2025年高考模拟试题汇编高中英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年高考模拟试题汇编高中英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年高考模拟试题汇编高中英语》

第227页
C
Geologists have long been fascinated by a missing piece of Earth's history—a lost continent called Argoland. Around 155 million years ago, the 5 000-kilometer continent broke off from Western Australia and began drifting(漂移), leaving behind a basin deep below the ocean known as the Argo Abyssal Plain. But where did Argoland actually go?
The seabed structure suggests that the continent drifted northwestward and ended up Southeast Asia. But surprisingly, there is no large continent hidden beneath those islands, only small continental fragments (碎片) surrounded by ancient oceanic basins. Using this theory, geologists at Utrecht University discovered that Argoland hadn't really disappeared but survived as a “very extended and fragmented collection” under the islands to the east of Indonesia.
Unlike other continents like Africa and South America, which broke neatly into two pieces, Argoland split into many smaller fragments that were dispersed, which made it difficult for scientists to locate and study the continent's geological features. However, with advanced technology and the discovery, scientists can now piece them together.
Tracing the continents is vital for understanding processes like the evolution of biodiversity. It could help explain something known as the mysterious Wallace line, which is an imaginary boundary that separates mammals, birds, and even early human species in Southeast Asian islands. The boundary has puzzled scientists because of how clearly it separates the island's wildlife. To the west of the line are placental mammals like apes and elephants. But these are almost completely absent to the east, where you can find marsupials and cockatoos—animals typically associated with Australia. Researchers have theorized that this may be because Argoland carried its own wildlife away from Australia before it crashed into Southeast Asia, which helps explain why different species are found in different nations.
The story of Argoland is not one of complete disappearance but of transformation. As the world continues to evolve, this lost continent serves as a powerful symbol of the delicacy of life on this planet, and a reminder of the importance of respecting and protecting the world that we live in.
28.What do we know about Argoland?
A. It split into two pieces many years ago.
B. It broke away from the continent of Africa.
C. It sank to the bottom of the Argo Abyssal Plain.
D. It exists as fragments under the eastern islands of Indonesia.
29.What does the underlined word “dispersed” in Paragraph 3 probably mean?
A. Crashed. B. Connected. C. Distributed. D. Disappeared.
30.Why does the author mention the “Wallace line” in Paragraph 4?
A. To introduce the early history of Argoland.
B. To stress the significance of tracing Argoland.
C. To prove the biodiversity of Southeast Asian islands.
D. To explain the evolutionary process of Australian species.
31.Which of the following is the best title for the text?
A. The Discovery of a Lost Continent
B. The Boundaries of Wildlife Habitats
C. The Geological Features of Argoland
D. The Formation of the Argo Abyssal Plain
答案: C
体裁:说明文 主题语境:人与自然——自然生态——不复存在的Argoland大陆
【文章大意】科学家发现,Argoland大陆并未真正消失,而是分裂成许多小型陆地散布在印度尼西亚东部的岛屿之下。本文主要介绍了对Argoland大陆的追踪情况以及这项追踪工作的重要性。
【语篇结构】
|结构划分|具体信息|
|----|----|
|第一段|引出话题:长期以来,地质学家们一直对地球的历史——丢失的一部分名为Argoland的大陆着迷。那么它究竟在哪里?|
|第二段—第三段|Argoland大陆以碎片形式存在于印度尼西亚东部的岛屿之下|
|第四段—第五段|追踪Argoland大陆的意义|
28.D 细节理解题
【定位句】But surprisingly, there is no large continent hidden beneath those islands, only small continental fragments (碎片) surrounded by ancient oceanic basins. Using this theory, geologists at Utrecht University discovered that Argoland hadn’t really disappeared but survived as a “very extended and fragmented collection” under the islands to the east of Indonesia. (第二段第二、三句)
译文:但令人惊讶的是,在那些岛屿之下,并没有隐藏着巨大的大陆,只有被古代海洋盆地包围的小型陆地碎片。利用这一理论,Utrecht大学的地质学家发现,Argoland大陆没有真正消失,而是作为一个“非常广泛和分散的集合”存在于印度尼西亚东部的岛屿之下。
【解析】该题问的是关于Argoland大陆我们知道什么。根据定位句可知,Argoland大陆以陆地碎片形式存在于印度尼西亚东部的岛屿之下。故选D。
29.C 词义猜测题
【解析】A项意为“失事的”;B项意为“有关联的”;C项意为“分散的”;D项意为“消失的”。根据画线词所在句中的“Unlike other continents like Africa and South America, which broke neatly into two pieces”可知,与非洲和南美洲等其他整齐地分成两部分的大陆不同,Argoland大陆分裂成许多较小的碎片,这些碎片散布着,使科学家很难定位和研究该大陆的地质特征。由此可推知,画线词应意为“分散的”,与C项意思相近。故选C。
30.B 目的意图题
【定位句】Tracing the continents is vital for understanding processes like the evolution of biodiversity. It could help explain something known as the mysterious Wallace line, which is an imaginary boundary that separates mammals, birds, and even early human species in Southeast Asian islands. (第四段第一、二句)
译文:追踪这些陆地对于了解生物多样性进化等的过程而言至关重要。它可以帮助解释神秘的华莱士线,这是一条虚构的边界,将东南亚岛屿上的哺乳动物、鸟类甚至早期人类物种分开。
【解析】该题问的是作者为什么在第四段提到“华莱士线”。根据第四段内容尤其是定位句可推知,作者提到华莱士线是为了强调追踪Argoland大陆的重要性。故选B。
31.A 标题概括题
【解析】通读全文可知,科学家发现,Argoland大陆并未真正消失,而是分裂成许多小型陆地散布在印度尼西亚东部的岛屿之下。文章主要介绍了对Argoland大陆的追踪情况以及这项追踪工作的重要性。A项“一个不复存在的大陆的发现”能概括本文大意,是本文的最佳标题。故选A。
长难句分析:Researchers have theorized that this may be because Argoland carried its own wildlife away from Australia before it crashed into Southeast Asia, which helps explain why different species are found in different nations. (第四段最后一句)
分析:本句是一个主从复合句。that引导宾语从句;because引导表语从句;before引导时间状语从句;which引导非限制性定语从句,先行词是前面的句子;why引导宾语从句。
译文:研究人员推测,这可能是因为Argoland大陆将其拥有的野生动植物带离了澳大利亚,然后才撞上了东南亚(的陆地),这有助于解释为什么在不同的国家发现了不同的物种。
重点词汇与短语:locate v. 确定……的准确地点 evolution n. 进化 boundary n. 分界线 delicacy n. 脆弱 break off from分离 split into分成
熟词生义:piece(第三段最后一句) 常用义:n. 片,块 文章义:v. 拼合
例句:The children took it in turns to piece together each other’s jigsaw. 孩子们轮流拼玩对方的拼板玩具。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭