2025年高考模拟试题汇编高中英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年高考模拟试题汇编高中英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年高考模拟试题汇编高中英语》

第87页
C
When adult humans meet a baby, many can't help speaking in a higher - pitched(更高音的), sing - songy voice. This shift, known as parentese, is not unique to humans—it has also been observed in animals like monkeys and gorillas. Now, scientists are adding one more species to that list: bottlenose dolphins.
Dolphins are intelligent animals that live and hunt in groups. They communicate in a unique way: every individual produces its own signature sound that acts much like an ID card, usually by its first birthday. But how does each come up with its distinctive whistle? For babies, it might have something to do with listening to Mum. To solve this mystery, researchers examined the sounds mother dolphins make.
Scientists studied 34 years' worth of recordings of sounds made by 19 female bottlenose dolphins. When the mother dolphins were near their young, they continued to make their signature sound, but at a higher frequency. They also used a wider range of frequencies than they did when their babies were not nearby.
This discovery suggests that using these modifications mother dolphins assist their young in learning how to produce these calls themselves. Since dolphin babies often spend some years with their mothers before living on their own, it makes sense that this adaptation would help them learn to communicate. At the very least, the higher - pitched whistle likely gets the babies' attention. “It's important for a baby to know, ‘Oh, Mum's talking to me now,’” says marine biologist June Mann.
This kind of research could help us understand how language developed in humans. “It is absolutely essential to have basic knowledge about other species and how they communicate,” says Mann. “I would be really interested to see whether dolphins also change their sounds when interacting with babies of others, which is what happens in humans.”
8.What do the underlined words “this mystery” refer to in Paragraph 2?
A. Why dolphins live and play in groups.
B. How dolphins develop their unique sounds.
C. What aspects of intelligence dolphins possess.
D. Whether dolphins can use parentese like humans.
9.How did the researchers carry out their study of dolphins?
A. By analyzing mother dolphins' sound features.
B. By recording parent - child interaction frequency.
C. By measuring the distance between parent and child.
D. By examining the speech organs of mother dolphins.
10.What is a suggested reason why dolphin mothers use parentese with their young?
A. To help them learn to talk. B. To teach them hunting skills.
C. To express worry and care. D. To distract their attention.
11.What is the purpose of the text?
A. To compare the parentese of humans and dolphins.
B. To illustrate the development of dolphin intelligence.
C. To share new findings about dolphin communication.
D. To highlight the value of studying dolphins' language.
答案: 8.B 指代判断题
[定位句]They communicate in a unique way: every individual produces its own signature sound that acts much like an ID card, usually by its first birthday. (第二段第二句)
译文:它们以一种独特的方式进行交流:每个个体通常在一岁生日的时候,会发出自己具有鲜明特色的声音,就像身份证一样。
[解析]根据定位句可知,海豚能用独特的声音进行交流。根据第二段第三句“But how does each come up with its distinctive whistle?”以及画线部分所在句可知,此处提出疑问:它们是如何发出这种独特的口哨声的呢?为了解开这个疑惑,研究人员研究了海豚妈妈发出的声音。由此可知,“this mystery”指的是海豚是如何形成它独特的声音的。故选B。
9.A 细节理解题
[定位句]Scientists studied 34 years' worth of recordings of sounds made by 19 female bottlenose dolphins. (第三段第一句)
译文:科学家们研究了19只雌性宽吻海豚34年来的声音记录。
[解析]该题问的是研究人员是如何对海豚进行研究的。根据定位句可知,科学家们研究了雌性海豚的声音记录。结合第三段可知,当海豚妈妈靠近它们的孩子时,会持续发出具有鲜明特色的声音,但频率更高。与孩子们不在它们身边时相比,(孩子们在它们身边时)它们使用的频率范围更广。由此可知,研究人员通过分析海豚妈妈的声音特点来对海豚进行研究。故选A。
10.A 细节理解题
[定位句]This discovery suggests that using these modifications mother dolphins assist their young in learning how to produce these calls themselves. (第四段第一句)
译文:这一发现表明,利用这些变化,海豚妈妈帮助它们的孩子学习如何自己发出这些叫声。
[解析]该题问的是海豚妈妈对幼崽使用儿语的原因是什么。根据定位句并结合第四段第二句可知,海豚妈妈使用儿语是为了帮助幼崽学会如何自己发出这些声音,帮助它们学“说话”。故选A。
11.C 写作意图题
[解析]文章主要介绍了科学家们通过对海豚妈妈的声音特征进行研究,发现海豚妈妈使用儿语教幼崽学“说话”。由此可推知,本文旨在分享有关海豚交流的新发现。故选C。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭