2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第164页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
C
As we walk the “path of life”, we may sometimes wish to be alone with our own thoughts, for quiet moments of reflection(反省) can lead to personal improvement. However, when we want to be alone, we must be careful that we do not always jump into our own world. Social life is also important to all of us.
As we live in social groups, there are many advantages of friendship that we can enjoy. Generally speaking, close friendships have three “fruits”: they may comfort the heart, advise the head and help us realize the dreams we are searching for. Through friendship, we can become happier, wiser and more satisfied humans.
The first fruit of friendship is the peace that comes from sharing with friends our joy, sadness, success and failure. Here, friendship has a double advantage. ① Naturally, this kind of openness results from a close friendship. We know that our friends will both respect our feelings and treasure these moments of closeness.
The second fruit of friendship is the better understanding and judgement by talking with friendly and wise friends. ② We often find it easier to recognize other people's weaknesses than our own. As a result, if we are guided only by our own feelings, our judgements might be one - sided. On the other hand, our friends are better able to offer advice on important decisions that we all have to make. This helps make our thoughts clearer and brings us a more thorough(彻底的) understanding of our problems.
The third fruit of friendship is the help that a friend may offer in many different ways. Sometimes a friend is even known as our “second self”. There are so many things in life that can only be achieved with the help of friends. ③ Friends may have many different ideas and skills.
Finally, it should be pointed out that enjoying the happiness of staying with a group of people is not the same as being with friends. ④ Friends should be carefully chosen and relationships carefully developed. In this way, we can better walk the “path of life” with the comfort, advice and help from our trusted friends.
36. According to the passage, close friendships have a lot of “fruits” EXCEPT
A. making our hearts peaceful
B. realizing our dreams with friends' help
C. guiding our own feelings easily
D. understanding our problems better
37. We can achieve better understanding by talking with wise friends because
A. it is more difficult to realize other people's weaknesses than ourselves
B. our judgements won't be one - sided if we are guided only by our feelings
C. our friends are able to offer better advice on our important decisions
D. it gives us a chance to completely understand our friends' problems
38. The sentence “Happiness shared will become a happiness doubled and a trouble shared becomes a trouble halved!” can be put in
A. ①
B. ②
C. ③
D. ④
39. Which shows the best structure of the passage?

40. What is the best title for the passage?
A. Walking the Path of Life
B. Understanding of Friendship
C. Advice on Making Friends
D. Improvements of Social Life
As we walk the “path of life”, we may sometimes wish to be alone with our own thoughts, for quiet moments of reflection(反省) can lead to personal improvement. However, when we want to be alone, we must be careful that we do not always jump into our own world. Social life is also important to all of us.
As we live in social groups, there are many advantages of friendship that we can enjoy. Generally speaking, close friendships have three “fruits”: they may comfort the heart, advise the head and help us realize the dreams we are searching for. Through friendship, we can become happier, wiser and more satisfied humans.
The first fruit of friendship is the peace that comes from sharing with friends our joy, sadness, success and failure. Here, friendship has a double advantage. ① Naturally, this kind of openness results from a close friendship. We know that our friends will both respect our feelings and treasure these moments of closeness.
The second fruit of friendship is the better understanding and judgement by talking with friendly and wise friends. ② We often find it easier to recognize other people's weaknesses than our own. As a result, if we are guided only by our own feelings, our judgements might be one - sided. On the other hand, our friends are better able to offer advice on important decisions that we all have to make. This helps make our thoughts clearer and brings us a more thorough(彻底的) understanding of our problems.
The third fruit of friendship is the help that a friend may offer in many different ways. Sometimes a friend is even known as our “second self”. There are so many things in life that can only be achieved with the help of friends. ③ Friends may have many different ideas and skills.
Finally, it should be pointed out that enjoying the happiness of staying with a group of people is not the same as being with friends. ④ Friends should be carefully chosen and relationships carefully developed. In this way, we can better walk the “path of life” with the comfort, advice and help from our trusted friends.
36. According to the passage, close friendships have a lot of “fruits” EXCEPT
C
.A. making our hearts peaceful
B. realizing our dreams with friends' help
C. guiding our own feelings easily
D. understanding our problems better
37. We can achieve better understanding by talking with wise friends because
C
.A. it is more difficult to realize other people's weaknesses than ourselves
B. our judgements won't be one - sided if we are guided only by our feelings
C. our friends are able to offer better advice on our important decisions
D. it gives us a chance to completely understand our friends' problems
38. The sentence “Happiness shared will become a happiness doubled and a trouble shared becomes a trouble halved!” can be put in
A
.A. ①
B. ②
C. ③
D. ④
39. Which shows the best structure of the passage?
40. What is the best title for the passage?
A. Walking the Path of Life
B. Understanding of Friendship
C. Advice on Making Friends
D. Improvements of Social Life
答案:
C
文体:说明文
文章大意:本文主要讲述了亲密友谊给我们带来的三种“果实”。
36. C 细节理解。根据第二段第二句及第三段第一句可知,亲密友谊的“果实”包括用和平抚慰我们的心灵、在朋友的帮助下实现我们的目标以及更好地理解我们的问题。
37. C 细节理解。根据第四段倒数第二句可知,我们可以通过与聪明的朋友交谈来获得更好的理解,因为我们的朋友能够为我们的重要决策提供更好的建议。
38. A 句子还原。根据第三段第一、二句可知,此处提到要与朋友分享且友谊有双重优势,故所给句子“分享的快乐会变成加倍的快乐,分担的麻烦会变成减半的麻烦!”符合语境。
39. D 篇章结构。第一段提到“人生之路”,指出社交生活对我们也很重要;第二段指出我们可以享受友谊的好处及亲密的友谊有三个“果实”;第三、四、五段具体说明了友谊的三个“果实”是什么;第六段总结我们应该谨慎交友,通过值得信赖的朋友的帮助走上“人生之路”。
40. B 标题归纳。根据最后一段最后一句及通读全文可知,本文主要讲述了亲密友谊给我们带来的三种“果实”。
文体:说明文
文章大意:本文主要讲述了亲密友谊给我们带来的三种“果实”。
36. C 细节理解。根据第二段第二句及第三段第一句可知,亲密友谊的“果实”包括用和平抚慰我们的心灵、在朋友的帮助下实现我们的目标以及更好地理解我们的问题。
37. C 细节理解。根据第四段倒数第二句可知,我们可以通过与聪明的朋友交谈来获得更好的理解,因为我们的朋友能够为我们的重要决策提供更好的建议。
38. A 句子还原。根据第三段第一、二句可知,此处提到要与朋友分享且友谊有双重优势,故所给句子“分享的快乐会变成加倍的快乐,分担的麻烦会变成减半的麻烦!”符合语境。
39. D 篇章结构。第一段提到“人生之路”,指出社交生活对我们也很重要;第二段指出我们可以享受友谊的好处及亲密的友谊有三个“果实”;第三、四、五段具体说明了友谊的三个“果实”是什么;第六段总结我们应该谨慎交友,通过值得信赖的朋友的帮助走上“人生之路”。
40. B 标题归纳。根据最后一段最后一句及通读全文可知,本文主要讲述了亲密友谊给我们带来的三种“果实”。
查看更多完整答案,请扫码查看