2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第28页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
H(2023 泰州)
I love snakes, while my mother does not. Lots of people who are afraid of snakes have never seen one. Neither has my mother. So where does the fear come from?
To find out the answer, scientists put pictures with snakes, pandas, cats, flowers and many other things in front of a group of people of all ages, even babies. People found snakes faster than flowers. It wasn't just snakes. They found "black faces", another example, spiders(蜘蛛), faster than "safe" things like flowers. It seems we find things that might be dangerous to us faster. Maybe we are born to be afraid of them.
Scientists also found people learned to fear snakes faster. Why did they fear snakes? Most of them said that in their experiences, they were influenced by the scared voice and faces of those who met snakes, but weren't bitten by snakes. After all, if we had to be bitten by a snake to learn that it's dangerous, we might learn our lesson too late.
So why is it important whether we are afraid of snakes or not? It may not matter much to us, but it is really very important to snakes. People protect animals they like, not animals they fear. Snakes may not be as cute as pandas, but they're just of the same importance to the environment. Snakes eat insects and mice that are pests(害虫) to humans. Snakes are also food for other animals, so, when we kill snakes, we're breaking the balance.
How can we reduce our fears to give snakes a chance? Scientists did a study recently. Some volunteer students went on a field trip. With the help of safety tips, everyone could safely touch and hold a snake. It turns out that snakes aren't so bad when you know the way to stay with them. Most people who were afraid of snakes before the field trip weren't afraid afterwards. In fact, snakes even became some students' favorite animal. Hmm, maybe I should take my mom on the next field trip.
29. In the writer's opinion, what are "black faces"?
A. Things that make people feel dangerous.
B. Faces of animals in the picture.
C. Things that have black faces.
D. Faces of people in danger.
30. What does the writer mean by saying "we might learn our lesson too late" in the third paragraph?
A. We might never see any snakes.
B. We are not in danger any longer.
C. We might not fear snakes any more.
D. We might already be killed by snakes.
31. How do the scientists help people reduce the fear of snakes?
A. By teaching people skills of killing snakes.
B. By driving snakes away through a field trip.
C. By teaching them the right way to stay with them.
D. By giving snakes a chance to show they are good.
32. What can we learn from scientists after reading the passage?
A. Don't be afraid and find chances in danger.
B. Always remember to give people safety tips.
C. Face failures bravely and never give up trying.
D. Find problems and do research to solve them.
33. Which fits the scientists' idea best?

a. are born to fear snakes
b. need to be protected
c. don't protect animals they fear
A. ①—c, ②—a, ③—b
B. ①—b, ②—a, ③—c
C. ①—a, ②—c, ③—b
D. ①—a, ②—b, ③—c
I love snakes, while my mother does not. Lots of people who are afraid of snakes have never seen one. Neither has my mother. So where does the fear come from?
To find out the answer, scientists put pictures with snakes, pandas, cats, flowers and many other things in front of a group of people of all ages, even babies. People found snakes faster than flowers. It wasn't just snakes. They found "black faces", another example, spiders(蜘蛛), faster than "safe" things like flowers. It seems we find things that might be dangerous to us faster. Maybe we are born to be afraid of them.
Scientists also found people learned to fear snakes faster. Why did they fear snakes? Most of them said that in their experiences, they were influenced by the scared voice and faces of those who met snakes, but weren't bitten by snakes. After all, if we had to be bitten by a snake to learn that it's dangerous, we might learn our lesson too late.
So why is it important whether we are afraid of snakes or not? It may not matter much to us, but it is really very important to snakes. People protect animals they like, not animals they fear. Snakes may not be as cute as pandas, but they're just of the same importance to the environment. Snakes eat insects and mice that are pests(害虫) to humans. Snakes are also food for other animals, so, when we kill snakes, we're breaking the balance.
How can we reduce our fears to give snakes a chance? Scientists did a study recently. Some volunteer students went on a field trip. With the help of safety tips, everyone could safely touch and hold a snake. It turns out that snakes aren't so bad when you know the way to stay with them. Most people who were afraid of snakes before the field trip weren't afraid afterwards. In fact, snakes even became some students' favorite animal. Hmm, maybe I should take my mom on the next field trip.
29. In the writer's opinion, what are "black faces"?
A. Things that make people feel dangerous.
B. Faces of animals in the picture.
C. Things that have black faces.
D. Faces of people in danger.
30. What does the writer mean by saying "we might learn our lesson too late" in the third paragraph?
A. We might never see any snakes.
B. We are not in danger any longer.
C. We might not fear snakes any more.
D. We might already be killed by snakes.
31. How do the scientists help people reduce the fear of snakes?
A. By teaching people skills of killing snakes.
B. By driving snakes away through a field trip.
C. By teaching them the right way to stay with them.
D. By giving snakes a chance to show they are good.
32. What can we learn from scientists after reading the passage?
A. Don't be afraid and find chances in danger.
B. Always remember to give people safety tips.
C. Face failures bravely and never give up trying.
D. Find problems and do research to solve them.
33. Which fits the scientists' idea best?
a. are born to fear snakes
b. need to be protected
c. don't protect animals they fear
A. ①—c, ②—a, ③—b
B. ①—b, ②—a, ③—c
C. ①—a, ②—c, ③—b
D. ①—a, ②—b, ③—c
答案:
H
文体:说明文
文章大意:本文主要介绍人们害怕蛇是有一定依据的,但是蛇和其他动物一样在生态中同等重要,作者打算带妈妈去实地考察一下,减少妈妈对蛇的恐惧。
29. A 细节理解。根据第二段中对“黑脸”的描述“They found ‘black faces’, another example, spiders, faster than ‘safe’ things like flowers. It seems we find things that might be dangerous to us faster。”可知,我们似乎能更快地发现可能对我们有害的东西。所以作者说的“黑脸”指的是让人感到危险的东西。
30. D 句意理解。分析画线句上文“After all, if we had to be bitten by a snake to learn that it’s dangerous”可知,如果我们被蛇咬了才知道它是危险的,我们可能吸取教训吸取得太晚了。太晚的原因是我们可能已经被蛇咬死了。
31. C 细节理解。根据最后一段中“With the help of safety tips, everyone could safely touch and hold a snake. It turns out that snakes aren’t so bad when you know the way to stay with them。”可知,在安全提示的帮助下,每个人都可以安全地触摸和握住蛇。事实证明,当你知道如何与蛇相处时,蛇并不是那么令人害怕的。
32. D 推理判断。本文介绍人们害怕蛇这一问题,科学家为了找到答案而进行研究,并给出解决办法。
33. C 细节理解。根据第二段中“Maybe we are born to be afraid of them。”可知,也许我们生来就害怕它们,所以①对应a,排除A、B;根据第四段中“People protect animals they like, not animals they fear。”可知,人们保护他们喜欢的动物,而不是他们害怕的动物,所以②对应c,排除D。
文体:说明文
文章大意:本文主要介绍人们害怕蛇是有一定依据的,但是蛇和其他动物一样在生态中同等重要,作者打算带妈妈去实地考察一下,减少妈妈对蛇的恐惧。
29. A 细节理解。根据第二段中对“黑脸”的描述“They found ‘black faces’, another example, spiders, faster than ‘safe’ things like flowers. It seems we find things that might be dangerous to us faster。”可知,我们似乎能更快地发现可能对我们有害的东西。所以作者说的“黑脸”指的是让人感到危险的东西。
30. D 句意理解。分析画线句上文“After all, if we had to be bitten by a snake to learn that it’s dangerous”可知,如果我们被蛇咬了才知道它是危险的,我们可能吸取教训吸取得太晚了。太晚的原因是我们可能已经被蛇咬死了。
31. C 细节理解。根据最后一段中“With the help of safety tips, everyone could safely touch and hold a snake. It turns out that snakes aren’t so bad when you know the way to stay with them。”可知,在安全提示的帮助下,每个人都可以安全地触摸和握住蛇。事实证明,当你知道如何与蛇相处时,蛇并不是那么令人害怕的。
32. D 推理判断。本文介绍人们害怕蛇这一问题,科学家为了找到答案而进行研究,并给出解决办法。
33. C 细节理解。根据第二段中“Maybe we are born to be afraid of them。”可知,也许我们生来就害怕它们,所以①对应a,排除A、B;根据第四段中“People protect animals they like, not animals they fear。”可知,人们保护他们喜欢的动物,而不是他们害怕的动物,所以②对应c,排除D。
查看更多完整答案,请扫码查看