2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第111页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
五、动词填空(本大题共10小题;每小题1分,共10分)
根据句意,用括号内所给动词的适当形式填空。
48. Simon and I
49. We both agreed
50. Mr Chen
51. He
52. Here is the information we got from him. The city
53. It
54. It's clean and beautiful now, but in the past there
55. The government
56. The old factory
57. The environment is much better now, and it
根据句意,用括号内所给动词的适当形式填空。
48. Simon and I
are working
(work)on a history project now.49. We both agreed
to write
(talk)about the changes in our city.50. Mr Chen
has lived
(live)there for over 50 years, so we went to interview him.51. He
was drinking
(drink)tea with a few old friends in a teahouse when we arrived.52. Here is the information we got from him. The city
has
(change)a lot over the years.53. It
is made
(make)up of a few doctors and nurses.54. It's clean and beautiful now, but in the past there
was
(be)a lot of pollution.55. The government
to solve
(take)action to solve this problem.56. The old factory
were encouraged
(move)away or closed in 2005 and 2010.57. The environment is much better now, and it
will get
(get)even better in the future.
答案:
48. are working 根据时间状语now可知,此句用现在进行时“be+doing”,主语Simon and I为复数形式,be动词用are。
49. to write agree to do sth“同意做某事”,此处用动词不定式做宾语。
50. has lived for over 50 years是现在完成时的标志性时间状语,用于强调从过去持续到现在的动作或状态;主语Mr Chen为第三人称单数,助动词用has。
51. was drinking 根据时间状语从句“when we arrived”可知,此处描述的是“我们”到达时,他正在做的事情,从句是一般过去时,主句用过去进行时。
52. has 根据宾语a short history可知,此处表示“有”一段短暂的历史,结合句子是一般现在时及句子主语The city是第三人称单数可知,谓语动词也要用第三人称单数形式。
53. is made 根据up of a few old towns and villages可知,这里表示“由……组成”,用be made up of结构;描述客观事实,句子用一般现在时;主语It为第三人称单数,be动词用is。
54. was 根据时间状语in the past可知,此处描述过去的情况,应用一般过去时;there be句型中be动词与其后主语保持主谓一致,a lot of pollution为不可数名词,be动词用第三人称单数。
55. to solve 根据句意可知,政府采取行动是为了解决问题,应用动词不定式做目的状语。
56. were encouraged 根据句子结构可知,主语Hundreds of factories与动词encourage之间是被动关系,且时间状语between 2005 and 2015表明动作发生在过去。因此,此处需要用一般过去时的被动语态。
57. will get 根据时间状语in the future可知,此处描述的是将来会发生的事情,应用一般将来时,其结构为“will+动词原形”。
49. to write agree to do sth“同意做某事”,此处用动词不定式做宾语。
50. has lived for over 50 years是现在完成时的标志性时间状语,用于强调从过去持续到现在的动作或状态;主语Mr Chen为第三人称单数,助动词用has。
51. was drinking 根据时间状语从句“when we arrived”可知,此处描述的是“我们”到达时,他正在做的事情,从句是一般过去时,主句用过去进行时。
52. has 根据宾语a short history可知,此处表示“有”一段短暂的历史,结合句子是一般现在时及句子主语The city是第三人称单数可知,谓语动词也要用第三人称单数形式。
53. is made 根据up of a few old towns and villages可知,这里表示“由……组成”,用be made up of结构;描述客观事实,句子用一般现在时;主语It为第三人称单数,be动词用is。
54. was 根据时间状语in the past可知,此处描述过去的情况,应用一般过去时;there be句型中be动词与其后主语保持主谓一致,a lot of pollution为不可数名词,be动词用第三人称单数。
55. to solve 根据句意可知,政府采取行动是为了解决问题,应用动词不定式做目的状语。
56. were encouraged 根据句子结构可知,主语Hundreds of factories与动词encourage之间是被动关系,且时间状语between 2005 and 2015表明动作发生在过去。因此,此处需要用一般过去时的被动语态。
57. will get 根据时间状语in the future可知,此处描述的是将来会发生的事情,应用一般将来时,其结构为“will+动词原形”。
六、阅读表达(本大题共5小题;每小题2分,共10分)
阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题,每小题答案不超过8个单词。
Today, there are many exciting ways to have fun. Every day, we can do something new and interesting. A lot of our entertainment depends heavily on modern technology. But can you imagine how people in ancient times had fun? In fact, many ancient forms of entertainment survive to this day. People have given them new life so that people can still enjoy them. Among them, flying kites is one of the most popular ones.
Kites have a long history in China. According to a legend(传说), the famous thinker Mozi created the first “wooden bird”. Later, people used bamboo to take the place of wood, and covered the bamboo frame(框架)with paper. This was the birth of the paper kite. At first, kites were mostly used by the army. They were used to send messages and test the wind. Slowly, people used them more and more for fun. By the time of the Tang Dynasty(618 - 907 CE), it became a popular toy for all people in China.
Flying kites not only links us to our history, but also gives people a way to express creativity. Every year, kite fliers from all over the world come to the Weifang International Kite Festival in Shandong Province's Weifang City. The city has been known as the “World Kite Capital” for many years. At the festival, thousands of kites fly in the sky. Some are in the shape of dragons, spaceships and even cartoon characters like TV and comic characters. Some kites can be over 200 metres long. They fly high in the sky.
58. Who made the first kite according to one legend?
59. What were paper kites made of?
60. What did people use kites to do at first?
61. What is Weifang City known as?
62. What do you think has brought the changes to kites' uses?

阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题,每小题答案不超过8个单词。
Today, there are many exciting ways to have fun. Every day, we can do something new and interesting. A lot of our entertainment depends heavily on modern technology. But can you imagine how people in ancient times had fun? In fact, many ancient forms of entertainment survive to this day. People have given them new life so that people can still enjoy them. Among them, flying kites is one of the most popular ones.
Kites have a long history in China. According to a legend(传说), the famous thinker Mozi created the first “wooden bird”. Later, people used bamboo to take the place of wood, and covered the bamboo frame(框架)with paper. This was the birth of the paper kite. At first, kites were mostly used by the army. They were used to send messages and test the wind. Slowly, people used them more and more for fun. By the time of the Tang Dynasty(618 - 907 CE), it became a popular toy for all people in China.
Flying kites not only links us to our history, but also gives people a way to express creativity. Every year, kite fliers from all over the world come to the Weifang International Kite Festival in Shandong Province's Weifang City. The city has been known as the “World Kite Capital” for many years. At the festival, thousands of kites fly in the sky. Some are in the shape of dragons, spaceships and even cartoon characters like TV and comic characters. Some kites can be over 200 metres long. They fly high in the sky.
58. Who made the first kite according to one legend?
Mozi.
59. What were paper kites made of?
Bamboo and paper.
60. What did people use kites to do at first?
Send messages and test the wind.
61. What is Weifang City known as?
Kite capital of the world.
62. What do you think has brought the changes to kites' uses?
Modern technology and culture./Modern life./...
答案:
58. Mozi. 根据第二段中“According to one legend, the famous Chinese thinker Mozi created a flying ‘wooden bird’.”可知,根据传说,中国著名思想家墨子制作了第一个风筝。
59. Bamboo and paper. 根据第二段中“Later, people used bamboo to take the place of wood, and covered the bamboo frame with paper. This was the birth of ‘paper kite’.”可知,纸风筝由竹子和纸制成。
60. Send messages and test the wind. 根据第二段中“At first, kites were mostly used by the army. They were used to send messages and test the wind.”可知,最初风筝用于传递信息和测试风向。
61. Kite capital of the world. 根据最后一段中“The city has been known as the ‘kite capital of the world’.”可知,潍坊被称为“世界风筝之都”。
62. Modern technology and culture./Modern life./...
根据最后一段中“There are both traditional kites like birds and fish, and modern ones like TV and comic characters. Some kites can be over 200 metres long. They fly into the sky in the shape of dragons, spaceships and even high-speed trains.”可推断,传统文化和现代科技的发展带来了风筝形状的变化,也可以说现代生活给风筝形状的改变带来了灵感,作答言之有理即可。
59. Bamboo and paper. 根据第二段中“Later, people used bamboo to take the place of wood, and covered the bamboo frame with paper. This was the birth of ‘paper kite’.”可知,纸风筝由竹子和纸制成。
60. Send messages and test the wind. 根据第二段中“At first, kites were mostly used by the army. They were used to send messages and test the wind.”可知,最初风筝用于传递信息和测试风向。
61. Kite capital of the world. 根据最后一段中“The city has been known as the ‘kite capital of the world’.”可知,潍坊被称为“世界风筝之都”。
62. Modern technology and culture./Modern life./...
根据最后一段中“There are both traditional kites like birds and fish, and modern ones like TV and comic characters. Some kites can be over 200 metres long. They fly into the sky in the shape of dragons, spaceships and even high-speed trains.”可推断,传统文化和现代科技的发展带来了风筝形状的变化,也可以说现代生活给风筝形状的改变带来了灵感,作答言之有理即可。
查看更多完整答案,请扫码查看