第203页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
- 第232页
- 第233页
- 第234页
- 第235页
- 第236页
- 第237页
- 第238页
- 第239页
- 第240页
- 第241页
- 第242页
- 第243页
- 第244页
- 第245页
- 第246页
- 第247页
- 第248页
- 第249页
- 第250页
- 第251页
- 第252页
- 第253页
- 第254页
- 第255页
- 第256页
- 第257页
- 第258页
- 第259页
- 第260页
- 第261页
- 第262页
- 第263页
- 第264页
- 第265页
- 第266页
- 第267页
- 第268页
- 第269页
- 第270页
- 第271页
- 第272页
- 第273页
- 第274页
- 第275页
- 第276页
- 第277页
- 第278页
- 第279页
- 第280页
- 第281页
- 第282页
- 第283页
- 第284页
C
“THE ANT AND THE ZEBRA” sounds like the title of a Aesop’s fable. Like all good fables, this one has a moral, which is that tinkering with nature has unpredictable consequences. Unlike the Greek originals, though, this fable is real.
The story plays out in Laikipia county, Kenya. The characters include big - headed ants, an invasive (入侵) species, the native acacia ants, these invasive ants have gradually been replacing, the whistling - thorn trees where both sorts of ants live, a cast of elephants, lions, zebras and buffalo, and Douglas Kamaru, a Kenyan biologist in the University of Wyoming. As Mr Kamaru reports this week in Science, the ant invasion has set off a complicated chain of consequences which has helped zebras at the expense of buffalo—thus illustrating a phenomenon called “trophic cascade”.
It works like this. Whistling - thorns have co - evolved with the local ants. The trees provide the ants with shelter and food, in the form of large, hollow (空心的) thorns into which they produce nutritious nectar (蜜汁). The ants, meanwhile, protect the trees by seeing off the chief threat to them, the local elephants, which are not keen to feed on trees crawling with biting insects.
Acacia ants’ habitat are thickly carpeted with whistling - thorns. Big - headed ants, however, are not good at keeping the elephants at bay. The elephants move in and bite the trees, removing much of the area’s cover. That upsets the local lions, which often use this cover to hide when hunting zebra. To compensate, the lions switch to hunting buffalo, which are more dangerous, but less fleet of foot.
Mr Kamaru has put numbers to the process, too. In invaded areas, elephants break trees five to seven times as often as in uninvaded ones. And in those uninvaded places, zebra kills are almost three times as frequent as in the invaded ones. Indeed, between 2003 and 2020, as the big - headed ants have spread, the percentage of local lion kills where the victims was a zebra fell from 67% to 42%. Over the same period, the percentage of kills that were buffalo rose from zero to 42%. Whether the buffalo blame the ants for their misfortune, no one knows.
28.What does the underlined phrase “tinkering with” probably mean in the 1st paragraph?
A. Making changes to.
B. Paying attention to.
C. Finding fault with.
D. Showing respect for.
29.The “trophic cascade” in the passage happened when ________.
A. animal habitat in a specific area was preserved
B. an invasive species suffered a lack of food supply
C. certain plants were affected by human activities
D. a particular species in the food chain was replaced
30.Why did the lions change their targets of attack when hunting?
A. Because it becomes less risky to hunt the buffalo.
B. Because greater visibility makes it hard to hunt zebra.
C. Because they are not good at keeping the elephants away.
D. Because they are upset by the presence of big - headed ants.
31.Which of the following is probably the best title for the passage?
A. How ants and buffalo defeated lions
B. How elephants landed zebra in trouble
C. How trees changed lions’ dinner menu
D. How ants persuaded lions to eat buffalo
“THE ANT AND THE ZEBRA” sounds like the title of a Aesop’s fable. Like all good fables, this one has a moral, which is that tinkering with nature has unpredictable consequences. Unlike the Greek originals, though, this fable is real.
The story plays out in Laikipia county, Kenya. The characters include big - headed ants, an invasive (入侵) species, the native acacia ants, these invasive ants have gradually been replacing, the whistling - thorn trees where both sorts of ants live, a cast of elephants, lions, zebras and buffalo, and Douglas Kamaru, a Kenyan biologist in the University of Wyoming. As Mr Kamaru reports this week in Science, the ant invasion has set off a complicated chain of consequences which has helped zebras at the expense of buffalo—thus illustrating a phenomenon called “trophic cascade”.
It works like this. Whistling - thorns have co - evolved with the local ants. The trees provide the ants with shelter and food, in the form of large, hollow (空心的) thorns into which they produce nutritious nectar (蜜汁). The ants, meanwhile, protect the trees by seeing off the chief threat to them, the local elephants, which are not keen to feed on trees crawling with biting insects.
Acacia ants’ habitat are thickly carpeted with whistling - thorns. Big - headed ants, however, are not good at keeping the elephants at bay. The elephants move in and bite the trees, removing much of the area’s cover. That upsets the local lions, which often use this cover to hide when hunting zebra. To compensate, the lions switch to hunting buffalo, which are more dangerous, but less fleet of foot.
Mr Kamaru has put numbers to the process, too. In invaded areas, elephants break trees five to seven times as often as in uninvaded ones. And in those uninvaded places, zebra kills are almost three times as frequent as in the invaded ones. Indeed, between 2003 and 2020, as the big - headed ants have spread, the percentage of local lion kills where the victims was a zebra fell from 67% to 42%. Over the same period, the percentage of kills that were buffalo rose from zero to 42%. Whether the buffalo blame the ants for their misfortune, no one knows.
28.What does the underlined phrase “tinkering with” probably mean in the 1st paragraph?
A. Making changes to.
B. Paying attention to.
C. Finding fault with.
D. Showing respect for.
29.The “trophic cascade” in the passage happened when ________.
A. animal habitat in a specific area was preserved
B. an invasive species suffered a lack of food supply
C. certain plants were affected by human activities
D. a particular species in the food chain was replaced
30.Why did the lions change their targets of attack when hunting?
A. Because it becomes less risky to hunt the buffalo.
B. Because greater visibility makes it hard to hunt zebra.
C. Because they are not good at keeping the elephants away.
D. Because they are upset by the presence of big - headed ants.
31.Which of the following is probably the best title for the passage?
A. How ants and buffalo defeated lions
B. How elephants landed zebra in trouble
C. How trees changed lions’ dinner menu
D. How ants persuaded lions to eat buffalo
答案:
C
28.A 词义猜测题
【解析】A 项意为“改变”;B 项意为“注意”;C 项意为“批评”;D 项意为“尊重”。通读第三、四段可知,当地蚂蚁可以通过赶走大象来保护树木,而大头蚁却不擅长赶走大象。大头蚁逐渐取代当地蚂蚁导致大部分树木消失,这导致狮子狩猎时缺少掩护,进而使得其狩猎对象从斑马转向水牛。再结合画线短语所在句中的“has unpredictable consequences”可推知,画线短语所在句表示就像所有好的寓言一样,这个寓言故事有一个寓意,那就是改变自然会产生不可预测的后果。因此,画线短语应意为“修改,改变”,与 A 项意思相近。故选 A。
29.D 推理判断题
【解析】根据第二段第三句中的“the ant invasion has set off a complicated chain of consequences which has helped zebras at the expense of buffalo”可知,这种蚂蚁的入侵引发了一系列复杂的后果,以水牛为代价帮助了斑马。由此可推知,当食物链中有一个特定物种被替换后,“营养级联”现象就会发生。故选 D。
30.B 细节理解题
【定位句】The elephants move in and bite the trees, removing much of the area’s cover. That upsets the local lions, which often use this cover to hide when hunting zebra. To compensate, the lions switch to hunting buffalo, which are more dangerous, but less fleet of foot. (第四段第三至五句)
【解析】该题问的是为什么狮子在狩猎时会改变攻击目标。根据定位句可知,狮子转而捕杀水牛是因为失去植被的掩护不利于捕猎斑马。故选 B。
31.D 标题概括题
【解析】通读全文可知,本文主要介绍了大自然中一种常见的现象:外来蚂蚁的入侵改变了当地动物的食物链,从而引发不可预测的结果——狮子的狩猎对象从斑马转变为水牛。D 项“蚂蚁如何引发狮子吃水牛”可以概括文章大意,是本文的最佳标题。故选 D。
28.A 词义猜测题
【解析】A 项意为“改变”;B 项意为“注意”;C 项意为“批评”;D 项意为“尊重”。通读第三、四段可知,当地蚂蚁可以通过赶走大象来保护树木,而大头蚁却不擅长赶走大象。大头蚁逐渐取代当地蚂蚁导致大部分树木消失,这导致狮子狩猎时缺少掩护,进而使得其狩猎对象从斑马转向水牛。再结合画线短语所在句中的“has unpredictable consequences”可推知,画线短语所在句表示就像所有好的寓言一样,这个寓言故事有一个寓意,那就是改变自然会产生不可预测的后果。因此,画线短语应意为“修改,改变”,与 A 项意思相近。故选 A。
29.D 推理判断题
【解析】根据第二段第三句中的“the ant invasion has set off a complicated chain of consequences which has helped zebras at the expense of buffalo”可知,这种蚂蚁的入侵引发了一系列复杂的后果,以水牛为代价帮助了斑马。由此可推知,当食物链中有一个特定物种被替换后,“营养级联”现象就会发生。故选 D。
30.B 细节理解题
【定位句】The elephants move in and bite the trees, removing much of the area’s cover. That upsets the local lions, which often use this cover to hide when hunting zebra. To compensate, the lions switch to hunting buffalo, which are more dangerous, but less fleet of foot. (第四段第三至五句)
【解析】该题问的是为什么狮子在狩猎时会改变攻击目标。根据定位句可知,狮子转而捕杀水牛是因为失去植被的掩护不利于捕猎斑马。故选 B。
31.D 标题概括题
【解析】通读全文可知,本文主要介绍了大自然中一种常见的现象:外来蚂蚁的入侵改变了当地动物的食物链,从而引发不可预测的结果——狮子的狩猎对象从斑马转变为水牛。D 项“蚂蚁如何引发狮子吃水牛”可以概括文章大意,是本文的最佳标题。故选 D。
查看更多完整答案,请扫码查看