2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语》

第178页
三、阅读理解(共14小题;每小题2分,满分28分)
阅读下列短文,从短文后各题所给的A、B、C、D
四个选项中,选出最佳选项。
A
The Dragon Boat Festival has spread to many
countries, including Vietnam, Japan and South
Korea. It has developed in different ways in these
three countries.
Country: Vietnam
Name: Worm-Killing Festival(杀虫节)
Date: the fifth day of the fifth lunar month
Like us, people in Vietnam also eat zongzi and
give offerings to their ancestors. In some areas of
the country, the zongzi are shaped like a long tube
(管子). Besides, people eat sour fruits and other
foods to try to kill the worms in their bodies.
Country: Japan
Name: Children's Day
Date: May 5
When the Dragon Boat Festival first spread to
Japan, it was celebrated on the fifth day of the fifth
lunar month. People also ate zongzi. The adults
drank calamus wine too. In Japanese, the word for
"calamus" sounds like a word that means "value
strength". For this reason, the festival gradually
became a festival for boys. Later, the date was
changed to May 5. In 1948, the festival became
Children's Day. On this day, families fly carp-
shaped windsocks to wish their kids strong growth.
Country: South Korea
Name: Dano Festival(端午祭)
Date: the fifth day of the fifth lunar month
The Dano Festival has changed into a very
different festival from the Dragon Boat Festival. In
some parts of South Korea, the festival is celebrated
for up to a month. People pray for health and
happiness. They also hold colorful activities. Some
popular ones include folk dances and wrestling(摔跤).
23. What do Vietnam and Japan have in common in
their celebrations?
A. They both celebrate it on the fifth day of the
fifth lunar month.
B. They both eat zongzi, a traditional Chinese
food made of rice.
C. They both eat sour fruits and drink calamus
wine.
D. They both fly carp-shaped windsocks to wish
good luck.
24. How is South Korea's Dano Festival different
from China's Dragon Boat Festival?
A. It's celebrated on a different date.
B. It has a shorter time to celebrate.
C. It has developed special local customs.
D. It has gradually become a festival for boys.
25. The passage is mainly about
.
A. the history of the Dragon Boat Festival in
different Asian countries
B. how three countries celebrate the Dragon
Boat Festival differently
C. the meanings of the Dragon Boat Festival in
different countries
D. what people eat to celebrate the Dragon Boat
Festival
答案: 23. B 细节理解。根据Country:Vietnam部分中“Like us,people in Vietnam also eat zongzi and give offerings to their ancestors.”以及Country:Japan部分中“People also eat zongzi.”可知,越南和日本在庆祝端午节时,都会吃粽子这种传统的中国食物。
24. C 细节理解。根据最后一段可知,韩国的端午祭发展出了特殊的当地习俗。根据上文Date可知,日期一样,A项错误;根据关键词for up to a month可知,B项错误;D项中for boys文中未提及。
25. B 主旨大意。根据第一段可知,端午节传播到越南、日本和韩国,且在这三个国家有不同的发展,接着分别介绍了这三个国家庆祝端午节的不同方式,所以文章主要讲的是三个国家如何以不同方式庆祝端午节。
Plus 课外延伸
韩国“端午申遗”事件
端午节起源于中国古代的稻作文化与驱邪避疫习俗,后随文化传播影响东亚各国。韩国的“江陵端午祭”保留了“端午”名称与部分时间框架(农历五月初五),并融合了本土神话与农事祭祀,形成了独特的文化形态,时间长达20天至一个月。2005年韩国“江陵端午祭”的申遗成功,让中国社会察觉到了“非遗保护”的急迫性,促使法律、制度以及产业都开展了全面的提升与变革。我们更应坚定地捍卫本国传统文化,加强对传统文化的研究、保护与传承,让世界清晰认识到中国传统文化的源远流长与独特魅力。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭