2025年高考模拟试题汇编高中英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年高考模拟试题汇编高中英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年高考模拟试题汇编高中英语》

第182页
第二节 (共5小题;每小题2.5分,满分12.5分)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
Traditional measures of success often prioritize academic achievements and job-specific knowledge, but recent research has shown that emotional intelligence may be a better predictor of success and well-being than IQ alone. 36
Picture this: You're a leader with high EQ. Your team looks up to you because you inspire them, drive productivity and make decisions that take everyone's emotions into account. You find win-win solutions that keep the team united if conflicts arise. 37 In a world that values cooperation and innovation, emotional intelligence is a must-have skill.
Consider how EQ can supercharge your career. First up: self-awareness. It's like having a spotlight on your emotions, strengths, and weaknesses. When you truly understand yourself, you can make better decisions and set meaningful goals. 38 It's like having an empathy radar(共情雷达). When you're aware of others' emotions and perspectives, you can build better relationships, collaborate effectively, and be a better team player.
39 EQ can have a huge impact on our personal lives as well. In personal relationships, it's the key to deeper connections. By understanding others' emotions, you build strong bonds and communicate effectively. With EQ, you engage in more self-reflection, continuous learning, and the adaptability to grow as an individual.
It's time to shift our perspective and embrace emotional intelligence as a critical component of success. 40 Go ahead and release our full potential.
A. Emotional intelligence helps cope with stress.
B. Social awareness is another crucial aspect of EQ.
C. Emotional intelligence goes beyond the office walls.
D. By understanding others' emotions, you can build strong bonds.
E. It is now recognized as a vital factor in personal and professional growth.
F. You create a positive work environment where ideas flow freely if changes take place.
G. By recognizing its importance, we can make wiser decisions and lead more satisfying lives.
答案: 体裁:说明文 主题语境:人与自我—生活与学习—情商在预测成功和幸福感方面可能比智商的作用更大
[文章大意]传统上衡量成功的标准通常优先考虑学术成就和特定工作的知识,但最新研究表明,情商在预测成功与幸福感方面可能比智商的作用更大。
[语篇结构]
结构划分          具体信息
第一段   提出观点:情商很重要
第二段—第四段 论证情商的重要性
第五段   努力发展并提高情商
36.E 段尾总结句
[解析]上文讲最近的研究表明情商在预测成功与幸福感方面可能比智商的作用更大。E项“现在,它被认为是个人和职业发展的一个重要因素”承接上文,继续陈述情商的重要性,符合语境。故选E。
37.F 过渡句
[解析]上文讲假设你是一个高情商的领导者。你的团队(成员)尊敬你,因为你激励了他们,提高了生产率,并会做出考虑到每个人情绪的决定。F项“如果发生变化,你能够创造出一个积极的工作环境,让各种思想在这里自由交流和碰撞”承接上文,符合语境。故选F。
38.B 过渡句
[解析]下文讲当你知道他人的情绪和观点时,你可以与之建立更好的关系,高效合作,并成为一名更好的团队成员。B项“社会意识是情商的另一个重要方面”引起下文,符合语境。故选B。
39.C 段首主旨句
[解析]空格处为本段主旨句。下文讲情商也会对我们的个人生活产生重大影响。C项“情商不仅仅局限于办公室”符合本段主旨,适合做本段主旨句。故选C。
40.G 过渡句
[解析]上文讲是时候转变我们的观念,将情商视为成功的关键因素了。G项“通过认识到它(情商)的重要性,我们可以做出更明智的决定,过上更满意的生活”承接上文,符合语境。故选G。
长难句分析
句子:Your team looks up to you because you inspire them, drive productivity and make decisions that take everyone's emotions into account. (第二段第二句)
分析:本句是一个主从复合句。because引导原因状语从句;that引导定语从句,先行词是decisions。
译文:你的团队(成员)尊敬你,因为你激励了他们,提高了生产率,并做出考虑到每个人情绪的决定。
重点词汇与短语
prioritize v. 优先处理
productivity n. 生产(效)率
conflict n. 冲突
be aware of 意识到

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭