2025年高考模拟试题汇编高中英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年高考模拟试题汇编高中英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年高考模拟试题汇编高中英语》

第40页
B
In my whole life I was frightened by doctors. So when I recently launched a series of writing and publishing courses, I was shocked to find among my students several physicians, the same profession as my father. And they all wanted to be writers. Whenever someone mentioned their medical background, I'd think: I have to call Dad to tell him, but I couldn't.
Raised up in a big Michigan family with three brilliant loud science brain brothers, I'd always felt left out by their Disease Game at dinner, where Dad threw out cases for them to diagnose. Our house was their laboratory. I was frequently scared by bees in jars in the refrigerator and pet rats.
Getting to study medicine was always Dad's dream, so he encouraged the boys to follow in his footsteps. But I never truly settled down, chasing my dream for literary here and there. My father opposed my liberalism. I was overjoyed when Random House published my humorous memoirs(回忆录) about my past addictions. My father wasn't so joyful. “You're bringing disgrace on our family,” he snapped.
At 87, when my father was admitted to hospital with heart and kidney failure, we had a rare afternoon alone. Sitting by his bed, I apologized for taking so long to figure out my life.
“I have a lot of regrets,” he said, “It took me too long to make a decent living, screwing up jobs because of my bullheadedness and big mouth.”
I was nervous when his physician Olaf emailed me, but it wasn't bad news. “Your dad says you're a professor who helps people publish. Could you help me?” he asked.
“What did you tell Olaf about me?” I questioned Dad that night, still surprised.
“That you stuck to your guns and became a success,” he said.
“Why didn't you ever tell me that?”
“I'm telling you now,” he said. He was pleased when I helped Olaf publish his first magazine piece.
I wish Dad were here so I could share the latest stories by my physician students. But I lost him four years ago. In a way, he still is, as I channel everything he taught me about hard work, and never giving up doing what I love.
24.What do we know about the author's brothers?
A. They used to make loud noise.
B. They were addicted to playing games.
C. They were interested in medicine.
D. They distanced themselves from the author on purpose.
25.What do the underlined words “screwing up” probably mean?
A. Taking over. B. Focusing on.
C. Contributing to. D. Messing up.
26.Why did Dad recommend the author to Olaf?
A. To help Olaf publish articles.
B. To discuss his physical condition.
C. To promote the author's courses.
D. To share the author's memoirs.
27.Which of the following can best describe the author's dad?
A. Enthusiastic but dishonest. B. Modest but demanding.
C. Conservative but loving. D. Helpful but selfish.
答案: B
体裁:记叙文 主题语境:人与自我——生活与学习——作者和父亲对职业选择的分歧和彼此之间深沉的爱
【文章大意】文章主要介绍了严谨古板的医生父亲和崇尚自由、追求文学道路的作者最终和解,并感受到彼此的爱的故事。
【语篇结构】
结构划分:第一段—第三段,具体信息:作者的家庭背景以及作者和父亲关于职业选择之间的矛盾
结构划分:第四段—第十段,具体信息:87岁的父亲住院,作者与父亲的一次单独交流使得作者理解了父亲对自己职业选择的真实看法及内心的自豪感
结构划分:第十一段,具体信息:父亲教会作者要努力工作,永不放弃自己热爱的事
24.C 细节理解题
【定位句】Raised up in a big Michigan family with three brilliant loud science brain brothers, I’d always felt left out by their Disease Game at dinner, where Dad threw out cases for them to diagnose. (第二段第一句)
译文:我在密歇根的一个大家庭中长大,有三个才华横溢的科学天才兄弟,我总觉得自己在晚餐时被玩疾病游戏的他们所冷落,晚餐时爸爸会抛出几个病例让他们诊断。
【解析】根据定位句可知,作者的兄弟们对医学感兴趣。故选C。
25.D 词义猜测题
【解析】A项意为“接管”;B项意为“关注”;C项意为“导致”;D项意为“把……搞糟”。根据画线词所在句中的“because of my bullheadedness and big mouth”可推知,画线词所在句表示父亲因为固执和自吹自擂把很多工作搞砸了。因此,画线词应意为“弄糟,破坏”,与D项意思接近。故选D。
26.A 细节理解题
【定位句】“Your dad says you’re a professor who helps people publish. Could you help me?” he asked. (第六段第二、三句)
译文:他问道:“你爸爸说你是一位帮助别人发表文章的教授。你能帮我吗?”
【解析】该题问的是爸爸为什么把作者推荐给Olaf。根据定位句以及倒数第二段最后一句“He was pleased when I helped Olaf publish his first magazine piece.”可知,父亲把作者推荐给Olaf是为了让他帮助Olaf发表文章。故选A。
27.C 推理判断题
【解析】通读全文可知,作者的父亲很保守,反对作者崇尚自由的生活方式,还因为固执搞砸了许多工作。此外,虽然他很爱作者,并为作者事业的成功感到欣喜,但直到晚年在病榻上,他才表达了对作者的爱。由此可推知,作者的父亲是一个保守但慈爱的人。故选C。
亮点句积累:Getting to study medicine was always Dad’s dream, so he encouraged the boys to follow in his footsteps. (第三段第一句)
译文:学医一直是爸爸的梦想,所以他鼓励儿子们子承父业。
重点词汇与短语:diagnose v. 诊断 liberalism n. 自由主义 decent adj. 体面的 bullheadedness n. 固执,死心眼 stick to one’s guns 坚持己见
熟词生义:channel(最后一段最后一句) 常用义:n. 频道,通道 文章义:v. 贯注,引导
例句:He channels his aggression into sport. 他把他的好斗劲倾注于体育比赛之中。
词缀变形:(第三段第四句)overjoyed adj. 狂喜的→overjoy v. 使狂喜→joy n. 喜悦,高兴→enjoy v. 享受……的乐趣,喜爱,欣赏

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭