2025年高考模拟试题汇编高中英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年高考模拟试题汇编高中英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年高考模拟试题汇编高中英语》

第202页
B
The text from my son said it all: “Dad, there’s an article you were born to write that the world is finally ready for: Bring Back the Handkerchief!” As my son knows, there’s no “bring back” for me. For me, the handkerchief never left.
My mother raised me with several fixed rules. One was that a gentleman always has a clean handkerchief in his right rear pocket, a piece of simple cotton, roughly 15 inches square and less than four inches when folded. I was a dutiful son, but as a child, I had been wondering what it was there for. After 60 years, my body weight now feels wrong if I’m heading out of the house with an empty back pocket.
I am sure this habit has sometimes struck friends but in polite company nobody comments on somebody else’s business. Children like my kids think of my hankie ridiculously old - fashioned and they have their arguments. If you have to be prepared every day for allergies or a cold, why not choose a little packet of tissues, which saves you from that disgusting business of blowing your nose in the thing and then stuffing it back in your pants?
Point taken. But a handkerchief is more durable and has a far wider variety of uses. Can you grab the handle of a pot that’s boiling over with a Kleenex? Or do you recall the cases of skinned knees and drippy noses that hankie wiped? In fact, my wife gave me several new handkerchiefs as gifts. Neither of us can count the number of times her eyes have welled up at a movie, or, as happens, she’s needed to blow her nose.
Yet not even my mother could have anticipated the hankie’s new role as an Essential Public Health Appliance. All of us have learnt how hard it is to follow advice from medical experts about not touching your face. Here is an answer. Use your hankie. In case of emergency, your handkerchief can become a makeshift DIY mask that can be pulled over your lower face like a robber entering a bank.
And it will certainly give me the chance to lift my chin and look at my adult children through one eye, asking in her good - hearted way, “What do you have to say now, smarty - pants?”
24.What kind of person is the author in the eye of his son?
A. His father is a born writer.
B. His father lost his handkerchief long ago.
C. His father will bring back the handkerchief.
D. His father has a habit of using handkerchief.
25.How do the younger generation like the handkerchief?
A. They adore it very much.
B. They regard it as fashionable.
C. They consider it inconvenient.
D. They desire to have their own someday.
26.What can be learned from the passage?
A. The function of handkerchiefs has been updated.
B. Handkerchiefs will be taken over by tissues sooner or later.
C. The author’s wife feels embarrassed to give him a handkerchief.
D. The author was ridiculed by his friends for his use of handkerchiefs.
27.What’s the tone of the author in the passage?
A. Bossy.
B. Humorous.
C. Pessimistic.
D. Critical.
答案: B
24.D 细节理解题
【定位句】As my son knows, there’s no “bring back” for me. For me, the handkerchief never left. (第一段最后两句)
【解析】该题问的是在作者的儿子眼中,作者是什么样的人。根据定位句可知,作者的儿子知道作者有使用手帕的习惯。故选 D。
25.C 推理判断题
【定位句】If you have to be prepared every day for allergies or a cold, why not choose a little packet of tissues, which saves you from that disgusting business of blowing your nose in the thing and then stuffing it back in your pants? (第三段最后一句)
【解析】该题问的是年轻一代觉得手帕怎么样。通读第三段尤其是定位句可推知,年轻一代认为手帕很不方便。故选 C。
26.A 推理判断题
【解析】通读第五段可知,即使是作者的妈妈也没有料到手帕作为一种基本公共卫生用品的新角色。我们都知道遵循医学专家提出的不触摸面部的建议多么困难。这里有一个答案。用你的手帕。在紧急情况下,手帕可以用作口罩。由此可推知,手帕的功能更新了。故选 A。
27.B 推理判断题
【定位句】And it will certainly give me the chance to lift my chin and look at my adult children through one eye, asking in her good - hearted way, “What do you have to say now, smarty - pants?” (第六段)
【解析】该题问的是文章中作者的语气是怎样的。根据定位句并结合第五段最后一句中的“like a robber entering a bank”可推知,作者在文章中的语气很幽默。故选 B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭