2025年高考模拟试题汇编高中英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年高考模拟试题汇编高中英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年高考模拟试题汇编高中英语》

第229页
D
A lot of manufactured glass today made from sand and sodium carbonate(碳酸钠) can be reused or melted down and recycled into new items, but it doesn't break down in the environment and will sit in landfills for thousands of years. A team of Chinese scientists aimed to deal with this environmental concern by developing an eco-conscious alternative.
In a study published recently in the journal Science Advances, a team at the Chinese Academy of Sciences' Institute of Process Engineering describe how they engineered biodegradable glass made from amino acids (氨基酸). That glass would have a smaller impact on the environment and can break down in a few weeks or in several months.
In a test, glass beads (珠) made out of amino acids were placed under the skin of mice, and the breakdown of the beads and the skin healing process were observed for 30 days. A diagram from the study shows how the mice's bodies broke down the beads. In that month, the glass implant degraded beneath the skin, the wound site healed, and fur grew back. “Throughout the experimental period, no mice exhibited any pain-related behavior that may have been caused by the glass implantation, and none of them experienced obvious weight loss,” the researchers wrote in their paper.
Although amino acids do degrade over time in the environment, this biodegradable glass is not as durable as traditional glass, because amino acids can break down quickly in heat. In order to overcome this hurdle, the researchers chemically modified the amino acids using the heating-cooling procedure applied in glass manufacturing. This is when materials for the glass are heated to become soft and then rapidly cooled so as to make the glass tougher.
“It's important to point out that this biodegradable glass is currently in the lab stage, and far from large-scale commercialization,” emphasized Yan Xuehai, a professor involved in the study, in a press release.
32.What is an advantage of the new glass?
A. It can be recycled at a low cost.
B. It is produced without pollution.
C. It takes less time to break down.
D. It has a wide range of applications.
33.Why did researchers implant glass beads inside mice?
A. To assess whether the glass is biologically harmless.
B. To investigate why amino acids are medically useful.
C. To explore how long it takes for the glass to degrade.
D. To observe if the glass can be melted down in mice's stomach.
34.What does the underlined word “hurdle” in Paragraph 4 refer to?
A. The instability of amino acids.
B. The difficulty of selecting materials for the glass.
C. Environmental problems caused by traditional glass.
D. The challenge of improving the heating-cooling procedure.
35.What is the attitude of Yan Xuehai towards the new glass's launch on the market?
A. Optimistic. B. Critical. C. Indifferent. D. Uncertain.
答案: D
体裁:说明文 主题语境:人与社会——科学与技术——新型可生物降解玻璃
【文章大意】用氨基酸制成的可生物降解玻璃对环境的影响较小,本文主要介绍了这种新型玻璃的特点、关于它的实验以及参与研究的教授对其的态度。
【语篇结构】
|结构划分|具体信息|
|----|----|
|第一段—第二段|引出主题:中国科学家通过开发具有生态意识的玻璃替代品来解决环境问题|
|第三段—第四段|新型可生物降解玻璃的相关实验及这种玻璃的缺陷|
|第五段|参与研究的教授对新型可生物降解玻璃的态度|
32.C 细节理解题
【定位句】That glass would have a smaller impact on the environment and can break down in a few weeks or in several months. (第二段最后一句)
译文:那种玻璃对环境的影响较小,可以在几周或几个月内降解。
【解析】该题问的是这种新型玻璃的优势是什么。根据定位句可知,与普通玻璃相比,这种新型玻璃可以在更短时间内降解。故选C。
33.A 推理判断题
【定位句】“Throughout the experimental period, no mice exhibited any pain - related behavior that may have been caused by the glass implantation, and none of them experienced obvious weight loss,” the researchers wrote in their paper. (第三段最后一句)
译文:研究人员在其论文中写道:“在整个实验期间,没有老鼠表现出可能由玻璃植入物引起的任何与疼痛相关的行为,也没有老鼠出现明显的体重减轻。”
【解析】该题问的是为什么研究人员在老鼠体内植入玻璃珠。根据定位句可推知,研究人员在老鼠体内植入玻璃珠是为了评估这种新型玻璃对生物是否无害。故选A。
34.A 指代判断题
【定位句】Although amino acids do degrade over time in the environment, this biodegradable glass is not as durable as traditional glass, because amino acids can break down quickly in heat. (第四段第一句)
译文:虽然氨基酸在环境中确实会随着时间的推移逐渐降解,但这种可生物降解玻璃不像传统玻璃那样耐用,因为氨基酸在高温下会迅速降解。
【解析】根据定位句并结合画线词所在句可推知,这种可生物降解玻璃在高温下容易降解。为了解决这一问题,研究人员利用玻璃制造中的加热冷却工艺对氨基酸进行了化学改性。由此可推知,画线词指代的是氨基酸的不稳定性。故选A。
35.D 推理判断题
【定位句】“It’s important to point out that this biodegradable glass is currently in the lab stage, and far from large - scale commercialization,” emphasized Yan Xuehai, a professor involved in the study, in a press release. (第五段)
译文:在一份新闻稿中,参与这项研究的Yan Xuehai教授强调说:“重要的是要指出,这种可生物降解玻璃目前仍处于实验室阶段,距离大规模商业化还很遥远。”
【解析】根据定位句可推知,Yan Xuehai教授对于新型玻璃投入市场的态度是不确定的。故选D。
长难句分析:In a study published recently in the journal Science Advances, a team at the Chinese Academy of Sciences’ Institute of Process Engineering describe how they engineered biodegradable glass made from amino acids(氨基酸). (第二段第一句)
分析:本句是一个主从复合句。how引导宾语从句;过去分词短语“made from amino acids”作glass的后置定语。
译文:在最近发表在《科学进展》杂志上的一项研究中,中国科学院过程工程研究所的一个团队描述了他们是如何设计出用氨基酸制成的可生物降解玻璃的。
重点词汇与短语:manufacture v. 生产 alternative n. 替代物 degrade v. 降解 currently adv. 当前 break down分解 point out指出,指明

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭