第226页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
- 第232页
- 第233页
- 第234页
- 第235页
- 第236页
- 第237页
- 第238页
- 第239页
- 第240页
- 第241页
- 第242页
- 第243页
- 第244页
- 第245页
- 第246页
- 第247页
- 第248页
- 第249页
- 第250页
- 第251页
- 第252页
- 第253页
- 第254页
- 第255页
- 第256页
- 第257页
- 第258页
- 第259页
- 第260页
- 第261页
- 第262页
- 第263页
- 第264页
- 第265页
- 第266页
- 第267页
- 第268页
- 第269页
- 第270页
- 第271页
- 第272页
- 第273页
- 第274页
- 第275页
- 第276页
- 第277页
- 第278页
- 第279页
- 第280页
- 第281页
- 第282页
- 第283页
- 第284页
B
On December 16, 2023, the first section of Maya Train officially opened, which runs between Campeche and Cancún, carrying up to 231 passengers across 290 miles and stopping at 14 train stations.
Built as an ambitious effort to promote tourism and boost Mexico's economy, the rail system connects the major cities and tourist regions of the Yucatán Peninsula—from Cancún's beaches to Tulum's archaeological (考古的) wonders. Once the project is completed, the entire rail system will link tourist destinations across five states. However, environmentalists and archaeologists argue that the train route will cause great damage to the environment and ancient Mayan sites.
The Maya Train passes through six UNESCO World Heritage sites, and thousands of archaeological sites. One particular area of concern is the Calakmul biosphere reserve, which is home to many endangered species, such as jaguars and over 500 other animal species. The train lines, more than 60 meters wide, could act as artificial barriers that may limit the movement of these animals within the reserve, making it difficult for them to move around and access food and water sources.
Opponents also express safety concerns. Certain sections of the rail system will be built right on top of the aquifer's(地下水层的) most fragile points of contact with the surface. “It's like wanting to build over eggshells,” says Guillermo Christy, a water treatment consultant. “Putting trains weighing thousands of tons on top could cause the underground caves to crash down. ” To construct the train infrastructure (基础设施) also requires driving long piles deep into the ground, which poses a big threat to this fragile ecosystem and leads to water shortages.
In the ongoing debate of Maya Train, it is crucial to consider the delicate balance between economic development and environmental preservation. While Maya Train may provide economic benefits, we must not overlook the potential environmental and cultural losses, as well as the safety risks it may bring. Achieving harmony between progress and conservation may be a significant challenge for the project, but we must take into account the long-term consequences of our actions.
24.What do we know about the Maya Train project?
A. It consumes lots of labor in Mexico.
B. It was completed on December 16, 2023.
C. It has concerned some professionals.
D. It blocks the development of local tourism.
25.What is the effect of the train lines on the animals in the reserve?
A. They disturb their sleeping patterns.
B. They restrict their activities.
C. They pollute their water sources.
D. They engage their enemies to the area.
26.Why does the author mention “eggshells” in Paragraph 4?
A. To show the difficulty of constructing the rail lines.
B. To prove the urgency of protecting the fragile ecosystem.
C. To explain the reasons for water shortages along the railway.
D. To stress the potential harm of Maya Train to the aquifer system.
27.Which statement would the author probably agree with?
A. Preserving cultural sites requires strong financial support.
B. It is time to speed up the construction process of Maya Train.
C. Economic development should not come at the expense of the environment.
D. We should prize the economic benefits of the project in the long run.
On December 16, 2023, the first section of Maya Train officially opened, which runs between Campeche and Cancún, carrying up to 231 passengers across 290 miles and stopping at 14 train stations.
Built as an ambitious effort to promote tourism and boost Mexico's economy, the rail system connects the major cities and tourist regions of the Yucatán Peninsula—from Cancún's beaches to Tulum's archaeological (考古的) wonders. Once the project is completed, the entire rail system will link tourist destinations across five states. However, environmentalists and archaeologists argue that the train route will cause great damage to the environment and ancient Mayan sites.
The Maya Train passes through six UNESCO World Heritage sites, and thousands of archaeological sites. One particular area of concern is the Calakmul biosphere reserve, which is home to many endangered species, such as jaguars and over 500 other animal species. The train lines, more than 60 meters wide, could act as artificial barriers that may limit the movement of these animals within the reserve, making it difficult for them to move around and access food and water sources.
Opponents also express safety concerns. Certain sections of the rail system will be built right on top of the aquifer's(地下水层的) most fragile points of contact with the surface. “It's like wanting to build over eggshells,” says Guillermo Christy, a water treatment consultant. “Putting trains weighing thousands of tons on top could cause the underground caves to crash down. ” To construct the train infrastructure (基础设施) also requires driving long piles deep into the ground, which poses a big threat to this fragile ecosystem and leads to water shortages.
In the ongoing debate of Maya Train, it is crucial to consider the delicate balance between economic development and environmental preservation. While Maya Train may provide economic benefits, we must not overlook the potential environmental and cultural losses, as well as the safety risks it may bring. Achieving harmony between progress and conservation may be a significant challenge for the project, but we must take into account the long-term consequences of our actions.
24.What do we know about the Maya Train project?
A. It consumes lots of labor in Mexico.
B. It was completed on December 16, 2023.
C. It has concerned some professionals.
D. It blocks the development of local tourism.
25.What is the effect of the train lines on the animals in the reserve?
A. They disturb their sleeping patterns.
B. They restrict their activities.
C. They pollute their water sources.
D. They engage their enemies to the area.
26.Why does the author mention “eggshells” in Paragraph 4?
A. To show the difficulty of constructing the rail lines.
B. To prove the urgency of protecting the fragile ecosystem.
C. To explain the reasons for water shortages along the railway.
D. To stress the potential harm of Maya Train to the aquifer system.
27.Which statement would the author probably agree with?
A. Preserving cultural sites requires strong financial support.
B. It is time to speed up the construction process of Maya Train.
C. Economic development should not come at the expense of the environment.
D. We should prize the economic benefits of the project in the long run.
答案:
B
体裁:说明文 主题语境:人与自然——环境保护——玛雅列车项目对环境造成的破坏说明平衡经济发展和环境保护对社会发展都至关重要
【文章大意】玛雅列车项目旨在促进旅游业和墨西哥经济的发展。本文主要介绍了该列车项目对环境及古玛雅遗址等造成的巨大破坏,说明了平衡经济发展和环境保护的重要性。
【语篇结构】
|结构划分|具体信息|
|----|----|
|第一段|玛雅铁路第一段正式运营|
|第二段—第四段|环保主义者和考古学家对玛雅列车项目的担忧|
|第五段|平衡经济发展和环境保护都至关重要|
24.C 细节理解题
【定位句】However, environmentalists and archaeologists argue that the train route will cause great damage to the environment and ancient Mayan sites. (第二段最后一句)
译文:然而,环保主义者和考古学家认为,这条列车路线将对环境和古玛雅遗址造成巨大破坏。
【解析】根据定位句可知,玛雅列车项目让一些专业人士感到担忧。故选C。
25.B 细节理解题
【定位句】The train lines, more than 60 meters wide, could act as artificial barriers that may limit the movement of these animals within the reserve, making it difficult for them to move around and access food and water sources. (第三段最后一句)
译文:这些60多米宽的火车线路可能会作为人工屏障,将这些动物在保护区内的活动,使它们难以四处走动以及获取食物和水源。
【解析】根据定位句可知,玛雅列车项目的火车线路会限制动物保护区内动物们的活动。故选B。
26.D 推理判断题
【定位句】“Putting trains weighing thousands of tons on top could cause the underground caves to crash down.”(第四段第四句)
译文:“把数千吨重的火车放在上面可能会导致地下洞穴坍塌。”
【解析】通读第四段内容尤其是定位句可知,水质处理顾问Guillermo Christy表示:“这就像想在蛋壳上盖房子。”由此可推知,作者在第四段提及“蛋壳”是为了强调玛雅列车项目对地下水层系统的潜在危害。故选D。
27.C 推理判断题
【定位句】While Maya Train may provide economic benefits, we must not overlook the potential environmental and cultural losses, as well as the safety risks it may bring. Achieving harmony between progress and conservation may be a significant challenge for the project, but we must take into account the long - term consequences of our actions. (第五段最后两句)
译文:虽然玛雅列车(项目)可能提供经济效益,但我们不能忽视潜在的环境和文化损失,及其可能带来的安全风险。实现进展和保护之间的和谐可能是该项目面临的重大挑战,但我们必须考虑到我们的行动(所带来)的长期后果。
【解析】根据定位句可推知,作者可能同意“经济发展不应以牺牲环境为代价”的观点。故选C。
亮点句积累:In the ongoing debate of Maya Train, it is crucial to consider the delicate balance between economic development and environmental preservation. (第五段第一句)
译文:在正在进行的关于玛雅列车项目的辩论中,考虑经济发展和环境保护之间的微妙平衡是至关重要的。
重点词汇与短语:boost v. 使增长 barrier n. 障碍物 fragile adj. 脆弱的 conservation n. 保护 cause damage to... 对……造成损害 be home to是……的栖息地 take into account考虑到
体裁:说明文 主题语境:人与自然——环境保护——玛雅列车项目对环境造成的破坏说明平衡经济发展和环境保护对社会发展都至关重要
【文章大意】玛雅列车项目旨在促进旅游业和墨西哥经济的发展。本文主要介绍了该列车项目对环境及古玛雅遗址等造成的巨大破坏,说明了平衡经济发展和环境保护的重要性。
【语篇结构】
|结构划分|具体信息|
|----|----|
|第一段|玛雅铁路第一段正式运营|
|第二段—第四段|环保主义者和考古学家对玛雅列车项目的担忧|
|第五段|平衡经济发展和环境保护都至关重要|
24.C 细节理解题
【定位句】However, environmentalists and archaeologists argue that the train route will cause great damage to the environment and ancient Mayan sites. (第二段最后一句)
译文:然而,环保主义者和考古学家认为,这条列车路线将对环境和古玛雅遗址造成巨大破坏。
【解析】根据定位句可知,玛雅列车项目让一些专业人士感到担忧。故选C。
25.B 细节理解题
【定位句】The train lines, more than 60 meters wide, could act as artificial barriers that may limit the movement of these animals within the reserve, making it difficult for them to move around and access food and water sources. (第三段最后一句)
译文:这些60多米宽的火车线路可能会作为人工屏障,将这些动物在保护区内的活动,使它们难以四处走动以及获取食物和水源。
【解析】根据定位句可知,玛雅列车项目的火车线路会限制动物保护区内动物们的活动。故选B。
26.D 推理判断题
【定位句】“Putting trains weighing thousands of tons on top could cause the underground caves to crash down.”(第四段第四句)
译文:“把数千吨重的火车放在上面可能会导致地下洞穴坍塌。”
【解析】通读第四段内容尤其是定位句可知,水质处理顾问Guillermo Christy表示:“这就像想在蛋壳上盖房子。”由此可推知,作者在第四段提及“蛋壳”是为了强调玛雅列车项目对地下水层系统的潜在危害。故选D。
27.C 推理判断题
【定位句】While Maya Train may provide economic benefits, we must not overlook the potential environmental and cultural losses, as well as the safety risks it may bring. Achieving harmony between progress and conservation may be a significant challenge for the project, but we must take into account the long - term consequences of our actions. (第五段最后两句)
译文:虽然玛雅列车(项目)可能提供经济效益,但我们不能忽视潜在的环境和文化损失,及其可能带来的安全风险。实现进展和保护之间的和谐可能是该项目面临的重大挑战,但我们必须考虑到我们的行动(所带来)的长期后果。
【解析】根据定位句可推知,作者可能同意“经济发展不应以牺牲环境为代价”的观点。故选C。
亮点句积累:In the ongoing debate of Maya Train, it is crucial to consider the delicate balance between economic development and environmental preservation. (第五段第一句)
译文:在正在进行的关于玛雅列车项目的辩论中,考虑经济发展和环境保护之间的微妙平衡是至关重要的。
重点词汇与短语:boost v. 使增长 barrier n. 障碍物 fragile adj. 脆弱的 conservation n. 保护 cause damage to... 对……造成损害 be home to是……的栖息地 take into account考虑到
查看更多完整答案,请扫码查看