2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语》

第25页
E(2024 徐州)
After the Haircut
It's getting hot. You go to have your hair cut. The barber Tony cuts off part of your hair and sweeps it away, but your hair's journey is not over after the haircut.
Have you ever thought of planting your old hair after it's cut off? Some farmers do! What comes up? Not wigs(假发), but bigger and tastier crops. Hair is full of nitrogen(氮) that helps plants to grow. When cut hair is mixed into soil, the hair breaks down, slowly letting out nitrogen so it can help flowers and vegetables get big a little faster.
If you've got a wool sweater on, you're wearing a sheep's haircut. Sheep grow fine curly(弯曲的) fur called wool. All those curls make air pockets that trap heat, keeping the sheep warm. Farmers shear the sheep in summer, so the sheep don't feel too hot. And we use the hair to make warm clothes, socks, and hats. Wool can even take in rain without feeling wet. Wool also doesn't catch fire easily.
What does your hair say about you? Even many years after it has been cut, hair can tell surprising secrets. Because hair is made from bits of old cells, it has trace(微量) of chemicals(化学物质) that were in the body when the hair grew. When people are kept in the situation of dangerous chemicals, these traces remain in the hair, even long after they have disappeared from the body itself. Testing hair can help doctors know if there are dangerous chemicals in the food and water. Hair can tell another important secret—whose hair is it? This can be used to help solve crimes.
Hair does so many things for us. It keeps us warm and cool, helps farmers, shows mysteries, and provides endless styling fun. One thing is for sure—it's not just for wigs any more.
17. How does hair help plants to grow?
A. It provides nitrogen.
B. It breaks down soil.
C. It takes in rainwater.
D. It lets out a smell.
18. What does the underlined part "shear the sheep" mean?
A. Give enough food to the sheep.
B. Wash the sheep many times.
C. Find a living place for the sheep.
D. Cut the wool off the sheep.
19. What's the main idea of Paragraph 4?
A. Hair helps keep warm.
B. Hair testing is important.
C. Hair can tell secrets.
D. Hair helps solve crimes.
20. How is the passage organized? (P: Paragraph)


答案: E
文体:说明文
文章大意:本文介绍了头发的多种用途,包括帮助植物生长、制作羊毛衣物、揭示人体健康信息和协助破案等,展示了头发除用于制作假发外的多样功能。
17. A 细节理解。根据第二段中“Hair is full of nitrogen that helps plants to grow。”可知,头发通过提供氮来帮助植物生长。
18. D 词义猜测。根据画线短语所在句“Farmers shear the sheep in summer, so the sheep don’t feel too hot。”可知,此处是指农民为了让羊在夏天不感到太热而剪掉羊毛。
19. C 段落大意。通读第四段,结合其中“Even many years after it has been cut, hair can tell surprising secrets。”可知,本段主要讲述了头发可以揭示许多秘密,包括检测化学物质和协助破案等。
20. A 篇章结构。首段引出关于头发的话题,第二、三、四段分别介绍了头发的用途,最后一段进行总结。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭