32.B 细节理解。根据第十段内容可知,Jan想要制作一个时间胶囊是因为她要完成学校的一项研究项目。
33.A 细节理解。根据最后一段可知,Jan最终用一个饼干盒作为容器。
34.D 细节排序。通读全文可知,正确的顺序是:Jan的历史老师让她做一个时间胶囊→Jan告诉她妈妈什么是时间胶囊→Jan的妈妈帮她找了一个饼干盒作为容器→Jan把报纸放进饼干盒里。
35.A 推理判断。根据最后一段可知,妈妈帮Jan找到了容器,结合第十五段可推断出,做好时间胶囊后要找个地方埋了。
Plus课外延伸
《时光隧道》是一部充满想象力的科幻作品,讲述主人公意外发现一条能穿越时空的神秘隧道,由此展开的跨时代冒险故事。通过精心设计的时间悖论和不同历史场景的生动再现,小说不仅展现了人类文明的演进历程,更引发读者对科技发展与人性本质的深刻思考。这种将科学幻想与人文关怀相结合的叙事方式,使作品在娱乐性之外更具思想深度。
该作品特别适合培养青少年的科学素养和历史认知。书中每个历史场景都经过严谨考证,在奇幻冒险中融入真实的历史细节,让读者在享受阅读乐趣的同时,自然吸收丰富的跨学科知识。这种寓教于乐的创作手法,既满足了年轻读者对冒险故事的热爱,又潜移默化地拓展了他们的知识视野,展现了优质青少年读物的教育价值。
32.B 细节理解。根据第十段内容可知,Jan想要制作一个时间胶囊是因为她要完成学校的一项研究项目。
33.A 细节理解。根据最后一段可知,Jan最终用一个饼干盒作为容器。
34.D 细节排序。通读全文可知,正确的顺序是:Jan的历史老师让她做一个时间胶囊→Jan告诉她妈妈什么是时间胶囊→Jan的妈妈帮她找了一个饼干盒作为容器→Jan把报纸放进饼干盒里。
35.A 推理判断。根据最后一段可知,妈妈帮Jan找到了容器,结合第十五段可推断出,做好时间胶囊后要找个地方埋了。
Plus课外延伸
《时光隧道》是一部充满想象力的科幻作品,讲述主人公意外发现一条能穿越时空的神秘隧道,由此展开的跨时代冒险故事。通过精心设计的时间悖论和不同历史场景的生动再现,小说不仅展现了人类文明的演进历程,更引发读者对科技发展与人性本质的深刻思考。这种将科学幻想与人文关怀相结合的叙事方式,使作品在娱乐性之外更具思想深度。
该作品特别适合培养青少年的科学素养和历史认知。书中每个历史场景都经过严谨考证,在奇幻冒险中融入真实的历史细节,让读者在享受阅读乐趣的同时,自然吸收丰富的跨学科知识。这种寓教于乐的创作手法,既满足了年轻读者对冒险故事的热爱,又潜移默化地拓展了他们的知识视野,展现了优质青少年读物的教育价值。
查看更多完整答案,请扫码查看