2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语》

第26页
F(2025 南通启东一模)
Keepers entering the gorilla(大猩猩) land often hear a noise that sounds like a babbling human. But it's just Mac, a western lowland gorilla. He greets his caregivers by making long, low grumbling sounds, gorilla - speak for "Hi, there!" There is a translation of some of their most often used sounds. For example, "HOO, HOO" means "Help, I'm lost." A purr like "HUUUUUH" expresses "I'm having fun." A soft "UH - HUM" shows "Everything's good." And "NA - OOM" sounds like "Follow me." When keepers leave the area, Mac makes a similar sound as if to say "Good night." Mac isn't just making noise. Gorillas like him can also use movements and even body odor(气味) to get their points across.
"You've got this."
Fasha got her foot caught in a trap. She managed to get away but was unable to keep up with her group. But Icyororo, the gorilla wasn't leaving her friend behind. Arms linked, they made their way from rock to rock, crossing a river together. When they reached the other side, Icyororo gave Fasha a hug.
"What's in it for me?"
Nia was excited when she discovered a new "toy"—a plastic cup in her habitat. When zookeepers came to replace the cup with another toy, Nia wouldn't give it up. So they offered her a treat as a prize. Nia gave up the cup—and realized that things she found in her habitat could be valuable. The next time Nia found a cup in her space, she broke it into several pieces and only gave the keepers one piece at a time... in exchange for a treat after every piece.
Other gorillas at the zoo caught on to Nia's treat. "They hold out an object they think we might want, but not all the way," zookeeper Carpenter says. "If we try to get it, they'll pull it back like, 'Not so fast!' Their actions are telling us that they'll give us what we want—but only when we offer something they want."
Sadly, gorillas are losing their homes because people cut down forests to mine(开采) minerals(矿物). Most cellphones have a mineral called coltan, which often comes from African forests where gorillas live. "The more technology we create, the more harm we cause to gorillas," says a zoo expert. "Recycling means we can mine less." Though it's exciting to get the latest technology when it comes out, keeping our old ones longer means less coltan needs to be mined from gorillas' land. A small action can make a big difference.

21. Which can show gorillas "get their points across"?
①Mac makes a similar sound as if to say "Good night."
②Fasha got her foot caught in a trap.
③Icyororo wasn't leaving her friend behind.
④Icyororo gave Fasha a hug.
A. ①②
B. ②③
C. ③④
D. ①④
22. When Fasha got caught in a trap, she may make
A
" ".
A. HOO, HOO
B. HUUUUUH
C. UH - HUM
D. NA - OOM
23. What does Nia's story mainly show about gorillas?
A. They enjoy collecting human toys.
B. They learn to trade for what they want.
C. They dislike zookeepers' taking their things.
D. They can protect the objects from breaking.
24. How can we protect gorillas according to the text?
A. Visit zoos to learn more about gorillas.
B. Use your phones as long as possible.
C. Help collect coltan from gorilla forests.
D. Don't buy the latest technology when it comes out.
答案: F
文体:说明文
文章大意:本文主要介绍了大猩猩表达意图的方法及人类开采矿物对大猩猩的影响。
21. D 细节理解。根据第一段中“Gorillas like him can also use movements and even body odor to get their points across。”可知,大猩猩可以通过行为甚至气味表达他们的意图。根据第一段中“When keepers leave the area, Mac makes a similar sound as if to say ‘Good night.’”可知,Mac发出的声音表达了道晚安的意思;根据第二段“You’ve got this。”及第三段中“Icyororo gave Fasha a hug”可知,Icyororo的动作(行为)表达了“你做到了”的想法。
22. A 推理判断。根据第一段中“‘HOO, HOO’ means ‘Help, I’m lost。’”可知,“HOO, HOO”的意思是求救,所以当Fasha掉进陷阱会发出“HOO, HOO”的求救声。
23. B 推理判断。根据第五段中“Nia gave up the cup—and realized that things she found in her habitat could be valuable. The next time Nia found a cup in her space, she broke it into several pieces and only gave the keepers one piece at a time … in exchange for a treat after every piece。”可知,Nia学会了和饲养员交易,因此Nia的故事主要表示大猩猩学习会了交易从而获得想要的东西。
24. B 细节理解。根据最后一段中“Though it’s exciting to get the latest technology when it comes out, keeping our old ones longer means less coltan needs to be mined from gorillas’ land。”可知,尽可能长时间地使用自己的手机就意味着保护大猩猩。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭