2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第153页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
1. Tom is a fan of outdoor activities.
Look! He is

A.walking
B.skating
C.jogging
D.cycling
Look! He is
D
!A.walking
B.skating
C.jogging
D.cycling
答案:
1.D 考查动词。由图片可知Tom正在“骑自行车”。
2. Here is part of a famous poem. It talks about
"A drizzling rain falls like tears on the Mourning Day; The mourner's heart is going to break on his way."
A.the Lantern Festival
B.the Dragon Boat Festival
C.the Qingming Festival
D.the Mid-Autumn Festival
C
."A drizzling rain falls like tears on the Mourning Day; The mourner's heart is going to break on his way."
A.the Lantern Festival
B.the Dragon Boat Festival
C.the Qingming Festival
D.the Mid-Autumn Festival
答案:
2.C 考查常识。根据诗句“清明时节雨纷纷,路上行人欲断魂。”可知,此处谈论的是“清明节”的景象。
3. Compared with traditional cars, electric cars
A.prevent
B.produce
C.provide
D.pollute
B
less pollution.A.prevent
B.produce
C.provide
D.pollute
答案:
3.B 考查动词。句意:与传统汽车相比,电动汽车“产生”的污染更少。
4. —I hear Chinese people give gifts with both hands. Is that true?
—Yes! It shows
A.praise
B.respect
C.humour
D.interest
—Yes! It shows
B
. Also, avoid giving clocks as gifts.A.praise
B.respect
C.humour
D.interest
答案:
4.B 考查名词。根据give gifts with both hands可知,双手递物是一种表达“敬意”的传统礼仪。
5. From the comic below, we know the little bird

A.has come back from a long trip
B.is going for a long trip
C.always goes for a long trip
D.is enjoying a long trip
A
.A.has come back from a long trip
B.is going for a long trip
C.always goes for a long trip
D.is enjoying a long trip
答案:
5.A 考查图片理解。漫画中小狗听到翅膀扇动声音后喊出小鸟名字并与之亲昵互动,最后小狗心里想着“任何从长途旅行归来的人都应该得到大大的拥抱”。小鸟是从“长途旅行归来”符合漫画所传达的情境。
6. "A kid can never have too many toys." That is to say, a kid can have
A.few
B.some
C.most
D.many
D
toys.A.few
B.some
C.most
D.many
答案:
6.D 考查限定词。句型can never … too … 意为“再……也不为过;越……越好”。所以一个小孩可以拥有“很多”玩具。
7. David is so
A.organized
B.modest
C.creative
D.curious
C
that he always comes up with new ideas.A.organized
B.modest
C.creative
D.curious
答案:
7.C 考查形容词。根据“他总是能想出新的主意”可知,David很有“创造力”。
8. The little boy is too young to sit
A.through
B.across
C.over
D.during
A
the whole concert, which is too boring for him.A.through
B.across
C.over
D.during
答案:
8.A 考查介词。句意:这个小男孩太小了,无法整场音乐会都坐着,这对他来说太无聊了。through“从头到尾;自始至终”。
9. From the news below, we can know
At this year's Two Sessions, the Chinese government introduced a national plan to help people manage their weight and live healthy lives. Experts warn that obesity is becoming a big health problem.
A.that we should eat a balanced diet
B.why the national plan was introduced
C.how often people should exercise
D.how much sleep people should get
B
.At this year's Two Sessions, the Chinese government introduced a national plan to help people manage their weight and live healthy lives. Experts warn that obesity is becoming a big health problem.
A.that we should eat a balanced diet
B.why the national plan was introduced
C.how often people should exercise
D.how much sleep people should get
答案:
9.B 考查信息理解。根据“中国政府推出一项国家计划,以帮助人们管理体重并过上健康的生活”和“专家警告肥胖正成为一个重大的健康问题”可知,报道解释了“推出计划的原因”。
10. Which example best shows "Practice makes perfect"?
A.Sam plays football every day and gets better at it.
B.Jane finished the project by working with her team.
C.David seldom practised. He won the game by accident.
D.Tina always helps her friends when they are in trouble.
A.Sam plays football every day and gets better at it.
B.Jane finished the project by working with her team.
C.David seldom practised. He won the game by accident.
D.Tina always helps her friends when they are in trouble.
答案:
10.A 考查常识。Sam每天踢足球,而且踢得越来越好。“每天踢足球使技术进步”最能说明“熟能生巧”。
二、完形填空(本题共15小题;每小题1分,满分15分)
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
We started taking bus trips when I was about seven years old. Back then, we lived at our grandparents' house in Oceanside, California. 11 was not enough because my father had retired from the Air Force and had not yet found a steady job. Also, we were having trouble finding a place we could afford for our family.
I think it would have been easy to feel 12 about our situation. But my mom had other ideas. She used that time to give my brother Jess and me happy memories that 13 our way of seeing things forever. However, I only understood how 14 she was many years later.
At that time, once or twice a week, my mom would take Jess and me up the hill from our grandparents' house to the 15 bus stop. From there, we would go on trips to "see the world". The bus system around our area offered better service than 16. With very little money, you could buy a ticket that let you ride all the buses you wanted for the whole day. 17 my mom learned how the system worked, she took us to many interesting places.
One of our favorite places was the mall in Carlsbad. At the 18 of the mall, where all the main attractions were, stood a large glass clock tower. Inside it were parts that rolled rubber balls down tracks. The balls hit drums with a loud sound, rolled down slopes, and were carried back up by little elevators to start all over again. People, mostly 19, often stood around to watch it, with small hands pressing eagerly against the glass for a closer look.
We would walk around the mall and nearby neighborhoods, looking in store windows without 20 anything. Our goal was just to enjoy the views and watch people.
On other trips, we would ride the bus all the way to Strand Beach. There, we 21 shells and beautiful stones as souvenirs. We watched ships sailing by, and we often heard helicopters and airplanes flying over us, going to the navy base at Camp Pendleton.
Every trip felt like a wonderful 22. I was thankful to my mom for turning that hard time into something 23. Later, my father got a stable job at the DMV, and we found a nice home in the countryside.
My mom did more than just help Jess and me 24 our problems. She taught us to stay curious and enjoy the beauty of the world around us, even without spending money. She also showed us that no matter where we were or what troubles we faced, there was always something that could make us 25.
11. A. Space
B. Time
C. Money
D. Energy
12. A. excited
B. worried
C. amazed
D. relaxed
13. A. changed
B. lost
C. stopped
D. followed
14. A. proud
B. patient
C. wise
D. careful
15. A. nearest
B. best
C. largest
D. cheapest
16. A. believed
B. planned
C. understood
D. expected
17. A. If
B. Since
C. Though
D. Unless
18. A. center
B. side
C. point
D. corner
19. A. shoppers
B. tourists
C. children
D. families
20. A. tasting
B. touching
C. feeling
D. buying
21. A. brought
B. chose
C. collected
D. showed
22. A. choice
B. experience
C. challenge
D. chance
23. A. safe
B. smart
C. gentle
D. fun
24. A. miss
B. raise
C. discuss
D. forget
25. A. grow
B. succeed
C. smile
D. survive
请认真阅读下面短文,从短文后各题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
We started taking bus trips when I was about seven years old. Back then, we lived at our grandparents' house in Oceanside, California. 11 was not enough because my father had retired from the Air Force and had not yet found a steady job. Also, we were having trouble finding a place we could afford for our family.
I think it would have been easy to feel 12 about our situation. But my mom had other ideas. She used that time to give my brother Jess and me happy memories that 13 our way of seeing things forever. However, I only understood how 14 she was many years later.
At that time, once or twice a week, my mom would take Jess and me up the hill from our grandparents' house to the 15 bus stop. From there, we would go on trips to "see the world". The bus system around our area offered better service than 16. With very little money, you could buy a ticket that let you ride all the buses you wanted for the whole day. 17 my mom learned how the system worked, she took us to many interesting places.
One of our favorite places was the mall in Carlsbad. At the 18 of the mall, where all the main attractions were, stood a large glass clock tower. Inside it were parts that rolled rubber balls down tracks. The balls hit drums with a loud sound, rolled down slopes, and were carried back up by little elevators to start all over again. People, mostly 19, often stood around to watch it, with small hands pressing eagerly against the glass for a closer look.
We would walk around the mall and nearby neighborhoods, looking in store windows without 20 anything. Our goal was just to enjoy the views and watch people.
On other trips, we would ride the bus all the way to Strand Beach. There, we 21 shells and beautiful stones as souvenirs. We watched ships sailing by, and we often heard helicopters and airplanes flying over us, going to the navy base at Camp Pendleton.
Every trip felt like a wonderful 22. I was thankful to my mom for turning that hard time into something 23. Later, my father got a stable job at the DMV, and we found a nice home in the countryside.
My mom did more than just help Jess and me 24 our problems. She taught us to stay curious and enjoy the beauty of the world around us, even without spending money. She also showed us that no matter where we were or what troubles we faced, there was always something that could make us 25.
11. A. Space
B. Time
C. Money
D. Energy
12. A. excited
B. worried
C. amazed
D. relaxed
13. A. changed
B. lost
C. stopped
D. followed
14. A. proud
B. patient
C. wise
D. careful
15. A. nearest
B. best
C. largest
D. cheapest
16. A. believed
B. planned
C. understood
D. expected
17. A. If
B. Since
C. Though
D. Unless
18. A. center
B. side
C. point
D. corner
19. A. shoppers
B. tourists
C. children
D. families
20. A. tasting
B. touching
C. feeling
D. buying
21. A. brought
B. chose
C. collected
D. showed
22. A. choice
B. experience
C. challenge
D. chance
23. A. safe
B. smart
C. gentle
D. fun
24. A. miss
B. raise
C. discuss
D. forget
25. A. grow
B. succeed
C. smile
D. survive
答案:
11.C 根据下文作者父亲从空军退役,还没有找到一份稳定的工作可知,作者家里经济状况不好,“钱”不够用。
12.B 上文提到作者一家很难找到一个支付得起的房子,所以作者认为他们会很容易为自己的处境感到“担忧”。
13.A 作者为处境感到担忧,但是妈妈想办法制造了美好回忆,“改变”了孩子们看待事物的方式。
14.C 然而,多年后作者才明白她当时有多“明智”。
15.A 这里说的是从家到公交站,常理是去靠家“最近的”公交站。
16.D 下文提到只要花一点钱,就可以整天乘你想要乘坐的巴士。由此可知,这里指公交系统实际提供的服务比原本“预期”得好。
17.B “因为”妈妈了解公交系统的运作方式,所以她带着孩子们去了很多有趣的地方。
18.A 根据常识可知,商场中的主要景点通常在购物中心的“中心”位置。
19.C 根据下文描述的“急切地把小手按在玻璃上”可推测,此处说的是“孩子”。
20.D 下文提到作者他们的目标仅仅是看商店的橱窗可知,他们在这里什么也不“买”。
21.C 根据上文Strand Beach可知,在沙滩上作者和弟弟“收集”贝壳和漂亮的石头作为纪念品。
22.B 每一次出行都像是一次美妙的“经历”。
23.D 作者很感激妈妈把那段艰难的时光变成了“有趣的”事情。
24.D 句意:我妈妈所做的不仅仅是帮助Jess和我忘记我们的问题。妈妈带作者和弟弟游玩,让他们在困难时期有美好回忆,从而“忘记”问题和烦恼。
25.C 句意:她还向我们表明,无论我们身在何处,面临何种烦恼,总有东西能让我们“微笑”。
12.B 上文提到作者一家很难找到一个支付得起的房子,所以作者认为他们会很容易为自己的处境感到“担忧”。
13.A 作者为处境感到担忧,但是妈妈想办法制造了美好回忆,“改变”了孩子们看待事物的方式。
14.C 然而,多年后作者才明白她当时有多“明智”。
15.A 这里说的是从家到公交站,常理是去靠家“最近的”公交站。
16.D 下文提到只要花一点钱,就可以整天乘你想要乘坐的巴士。由此可知,这里指公交系统实际提供的服务比原本“预期”得好。
17.B “因为”妈妈了解公交系统的运作方式,所以她带着孩子们去了很多有趣的地方。
18.A 根据常识可知,商场中的主要景点通常在购物中心的“中心”位置。
19.C 根据下文描述的“急切地把小手按在玻璃上”可推测,此处说的是“孩子”。
20.D 下文提到作者他们的目标仅仅是看商店的橱窗可知,他们在这里什么也不“买”。
21.C 根据上文Strand Beach可知,在沙滩上作者和弟弟“收集”贝壳和漂亮的石头作为纪念品。
22.B 每一次出行都像是一次美妙的“经历”。
23.D 作者很感激妈妈把那段艰难的时光变成了“有趣的”事情。
24.D 句意:我妈妈所做的不仅仅是帮助Jess和我忘记我们的问题。妈妈带作者和弟弟游玩,让他们在困难时期有美好回忆,从而“忘记”问题和烦恼。
25.C 句意:她还向我们表明,无论我们身在何处,面临何种烦恼,总有东西能让我们“微笑”。
查看更多完整答案,请扫码查看