2025年高考模拟试题汇编高中英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年高考模拟试题汇编高中英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年高考模拟试题汇编高中英语》

第17页
C
Scientists have found a way to decode(解码) a stream of words in the brain using MRI scans and artificial intelligence. The system reconstructs the main point of what a person hears or imagines, rather than trying to copy each word, a team reports. “It’s getting at the ideas behind the words, the meaning,” says Alexander Huth, an author of the study.
Previous efforts to decode language have relied on sensors placed directly on the surface of the brain. The sensors detect signals in areas involved in expressing words. But the Texas team’s approach is an attempt to “decode more freeform thought”, says Marcel Just, a professor of psychology at Carnegie Mellon University.
The new study came about as part of an effort to understand how the brain processes language. Researchers had three people spend up to 16 hours each in a functional MRI scanner, which detects signs of activity across the brain. Participants wore headphones that streamed audio from the Internet. Those streams of words produced activity all over the brain, not just in areas associated with speech and language. After participants listened to hours of stories in the scanner, the MRI data was sent to a computer. It learned to match specific patterns of brain activity with certain streams of words. Then came a paraphrased version of what a participant heard.
The MRI approach is currently slower and less accurate than an experimental communication system being developed for paralyzed people, where people get a sheet of electrical sensors implanted directly on the surface of the brain. With an MRI - based system, no one has to get surgery.
But future versions of MRI scans could raise moral questions. “What if you can read out the word that somebody is just thinking in their head? That’s potentially a harmful thing,” Huth says. This technology can’t really read minds uncontrollably, though. It only works when a participant is actively cooperating with scientists. Still, systems that decode language could someday support people who are unable to speak because of a brain injury or disease. They are also assisting scientists in understanding how the brain processes words and thoughts.
28.What is special about the Texas team’s study?
A. Brain can be reconstructed.
B. Sensor signals can be improved.
C. Expression can be perfected.
D. Meanings can be comprehended.
29.What is Paragraph 3 mainly about?
A. The way of speech decoding.
B. Steps of word matching.
C. The process of an experiment.
D. Patterns of brain activity.
30.What can be implied about MRI scans from the last paragraph?
A. They are a double - edged sword.
B. They are potentially harmful to life.
C. They are well worth researching.
D. They are helpful to treat brain disease.
31.Which can be a suitable title for the text?
A. A Decoder That Can Convey Meaning
B. A Decoder That Can Read Your Mind
C. MRI Scanner: Still a Long Way to Go
D. MRI Scanner: Bridge Message Gap
答案: C
28.D 细节理解题
【定位句】①The system reconstructs the main point of what a person hears or imagines, rather than trying to copy each word, a team reports. “It’s getting at the ideas behind the words, the meaning,” says Alexander Huth, an author of the study.(第一段第二、三句)
译文:一个团队报告称,该系统能重构一个人所听到或想象的要点,而不是试图复制每个单词。该研究的作者之一Alexander Huth说:“这是在了解单词背后的意思。”
②But the Texas team’s approach is an attempt to “decode more freeform thought”, says Marcel Just, a professor of psychology at Carnegie Mellon University.(第二段最后一句)
译文:但卡内基梅隆大学心理学教授Marcel Just表示,德克萨斯团队的方法是对“解码更多自由形式的思想”的一种尝试。
【解析】根据定位句可知,德克萨斯团队的研究的特殊之处在于重构人们听到或想象的要点,使人们的意思可以被理解。故选D。
29.C 段落大意题
【解析】通读第三段可知,研究人员给参与者播放音频,然后利用功能性核磁共振扫描仪来检测他们的大脑活动迹象,最后生成核磁共振成像数据,将特定的大脑活动模式与特定的词汇流相匹配。由此可知,本段陈述了整个实验的过程。故选C。
30.C 推理判断题
【解析】该题问的是最后一段暗示了核磁共振扫描的什么信息。通读最后一段可知,核磁共振扫描可能会引发道德问题;但是语言解码系统可能会帮到那些因为脑损伤或疾病而无法说话的人。由此可推知,这项技术虽然可能带来负面影响,但仍值得研究。故选C。
31.B 标题概括题
【解析】通读全文可知,本文主要讲述科学家们利用核磁共振扫描和人工智能作为解码工具来解读人脑中的词汇含义。B项“一个能读懂你的想法的解码器”能概括文章大意,适合做本文的标题。故选B。
长难句分析:Still, systems that decode language could someday support people who are unable to speak because of a brain injury or disease.(第五段倒数第二句)本句是一个主从复合句。that引导定语从句,先行词是systems;who引导定语从句,先行词是people。译文:尽管如此,语言解码系统有朝一日可能会帮到那些因脑损伤或疾病而无法说话的人。
重点词汇与短语:detect v. 探测 accurate adj. 精确的 rather than而不是,on the surface of在……的表面
一词多义:stream(第一段第一句)
(1)n. 一连串,源源不断(的事情)·The agency provided me with a steady stream of work. 这个介绍所让我不断有活干。
(2)n. 小河,溪·We waded across a shallow stream. 我们涉水穿过一条浅溪。
(3)n. (人)流,(车)流·Cars filed past in an endless stream. 汽车川流不息,鱼贯而过。
(4)v. 流动,流出·Tears streamed down his face. 泪水顺着他的脸往下流。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭