第99页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
Passage 2(2024山东烟台改编)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。每个选项仅使用一次。
Around the 15th United Nations Chinese Language Day, which fell on April 20, some foreign students of Xi'an International Studies University practiced and enjoyed Chinese characters together with some Chinese experts and teachers. It has been a tradition for some foreign Chinese speakers and Chinese teachers to get together to mark the special day. 1
Chinese famous writer Lu Xun once said that the beauty of Chinese characters lies in three ways: their meanings educate the mind, their sounds please the ear, and their appearances please the eye. 2
The history of Chinese characters can date back over 3,000 years. To improve beauty and writing efficiency(效率), different kinds of characters were developed, such as zhuanshu, lishu, caoshu, and kaishu. 3
Many Chinese characters not only carry meanings but also have cultural significance(意义) passed down through history. 4 Through them, we can closely connect the past, present, and future of our country.
According to a recent survey, more than 30 million people worldwide are learning Chinese. 5
As more people can speak their mother languages and Chinese, the culture of Chinese characters is likely to be better understood and enjoyed worldwide.

A.They are symbols of traditional Chinese culture.
B.The language is taught in over 190 countries and areas.
C.The beauty of Chinese characters is still clear and popular today.
D.They enjoy sharing their understanding and benefits of this language.
E.Another writer Yu Guangzhong also praised Chinese characters highly.
1.______ 2.______ 3.______ 4.______ 5.______
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。每个选项仅使用一次。
Around the 15th United Nations Chinese Language Day, which fell on April 20, some foreign students of Xi'an International Studies University practiced and enjoyed Chinese characters together with some Chinese experts and teachers. It has been a tradition for some foreign Chinese speakers and Chinese teachers to get together to mark the special day. 1
Chinese famous writer Lu Xun once said that the beauty of Chinese characters lies in three ways: their meanings educate the mind, their sounds please the ear, and their appearances please the eye. 2
The history of Chinese characters can date back over 3,000 years. To improve beauty and writing efficiency(效率), different kinds of characters were developed, such as zhuanshu, lishu, caoshu, and kaishu. 3
Many Chinese characters not only carry meanings but also have cultural significance(意义) passed down through history. 4 Through them, we can closely connect the past, present, and future of our country.
According to a recent survey, more than 30 million people worldwide are learning Chinese. 5
As more people can speak their mother languages and Chinese, the culture of Chinese characters is likely to be better understood and enjoyed worldwide.
A.They are symbols of traditional Chinese culture.
B.The language is taught in over 190 countries and areas.
C.The beauty of Chinese characters is still clear and popular today.
D.They enjoy sharing their understanding and benefits of this language.
E.Another writer Yu Guangzhong also praised Chinese characters highly.
1.______ 2.______ 3.______ 4.______ 5.______
答案:
语篇解读 这是一篇说明文。文章通过联合国中文日的活动引出话题,介绍了中国汉字之美及其发展历史,还介绍了其承载的文化意义。
1.D 前一句说“对于一些学习中文的外国人和中文教师来说,聚在一起庆祝这个特殊的日子已经成为传统”,因此选项D“他们喜欢分享他们对这门语言的理解以及这门语言的好处”符合语境,故选D。
2.E 前一句提到作家鲁迅对汉字的赞美,因此选项E“另一位作家余光中也高度赞扬了汉字”符合语境。故选E。
3.C 本段第一句提到汉字的历史可追溯到三千多年以前,选项C“汉字的美在今天仍然清晰而流行”作为本段结尾可以与段首相呼应,故选C。
4.A 根据前句“Many Chinese characters...but also have cultural significance passed down through history.”可知此处谈论汉字与中国传统文化的关系,选项A“它们是中国传统文化的象征”符合语境,故选A。
5.B 前一句提到全世界有三千多万人在学习汉语,由此可知,此处谈论的是如今汉字的世界影响力,选项B“190多个国家和地区在教授这门语言”符合语境。故选B。
1.D 前一句说“对于一些学习中文的外国人和中文教师来说,聚在一起庆祝这个特殊的日子已经成为传统”,因此选项D“他们喜欢分享他们对这门语言的理解以及这门语言的好处”符合语境,故选D。
2.E 前一句提到作家鲁迅对汉字的赞美,因此选项E“另一位作家余光中也高度赞扬了汉字”符合语境。故选E。
3.C 本段第一句提到汉字的历史可追溯到三千多年以前,选项C“汉字的美在今天仍然清晰而流行”作为本段结尾可以与段首相呼应,故选C。
4.A 根据前句“Many Chinese characters...but also have cultural significance passed down through history.”可知此处谈论汉字与中国传统文化的关系,选项A“它们是中国传统文化的象征”符合语境,故选A。
5.B 前一句提到全世界有三千多万人在学习汉语,由此可知,此处谈论的是如今汉字的世界影响力,选项B“190多个国家和地区在教授这门语言”符合语境。故选B。
Passage 1(2024 郴州二模)
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
Let’s say you are taking a walk along the road and you happen to see one or two plastic bottles lying on the grass beside the road. What would you do? You may have different choices.
Firstly, you can leave the bottles there as they are. 1 Why should you do something about it? This is quite OK. Secondly, you can pick them up and throw them into a dustbin(垃圾箱). By doing this, you have walked a step further to help make our home clean. This action is a better choice. Thirdly, you might want to pick them up and give them to an old man or woman who collects waste for a living. 2 You’re not only thinking about doing something for the environment, you’re also developing yourself to be a person who would think of others and help them.
As for young kids, they may always have such a question:“When do I grow up?” Yes! When does a child grow up? And how can a kid know he or she has grown up? These are interesting questions. As for us, fifteen-year-olds, who are finishing middle school, we’re no longer younger children. 3 When we start to have a sense of offering a helping hand for a cleaner city and greener world, and when we have a loving heart to think more of others than of ourselves and are ready to help them, we can say that we have grown up.
Remember: 4 If we do our best for nature, nature will offer its best to us in return!
A. Nature is the most important thing to us.
B. We should know whether or not we have grown up.
C. If this is your choice, you have walked even further.
D. If we help others, others will help us.
E. It was not you who threw them away.
1.______ 2.______ 3.______ 4.______
阅读下面短文,从短文后的选项中选出可以填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
Let’s say you are taking a walk along the road and you happen to see one or two plastic bottles lying on the grass beside the road. What would you do? You may have different choices.
Firstly, you can leave the bottles there as they are. 1 Why should you do something about it? This is quite OK. Secondly, you can pick them up and throw them into a dustbin(垃圾箱). By doing this, you have walked a step further to help make our home clean. This action is a better choice. Thirdly, you might want to pick them up and give them to an old man or woman who collects waste for a living. 2 You’re not only thinking about doing something for the environment, you’re also developing yourself to be a person who would think of others and help them.
As for young kids, they may always have such a question:“When do I grow up?” Yes! When does a child grow up? And how can a kid know he or she has grown up? These are interesting questions. As for us, fifteen-year-olds, who are finishing middle school, we’re no longer younger children. 3 When we start to have a sense of offering a helping hand for a cleaner city and greener world, and when we have a loving heart to think more of others than of ourselves and are ready to help them, we can say that we have grown up.
Remember: 4 If we do our best for nature, nature will offer its best to us in return!
A. Nature is the most important thing to us.
B. We should know whether or not we have grown up.
C. If this is your choice, you have walked even further.
D. If we help others, others will help us.
E. It was not you who threw them away.
1.______ 2.______ 3.______ 4.______
答案:
语篇解读 本文是一篇说明文,介绍了对待路边废水瓶的几种方式并介绍了长大的标志,呼吁我们保护环境,爱护大自然。
1.E 结合第一段第一句假设的情景,并根据空前一句“Firstly, you can leave the bottles there as they are.”和空后一句“Why should you do something about it?”可知,E选项“又不是你把它们扔掉的”符合语境,故选E。
2.C 根据设空处前的“Thirdly, you might want to pick them up and give them to an old man or woman who collects waste for a living.”可知,C选项“如果这是你的选择,那么你已经走得更远了”符合语境,故选C。
3.B 根据上文中的“As for us, fifteen-year-olds, who are finishing middle school, we’re no longer younger children.”可知,选项B“我们应该知道自己是否长大了”符合语境,故选B。
4.D 根据下文“If we do our best for nature, nature will offer its best to us in return!”可知,D选项“如果我们帮助别人,别人也会帮助我们”符合语境,故选D。
1.E 结合第一段第一句假设的情景,并根据空前一句“Firstly, you can leave the bottles there as they are.”和空后一句“Why should you do something about it?”可知,E选项“又不是你把它们扔掉的”符合语境,故选E。
2.C 根据设空处前的“Thirdly, you might want to pick them up and give them to an old man or woman who collects waste for a living.”可知,C选项“如果这是你的选择,那么你已经走得更远了”符合语境,故选C。
3.B 根据上文中的“As for us, fifteen-year-olds, who are finishing middle school, we’re no longer younger children.”可知,选项B“我们应该知道自己是否长大了”符合语境,故选B。
4.D 根据下文“If we do our best for nature, nature will offer its best to us in return!”可知,D选项“如果我们帮助别人,别人也会帮助我们”符合语境,故选D。
查看更多完整答案,请扫码查看