2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2026年江苏13大市中考名卷优选38套英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第63页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
五、阅读表达(共5小题;每小题2分,计10分)
阅读短文,回答下面5个问题,将答案写在横线上。(每题答案不超过10个词)
Fashion trends(趋势) are around us, and can be exciting. A trend used to happen in a 20-year cycle, but the latest development of the Internet and clothing business has increasingly cut the length of the cycle short. Now, it seems there comes a new fashion trend every couple of months, but it still follows the same stages:
● A trend is usually first brought in during a big fashion show. Reporters, writers, and some other important people collect what they have learned in the show and predict a trend in the near future.
● Then the trend is talked about online and finally worn by famous people to make it better accepted, which leads to the rise of the trend.
● Once the trend becomes popular, it will go to the public soon. Large clothing companies and shops begin following the trend so that everyone can get their hands on it. This is when the trend gets to the highest point.
● After that, the trend usually falls and becomes out of date. However, this is not always the end, as trends happen in broader cycles and most get popular again.
Trends can be a great way to try something new and test your style. A survey says some people enjoy following trends because they keep fashion exciting and provide fresh ideas. However, others may not think so, especially when a trend doesn’t agree with how they feel about themselves. Trends can be fun, but sometimes prove a waste of money because many simply see trends as brands(品牌). So, should we follow fashion trends?
Clearly, there’s no right answer—whether to follow trends or not depends on how they go with your values, spending, and sense of self. It does not hurt to watch trend reports but never choose to follow them unless you really think they fit withyour personal style.
56. How long does a new fashion trend last now?
57. Who usually first realizes a newfashion trend?
58. Which situation means the trend has reached the highest point?
59. Why do some people dislike following trends according to the survey?
60. Do you prefer brands when buying clothes? Why or why not?
阅读短文,回答下面5个问题,将答案写在横线上。(每题答案不超过10个词)
Fashion trends(趋势) are around us, and can be exciting. A trend used to happen in a 20-year cycle, but the latest development of the Internet and clothing business has increasingly cut the length of the cycle short. Now, it seems there comes a new fashion trend every couple of months, but it still follows the same stages:
● A trend is usually first brought in during a big fashion show. Reporters, writers, and some other important people collect what they have learned in the show and predict a trend in the near future.
● Then the trend is talked about online and finally worn by famous people to make it better accepted, which leads to the rise of the trend.
● Once the trend becomes popular, it will go to the public soon. Large clothing companies and shops begin following the trend so that everyone can get their hands on it. This is when the trend gets to the highest point.
● After that, the trend usually falls and becomes out of date. However, this is not always the end, as trends happen in broader cycles and most get popular again.
Trends can be a great way to try something new and test your style. A survey says some people enjoy following trends because they keep fashion exciting and provide fresh ideas. However, others may not think so, especially when a trend doesn’t agree with how they feel about themselves. Trends can be fun, but sometimes prove a waste of money because many simply see trends as brands(品牌). So, should we follow fashion trends?
Clearly, there’s no right answer—whether to follow trends or not depends on how they go with your values, spending, and sense of self. It does not hurt to watch trend reports but never choose to follow them unless you really think they fit withyour personal style.
56. How long does a new fashion trend last now?
57. Who usually first realizes a newfashion trend?
58. Which situation means the trend has reached the highest point?
59. Why do some people dislike following trends according to the survey?
60. Do you prefer brands when buying clothes? Why or why not?
答案:
五、文体:说明文
文章大意:本文主要介绍了时尚趋势的周期变化、传播阶段以及人们对追随潮流的两种态度,最后提出是否追随潮流取决于个人价值观和风格的匹配。
56 Every couple of months. 根据第一段中“Now,it seems there comes a new fashion trend every couple of months”可知,现在时尚趋势每隔几个月就会出现一次。
57 Reporters,writers,and some other important people. 根据第二段“A trend is usually first brought in ... and predict a trend in the near future.”可知,最先意识到新时尚趋势的是记者、作家和一些重要人物。
58 Everyone can get their hands on it. 根据第四段中“Large clothing companies and shops begin following the trend so that everyone can get their hands on it. This is when the trend gets to the highest point.”可知,大型服装公司和商店开始追随这一趋势,以便每个人都能买到它,这是趋势到达最高点的时候。
59 Because the trends don’t agree with their self-feeling. 根据倒数第二段中“others may not think so,especially when a trend doesn’t agree with how they feel about themselves”可知,部分人因潮流与自我认知不符而不喜欢追随。
60 No,because personal style matters more. 本题为开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。
Plus课外延伸
时尚趋势的本质是“文化符号的流动”,为趋势元素注入人文化内涵,可延长其生命周期。例如,“新中式”趋势不仅是旗袍、盘扣等元素的堆砌,更源于年轻人对传统文化的认同。非遗工艺纪录片、邀请老匠人直播等宣传形式让消费者从“买潮流”转向“买文化价值”,即使元素热度下降,文化认同仍能留存。如品牌“密扇”将苗族蜡染、京剧元素融入时装,通过讲述“东方奇幻”故事,让产品超越短期趋势,成为文化载体。
文章大意:本文主要介绍了时尚趋势的周期变化、传播阶段以及人们对追随潮流的两种态度,最后提出是否追随潮流取决于个人价值观和风格的匹配。
56 Every couple of months. 根据第一段中“Now,it seems there comes a new fashion trend every couple of months”可知,现在时尚趋势每隔几个月就会出现一次。
57 Reporters,writers,and some other important people. 根据第二段“A trend is usually first brought in ... and predict a trend in the near future.”可知,最先意识到新时尚趋势的是记者、作家和一些重要人物。
58 Everyone can get their hands on it. 根据第四段中“Large clothing companies and shops begin following the trend so that everyone can get their hands on it. This is when the trend gets to the highest point.”可知,大型服装公司和商店开始追随这一趋势,以便每个人都能买到它,这是趋势到达最高点的时候。
59 Because the trends don’t agree with their self-feeling. 根据倒数第二段中“others may not think so,especially when a trend doesn’t agree with how they feel about themselves”可知,部分人因潮流与自我认知不符而不喜欢追随。
60 No,because personal style matters more. 本题为开放性试题,答案不唯一,言之有理即可。
Plus课外延伸
时尚趋势的本质是“文化符号的流动”,为趋势元素注入人文化内涵,可延长其生命周期。例如,“新中式”趋势不仅是旗袍、盘扣等元素的堆砌,更源于年轻人对传统文化的认同。非遗工艺纪录片、邀请老匠人直播等宣传形式让消费者从“买潮流”转向“买文化价值”,即使元素热度下降,文化认同仍能留存。如品牌“密扇”将苗族蜡染、京剧元素融入时装,通过讲述“东方奇幻”故事,让产品超越短期趋势,成为文化载体。
六、缺词填空(共10空;每空1分,计10分)
根据短文内容和首字母提示,在下文空格处填入适当的词使短文完整。(每空一词)

Chinese writer Wang Zengqi once wrote, “When I arrive in a new place ... I prefer to visit the local farmers market to see live chickens and ducks, fresh vegetables and bright fruits. It’s lively and brings me a sense of the joy of 61. l
Nowadays, more people feel the same as Wang. They love to explore farmers markets wherever they visit. These traditional markets, which used to be just local 62. s
Luo Yan, a tour lover, travels around markets nationwide. He agrees these farmers markets are 64. c
Foreign travellers, too, consider these markets as interesting 67. w
The popularity of farmers markets among visitors shows an important 69. c
根据短文内容和首字母提示,在下文空格处填入适当的词使短文完整。(每空一词)
Chinese writer Wang Zengqi once wrote, “When I arrive in a new place ... I prefer to visit the local farmers market to see live chickens and ducks, fresh vegetables and bright fruits. It’s lively and brings me a sense of the joy of 61. l
life
.”Nowadays, more people feel the same as Wang. They love to explore farmers markets wherever they visit. These traditional markets, which used to be just local 62. s
shopping
places, are attracting visitors during holidays, especially the young. They think visiting a city 63. wwithout
exploring farmers markets is a waste of a trip. There they can enjoy mouthwatering food, local culture and real nature of a city.Luo Yan, a tour lover, travels around markets nationwide. He agrees these farmers markets are 64. c
closer
to local people’s daily life than those scenic spots(景点) and supermarkets which seem all the same everywhere. In Xi’an, he enjoyed tasty Roujiamo, 65. wwhile
in Inner Mongolia, he tasted the famous air-dried beef. The generous sellers 66. eeven
shared with him some trade secrets.Foreign travellers, too, consider these markets as interesting 67. w
windows
into Chinese daily life. Luo Yan noticed a group of American tourists walking around a farmers market in Beijing. They talked with the sellers though they had difficulties with 68. llanguage
and could not stop trying local snacks. The visit left a lasting impression on those foreign visitors. They are touched by the energy of locals and the flavour of Chinese daily life.The popularity of farmers markets among visitors shows an important 69. c
change
—from a focus on scenes that cover every place to deeper experiences of local life. As part of this trend many old farmers markets are upgraded or set to reopen. One of them is the Chongwenmen farmers market, which was 70. bbuilt
in 1976. After 15 years of closure, it reopened to the public earlier this year.
答案:
六、文体:说明文
文章大意:本文主要讲述了农贸市场作为体验当地文化和生活的窗口,越来越受到游客的青睐,并成为旅游新趋势的现象。
61 life 根据上文“I prefer to visit the local farmers market to see live chickens and ducks,fresh vegetables and bright fruits”可知,农贸市场可以带来“生活”的喜悦。
62 shopping 根据上文These traditional markets和首字母s可知,此处指“购物”场所。shopping做定语修饰places。
63 without “没有”探索农贸市场的城市旅行是一种浪费,需用介词without。
64 closer 农贸市场比景点和超市“更贴近”当地人的生活,此处需用比较级closer。
65 while 此处表示对比,需用连词while。
66 even 此处表示递进,需用副词even,表示卖家“甚至”与他分享了一些行业秘密。
67 windows 此处将农贸市场比喻为窥见中国人日常生活的“窗口”,用名词复数windows表泛指。
68 language 美国游客和市场小贩应是存在“语言”障碍。
69 change 由破折号后的from ... to ...可知,此处指一个重要的“变化”。
70 built 此处指农贸市场“被建造”,应用过去分词built。
文章大意:本文主要讲述了农贸市场作为体验当地文化和生活的窗口,越来越受到游客的青睐,并成为旅游新趋势的现象。
61 life 根据上文“I prefer to visit the local farmers market to see live chickens and ducks,fresh vegetables and bright fruits”可知,农贸市场可以带来“生活”的喜悦。
62 shopping 根据上文These traditional markets和首字母s可知,此处指“购物”场所。shopping做定语修饰places。
63 without “没有”探索农贸市场的城市旅行是一种浪费,需用介词without。
64 closer 农贸市场比景点和超市“更贴近”当地人的生活,此处需用比较级closer。
65 while 此处表示对比,需用连词while。
66 even 此处表示递进,需用副词even,表示卖家“甚至”与他分享了一些行业秘密。
67 windows 此处将农贸市场比喻为窥见中国人日常生活的“窗口”,用名词复数windows表泛指。
68 language 美国游客和市场小贩应是存在“语言”障碍。
69 change 由破折号后的from ... to ...可知,此处指一个重要的“变化”。
70 built 此处指农贸市场“被建造”,应用过去分词built。
查看更多完整答案,请扫码查看