2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第81页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
1. Sandy hopes to be a
A.dancer
B.singer
C.doctor
D.scientist
A
because she is really interested in dancing.A.dancer
B.singer
C.doctor
D.scientist
答案:
1. A 考查名词。根据“because she is really interested in dancing”可知,Sandy对跳舞感兴趣,所以想成为一名“舞蹈家”。
2. I left my Chinese book at home today. Simon shared
A.he
B.his
C.him
D.himself
B
with me.A.he
B.his
C.him
D.himself
答案:
2. B 考查代词。根据“Simon shared … with me.”可知,此处指西蒙和“我”分享了他的语文书,应填名词性物主代词his,指代“西蒙的语文书”。
3. Linda is
A.brave
B.shy
C.nervous
D.honest
A
. She is never afraid of giving a talk in front of many people.A.brave
B.shy
C.nervous
D.honest
答案:
3. A 考查形容词。根据“She is never afraid of giving a talk in front of many people.”以及选项可知,此处表示琳达很“勇敢”。
4. It's true that robots
A.may
B.must
C.can
D.might
C
do a lot of things, such as telling stories, playing kung fu and so on.A.may
B.must
C.can
D.might
答案:
4. C 考查情态动词。根据such as telling stories, playing kung fu and so on可知,是在说明机器人“具备做这些事情的能力”。can表示“能,会”,强调具备某种能力。
5. Kitty will go to the English Corner
A.to practise
B.practising
C.practised
D.practise
A
her English this Saturday afternoon.A.to practise
B.practising
C.practised
D.practise
答案:
5. A 考查非谓语动词。根据句子结构可知,空处应是动词不定式做目的状语,表示去英语角的目的是“练习”英语。
6. Now the students in primary and junior high schools
A.had
B.will have
C.have
D.would have
C
a 15 - minute break between classes.A.had
B.will have
C.have
D.would have
答案:
6. C 考查动词时态。句中Now表示当前的时间状态,说明描述的是现在的客观事实,因此需要用一般现在时。
7. —Sun Yingsha won women's singles final at the World Table Tennis Championships in Doha on May 25, 2025.
—
A.What an
B.What
C.How an
D.How
—
D
exciting the news is!A.What an
B.What
C.How an
D.How
答案:
7. D 考查感叹句。句中exciting是形容词,后面没有名词,符合“How+形容词+主语+谓语”的结构,因此用How引导。
8. In yesterday's Maths lesson, our group
A.cut out
B.worked out
C.put out
D.handed out
B
the problem after a discussion.A.cut out
B.worked out
C.put out
D.handed out
答案:
8. B 考查动词短语。cut out剪掉;worked out解决;put out扑灭;handed out分发,给出。根据空后搭配的宾语以及选项可知,此处表示“解决”了这个问题。
9. —Excuse me, could you tell me
—It usually opens at nine o'clock.
A.how I can get to the bank
B.where the bank is
C.how far the bank is
D.when the bank opens
D
?—It usually opens at nine o'clock.
A.how I can get to the bank
B.where the bank is
C.how far the bank is
D.when the bank opens
答案:
9. D 考查宾语从句。根据答语“It usually opens at nine o’clock.”可知,此处询问银行开门的时间,所以应该用when引导宾语从句。
10. —Our country has made great achievements in science and technology.
—
A.You're welcome
B.Exactly
C.Never mind
D.My pleasure
—
B
. We are proud of our country.A.You're welcome
B.Exactly
C.Never mind
D.My pleasure
答案:
10. B 考查情景交际。You’re welcome不客气;Exactly确实如此;Never mind没关系;My pleasure我的荣幸。根据“We are proud of our country.”可知,此处表示同意前者所说的话。
二、完形填空(共15小题;每小题1分,满分15分)
阅读下面短文,从短文后每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
One spring morning, 8 - year - old Amy received a small box from her grandma. Inside was only a seed (种子). “Plant it 11 , and you'll understand its secret,” Grandma said with a smile.
Amy was very curious about what would happen to the seed. She thought planting it must be 12 . She decided to plant it in the soil carefully at once. Every day she 13 it three times, singing to it like Grandma taught her. But after four days, only bare (光秃秃的) soil greeted her. She felt a little 14 .
“Maybe something is wrong with the seed,” Amy complained to Mr Green, her elderly neighbour. Mr Green was good at growing plants. Hearing her 15 , he said, “Nature works on its own clock. I have spent a long time growing these plants. And you have just spent several days on the seed. 16 you need to be patient.”
Amy didn't believe 17 he said. She still watered the soil three times a day. She even used plant food which she bought from the shop. Another three days passed, and the soil turned into a muddy mess (泥泞不堪). 18 , a heavy rain poured down that weekend. Amy rushed out of the house and saw Mr Green covering the soil with a piece of cloth.
“I've killed the seed, haven't I?” she said unhappily, pointing at the flooded soil.
Mr Green 19 the soil carefully and said, “You've paid too much attention. Be patient! Plants need 20 to grow.”
This time, Amy took his 21 . She didn't check the seed again and again any longer. She simply made sure that it got enough sunlight. Five days passed quietly. Then one morning, a green shoot (嫩芽) pushed through the soil.
Amy was too excited. She ran quickly to 22 Mr Green about it. He said to her, “Let it grow! Still be patient!”
Through summer, Amy watched and waited 23 patience (耐心). The plant grew taller and taller day by day. Finally golden petals (花瓣) came out and 24 a bright sunflower. It turned its face to follow the sun.
When Grandma visited Amy in August, she smiled at the tall sunflower and said, “Aha, Amy! You've known the 25 at last.” Amy nodded her head.
No matter what we do, we need patience as well as love.
11. A. carefully
B. happily
C. carelessly
D. quietly
12. A. boring
B. clear
C. terrible
D. interesting
13. A. touched
B. watered
C. smelt
D. sent
14. A. warm
B. lazy
C. glad
D. sad
15. A. words
B. wish
C. story
D. lie
16. A. Or
B. But
C. So
D. Yet
17. A. how
B. when
C. what
D. where
18. A. Unluckily
B. Patiently
C. Luckily
D. Impolitely
19. A. bought
B. checked
C. painted
D. collected
20. A. time
B. water
C. food
D. heat
21. A. test
B. advice
C. present
D. box
22. A. teach
B. help
C. treat
D. tell
23. A. at
B. with
C. from
D. without
24. A. offered
B. received
C. became
D. protected
25. A. road
B. rose
C. secret
D. shop
阅读下面短文,从短文后每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出可以填入空白处的最佳选项。
One spring morning, 8 - year - old Amy received a small box from her grandma. Inside was only a seed (种子). “Plant it 11 , and you'll understand its secret,” Grandma said with a smile.
Amy was very curious about what would happen to the seed. She thought planting it must be 12 . She decided to plant it in the soil carefully at once. Every day she 13 it three times, singing to it like Grandma taught her. But after four days, only bare (光秃秃的) soil greeted her. She felt a little 14 .
“Maybe something is wrong with the seed,” Amy complained to Mr Green, her elderly neighbour. Mr Green was good at growing plants. Hearing her 15 , he said, “Nature works on its own clock. I have spent a long time growing these plants. And you have just spent several days on the seed. 16 you need to be patient.”
Amy didn't believe 17 he said. She still watered the soil three times a day. She even used plant food which she bought from the shop. Another three days passed, and the soil turned into a muddy mess (泥泞不堪). 18 , a heavy rain poured down that weekend. Amy rushed out of the house and saw Mr Green covering the soil with a piece of cloth.
“I've killed the seed, haven't I?” she said unhappily, pointing at the flooded soil.
Mr Green 19 the soil carefully and said, “You've paid too much attention. Be patient! Plants need 20 to grow.”
This time, Amy took his 21 . She didn't check the seed again and again any longer. She simply made sure that it got enough sunlight. Five days passed quietly. Then one morning, a green shoot (嫩芽) pushed through the soil.
Amy was too excited. She ran quickly to 22 Mr Green about it. He said to her, “Let it grow! Still be patient!”
Through summer, Amy watched and waited 23 patience (耐心). The plant grew taller and taller day by day. Finally golden petals (花瓣) came out and 24 a bright sunflower. It turned its face to follow the sun.
When Grandma visited Amy in August, she smiled at the tall sunflower and said, “Aha, Amy! You've known the 25 at last.” Amy nodded her head.
No matter what we do, we need patience as well as love.
11. A. carefully
B. happily
C. carelessly
D. quietly
12. A. boring
B. clear
C. terrible
D. interesting
13. A. touched
B. watered
C. smelt
D. sent
14. A. warm
B. lazy
C. glad
D. sad
15. A. words
B. wish
C. story
D. lie
16. A. Or
B. But
C. So
D. Yet
17. A. how
B. when
C. what
D. where
18. A. Unluckily
B. Patiently
C. Luckily
D. Impolitely
19. A. bought
B. checked
C. painted
D. collected
20. A. time
B. water
C. food
D. heat
21. A. test
B. advice
C. present
D. box
22. A. teach
B. help
C. treat
D. tell
23. A. at
B. with
C. from
D. without
24. A. offered
B. received
C. became
D. protected
25. A. road
B. rose
C. secret
D. shop
答案:
二、文体:记叙文
文章大意:本文主要讲述艾米收到奶奶送的种子,在种植过程中因缺乏耐心而焦虑,后在邻居格林先生的劝导下,耐心等待,最终种子长成了向日葵,艾米也明白了奶奶所说的秘密是无论做什么都需要耐心和爱。
11. A 根据空后“you’ll understand its secret”及“She decided to plant it in the soil carefully at once.”可知,奶奶是让艾米“仔细地”种下种子。
12. D 根据上文“Amy was very curious about what would happen to the seed.”可知,艾米很好奇种子会发生什么变化,所以她认为种植它一定很“有趣”。
13. B 根据下文“She still watered the soil three times a day.”可知,此处指每天“浇水”。
14. D 根据上文“But after four days,only bare soil greeted her.”可知,四天之后,依旧只有光秃秃的土壤,所以她感到“难过”。
15. A 根据上文“Maybe something is wrong with the seed”可知,艾米抱怨种子有问题,所以格林先生是听到她的“话”。
16. C 根据上文“I have spent a long time growing these plants. And you have just spent several days on the seed.”可知,前后是因果关系,此处指“所以”需要有耐心。
17. C 分析句子结构可知,此处是宾语从句,从句缺少宾语,指他说的话,用what引导。
18. A 根据空前a muddy mess和空后“a heavy rain poured down that weekend”可知,下大雨是“不幸的”。
19. B 根据上文pointing at the flooded soil和下文“You’ve paid too much attention.”可知,艾米指着潮湿的土壤叫格林先生看,所以格林先生应是仔细“检查”了土壤。
20. A 根据上文“Be patient!”可知,植物生长需要“时间”,所以要有耐心。
21. B 根据空后“She didn’t check the seed again and again any longer.”可知,艾米不再一遍又一遍地检查种子,所以是接受了格林先生的“建议”。
22. D 根据下文“He said to her, ‘Let it grow! Still be patient!’”可知,艾米是跑出去“告诉”格林先生这件事。
23. B 此处指耐心地观察和等待,with patience“耐心地”,相当于副词patiently。
24. C 根据“Finally golden petals came out and … a bright sunflower.”可知,此处指“变成”一朵向日葵。
25. C 根据文章首段“you’ll understand its secret”及文末“No matter what we do,we need patience as well as love.”可知,艾米最终知道了让种子开花的“秘密”。
文章大意:本文主要讲述艾米收到奶奶送的种子,在种植过程中因缺乏耐心而焦虑,后在邻居格林先生的劝导下,耐心等待,最终种子长成了向日葵,艾米也明白了奶奶所说的秘密是无论做什么都需要耐心和爱。
11. A 根据空后“you’ll understand its secret”及“She decided to plant it in the soil carefully at once.”可知,奶奶是让艾米“仔细地”种下种子。
12. D 根据上文“Amy was very curious about what would happen to the seed.”可知,艾米很好奇种子会发生什么变化,所以她认为种植它一定很“有趣”。
13. B 根据下文“She still watered the soil three times a day.”可知,此处指每天“浇水”。
14. D 根据上文“But after four days,only bare soil greeted her.”可知,四天之后,依旧只有光秃秃的土壤,所以她感到“难过”。
15. A 根据上文“Maybe something is wrong with the seed”可知,艾米抱怨种子有问题,所以格林先生是听到她的“话”。
16. C 根据上文“I have spent a long time growing these plants. And you have just spent several days on the seed.”可知,前后是因果关系,此处指“所以”需要有耐心。
17. C 分析句子结构可知,此处是宾语从句,从句缺少宾语,指他说的话,用what引导。
18. A 根据空前a muddy mess和空后“a heavy rain poured down that weekend”可知,下大雨是“不幸的”。
19. B 根据上文pointing at the flooded soil和下文“You’ve paid too much attention.”可知,艾米指着潮湿的土壤叫格林先生看,所以格林先生应是仔细“检查”了土壤。
20. A 根据上文“Be patient!”可知,植物生长需要“时间”,所以要有耐心。
21. B 根据空后“She didn’t check the seed again and again any longer.”可知,艾米不再一遍又一遍地检查种子,所以是接受了格林先生的“建议”。
22. D 根据下文“He said to her, ‘Let it grow! Still be patient!’”可知,艾米是跑出去“告诉”格林先生这件事。
23. B 此处指耐心地观察和等待,with patience“耐心地”,相当于副词patiently。
24. C 根据“Finally golden petals came out and … a bright sunflower.”可知,此处指“变成”一朵向日葵。
25. C 根据文章首段“you’ll understand its secret”及文末“No matter what we do,we need patience as well as love.”可知,艾米最终知道了让种子开花的“秘密”。
查看更多完整答案,请扫码查看