第86页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
- 第232页
- 第233页
- 第234页
- 第235页
- 第236页
- 第237页
- 第238页
- 第239页
- 第240页
- 第241页
- 第242页
- 第243页
- 第244页
- 第245页
- 第246页
- 第247页
- 第248页
- 第249页
- 第250页
- 第251页
- 第252页
- 第253页
- 第254页
- 第255页
- 第256页
- 第257页
- 第258页
- 第259页
- 第260页
- 第261页
- 第262页
- 第263页
- 第264页
- 第265页
- 第266页
- 第267页
- 第268页
- 第269页
- 第270页
- 第271页
- 第272页
- 第273页
- 第274页
- 第275页
- 第276页
- 第277页
- 第278页
- 第279页
- 第280页
- 第281页
- 第282页
- 第283页
- 第284页
B
Last summer at a bookstore, my son Henry was fascinated by the cover of the first novel from Peter Brown's middle - grade trilogy(三部曲). He then finished it in just two days. “Dad, why did The Wild Robot have to be so sad?” he tearfully asked me.
The story is set on a remote island, where a robot named Roz learns to survive and communicate with the island's creatures, and becomes part of the community. For my son, it was the first book he discovered on his own; the first to impact him with the mix of tragedy(悲剧) and joy.
When I finished the book, I knew why Henry loved it. In our book club discussion, he described how Brown's pictures and words had made the story feel real. When talking about its final scenes, where Roz leaves to find repairs for her injured body, Henry cried again. His previous reading experiences had cheerful, “happily - ever - after” endings, but this book introduced him to the beauty of complex emotions. I tried to explain how sadness can enhance the meaning of happy moments, but failed to fully convince him.
Once our discussion ended, Henry requested to buy The Wild Robot Escapes and instantly fell in love with it. He read the first two books repeatedly, so you can imagine his excitement when we finally got a copy of The Wild Robot Protects.
We both agree it is worth the wait. Roz leaves the island again to stop an underwater threat: “the poison tide”. Brown expertly balances between breathtaking adventure and unsettling ideas—not just happiness and sadness, but also, given the climate - change undercurrents, hope and despair.
And, here's something special about Roz: her physical clumsiness and confusion about life, conveyed through her expressive eyes and downturned mouth. Her story reflects the challenges of surviving in a strange place, much like a child's journey. Readers love Roz. They learn from her. Even better, they learn alongside her. Roz gave Henry the power to push through the first book's sad parts, getting him ready to appreciate that, sometimes, sadness isn't a bad thing to feel.
4.What drove the author to read The Wild Robot?
A. Its tragic ending.
B. Henry's tearful recommendation.
C. Its attractive cover.
D. Henry's emotional response to it.
5.What is one theme of The Wild Robot Protects?
A. Family and community. B. Concerns of global issues.
C. Exploration of the ocean. D. Man - robot relationship.
6.What makes Roz in the trilogy special?
A. Her childlike expressions. B. Her robotic power.
C. Her struggling experiences. D. Her adventurous spirit.
7.Which message does this text seem to communicate?
A. Misfortune inspires great literary works.
B. Robot stories work like magic on children.
C. Book discussions help kids survive tragedies.
D. Reading literature facilitates personal growth.
Last summer at a bookstore, my son Henry was fascinated by the cover of the first novel from Peter Brown's middle - grade trilogy(三部曲). He then finished it in just two days. “Dad, why did The Wild Robot have to be so sad?” he tearfully asked me.
The story is set on a remote island, where a robot named Roz learns to survive and communicate with the island's creatures, and becomes part of the community. For my son, it was the first book he discovered on his own; the first to impact him with the mix of tragedy(悲剧) and joy.
When I finished the book, I knew why Henry loved it. In our book club discussion, he described how Brown's pictures and words had made the story feel real. When talking about its final scenes, where Roz leaves to find repairs for her injured body, Henry cried again. His previous reading experiences had cheerful, “happily - ever - after” endings, but this book introduced him to the beauty of complex emotions. I tried to explain how sadness can enhance the meaning of happy moments, but failed to fully convince him.
Once our discussion ended, Henry requested to buy The Wild Robot Escapes and instantly fell in love with it. He read the first two books repeatedly, so you can imagine his excitement when we finally got a copy of The Wild Robot Protects.
We both agree it is worth the wait. Roz leaves the island again to stop an underwater threat: “the poison tide”. Brown expertly balances between breathtaking adventure and unsettling ideas—not just happiness and sadness, but also, given the climate - change undercurrents, hope and despair.
And, here's something special about Roz: her physical clumsiness and confusion about life, conveyed through her expressive eyes and downturned mouth. Her story reflects the challenges of surviving in a strange place, much like a child's journey. Readers love Roz. They learn from her. Even better, they learn alongside her. Roz gave Henry the power to push through the first book's sad parts, getting him ready to appreciate that, sometimes, sadness isn't a bad thing to feel.
4.What drove the author to read The Wild Robot?
A. Its tragic ending.
B. Henry's tearful recommendation.
C. Its attractive cover.
D. Henry's emotional response to it.
5.What is one theme of The Wild Robot Protects?
A. Family and community. B. Concerns of global issues.
C. Exploration of the ocean. D. Man - robot relationship.
6.What makes Roz in the trilogy special?
A. Her childlike expressions. B. Her robotic power.
C. Her struggling experiences. D. Her adventurous spirit.
7.Which message does this text seem to communicate?
A. Misfortune inspires great literary works.
B. Robot stories work like magic on children.
C. Book discussions help kids survive tragedies.
D. Reading literature facilitates personal growth.
答案:
4.D 推理判断题
[定位句]“Dad, why did The Wild Robot have to be so sad?” he tearfully asked me. (第一段最后一句)
译文:他含泪问我:“爸爸,为什么《荒野机器人》非要这么令人伤心?”
[解析]该题问的是什么驱使作者阅读《荒野机器人》。根据第一段尤其是定位句可知,儿子Henry读完《荒野机器人》后非常难过。由此可推知,Henry对这本书的情感反应激发了作者的阅读兴趣。故选D。
长难句分析:When talking about its final scenes, where Roz leaves to find repairs for her injured body, Henry cried again. (第三段第三句)——分析:本句是一个主从复合句。When引导省略了主语和be动词的时间状语从句;where引导非限制性定语从句,先行词是final scenes。——译文:在谈到Roz离开去为自己受损的身体寻找修理(方法)的最后场景时,Henry又哭了起来。
重点词汇与短语:fascinate v. 深深吸引;complex adj. 复杂的;enhance v. 增强;convince v. 说服;communicate with与……交流;fall in love with爱上
5.B 推理判断题
[定位句]Roz leaves the island again to stop an underwater threat: ‘the poison tide’. Brown expertly balances between breathtaking adventure and unsettling ideas—not just happiness and sadness, but also, given the climate - change undercurrents, hope and despair. (第五段第二、三句)
译文:Roz再次离开小岛,去阻止水下的威胁:“毒潮”。Brown 巧妙地兼顾了惊心动魄的冒险和令人不安的想法−−不仅有快乐和悲伤,考虑到气候变化的暗流,还有希望和绝望。
[解析]该题问的是《荒野机器人的保护》的一个主题是什么。根据定位句可知,书中涉及了“毒潮”和气候变化等话题。由此可推知,本书的一个主题是对全球问题的担忧。故选B。
6.C 细节理解题
[定位句]Her story reflects the challenges of surviving in a strange place, much like a child's journey. (第六段第二句)
译文:她的故事反映了在一个陌生地方的生存挑战,就像一个孩子的旅程。
[解析]该题问的是什么让三部曲中的Roz显得特别。根据定位句可知,三部曲反映了Roz在陌生环境中的生存挑战。由此可知,Roz的奋斗经历使其成为一个特别的角色。故选C。
7.D 推理判断题
[定位句]Readers love Roz. They learn from her. Even better, they learn alongside her. Roz gave Henry the power to push through the first book's sad parts, getting him ready to appreciate that, sometimes, sadness isn't a bad thing to feel. (第六段最后四句)
译文:读者喜欢Roz。他们向她学习。更好的是,他们和她一起学习。Roz给了Henry读完第一本书中的令人悲伤的部分的力量,让他准备好去领会,有时候悲伤并不是一件坏事。
[解析]该题问的是这篇文章传达了什么信息。通读全文可知,文章通过讲述Henry父子俩阅读《荒野机器人》三部曲的过程,展示了文学作品对人们复杂情感的激发以及读者对它的思考等。再结合定位句可知,读者会向书中的角色学习,理解悲伤的价值。由此可推知,阅读文学作品有助于个人成长。故选D。
[定位句]“Dad, why did The Wild Robot have to be so sad?” he tearfully asked me. (第一段最后一句)
译文:他含泪问我:“爸爸,为什么《荒野机器人》非要这么令人伤心?”
[解析]该题问的是什么驱使作者阅读《荒野机器人》。根据第一段尤其是定位句可知,儿子Henry读完《荒野机器人》后非常难过。由此可推知,Henry对这本书的情感反应激发了作者的阅读兴趣。故选D。
长难句分析:When talking about its final scenes, where Roz leaves to find repairs for her injured body, Henry cried again. (第三段第三句)——分析:本句是一个主从复合句。When引导省略了主语和be动词的时间状语从句;where引导非限制性定语从句,先行词是final scenes。——译文:在谈到Roz离开去为自己受损的身体寻找修理(方法)的最后场景时,Henry又哭了起来。
重点词汇与短语:fascinate v. 深深吸引;complex adj. 复杂的;enhance v. 增强;convince v. 说服;communicate with与……交流;fall in love with爱上
5.B 推理判断题
[定位句]Roz leaves the island again to stop an underwater threat: ‘the poison tide’. Brown expertly balances between breathtaking adventure and unsettling ideas—not just happiness and sadness, but also, given the climate - change undercurrents, hope and despair. (第五段第二、三句)
译文:Roz再次离开小岛,去阻止水下的威胁:“毒潮”。Brown 巧妙地兼顾了惊心动魄的冒险和令人不安的想法−−不仅有快乐和悲伤,考虑到气候变化的暗流,还有希望和绝望。
[解析]该题问的是《荒野机器人的保护》的一个主题是什么。根据定位句可知,书中涉及了“毒潮”和气候变化等话题。由此可推知,本书的一个主题是对全球问题的担忧。故选B。
6.C 细节理解题
[定位句]Her story reflects the challenges of surviving in a strange place, much like a child's journey. (第六段第二句)
译文:她的故事反映了在一个陌生地方的生存挑战,就像一个孩子的旅程。
[解析]该题问的是什么让三部曲中的Roz显得特别。根据定位句可知,三部曲反映了Roz在陌生环境中的生存挑战。由此可知,Roz的奋斗经历使其成为一个特别的角色。故选C。
7.D 推理判断题
[定位句]Readers love Roz. They learn from her. Even better, they learn alongside her. Roz gave Henry the power to push through the first book's sad parts, getting him ready to appreciate that, sometimes, sadness isn't a bad thing to feel. (第六段最后四句)
译文:读者喜欢Roz。他们向她学习。更好的是,他们和她一起学习。Roz给了Henry读完第一本书中的令人悲伤的部分的力量,让他准备好去领会,有时候悲伤并不是一件坏事。
[解析]该题问的是这篇文章传达了什么信息。通读全文可知,文章通过讲述Henry父子俩阅读《荒野机器人》三部曲的过程,展示了文学作品对人们复杂情感的激发以及读者对它的思考等。再结合定位句可知,读者会向书中的角色学习,理解悲伤的价值。由此可推知,阅读文学作品有助于个人成长。故选D。
查看更多完整答案,请扫码查看