第31页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
Passage 2(2023 怀化,B 人与自我)
Antarctica(南极洲) is one of the coldest places in the world. There is a penguin
called Henry. The only thing he does all day is swimming in the cold water. He doesn't like his life because it is boring for him. He wants to go out and see the world outside Antarctica. He tells it to his mother. However, his mother doesn't allow him to go out.
$But Henry leaves Antarctica. At first, he is so happy because the water is still cold and everything outside of Antarctica is different and beautiful. But he doesn't know his mother is following him. As he swims farther away, he finds that the water is warmer and warmer. And he feels \underline{exhausted}, so he has to stop his trip. He is afraid and doesn't know what to do.$
At that time, he sees his mother, “I should listen to you, Mom.” His mother says, “It's OK. I am sure you won't leave Antarctica any more.”
At last, Henry swims back to Antarctica with his mother.
1.Where does Henry live?
A.In Africa. B.In Asia. C.In Antarctica.
2.What does Henry do all day?
A.He talks with his mom. B.He swims in the cold water. C.He sings in the water.
3.What does the underlined word “exhausted” mean?
A.疲劳的 B.兴奋的 C.羞愧的
4.Where is this passage probably from?
A.A newspaper. B.A storybook. C.A report.
Antarctica(南极洲) is one of the coldest places in the world. There is a penguin
$But Henry leaves Antarctica. At first, he is so happy because the water is still cold and everything outside of Antarctica is different and beautiful. But he doesn't know his mother is following him. As he swims farther away, he finds that the water is warmer and warmer. And he feels \underline{exhausted}, so he has to stop his trip. He is afraid and doesn't know what to do.$
At that time, he sees his mother, “I should listen to you, Mom.” His mother says, “It's OK. I am sure you won't leave Antarctica any more.”
At last, Henry swims back to Antarctica with his mother.
1.Where does Henry live?
A.In Africa. B.In Asia. C.In Antarctica.
2.What does Henry do all day?
A.He talks with his mom. B.He swims in the cold water. C.He sings in the water.
3.What does the underlined word “exhausted” mean?
A.疲劳的 B.兴奋的 C.羞愧的
4.Where is this passage probably from?
A.A newspaper. B.A storybook. C.A report.
答案:
语篇解读 一只叫Henry的企鹅想去看看南极洲以外的世界,于是不顾妈妈的劝阻离开了南极洲。但Henry游得越远,海水越热,它后悔没有听从妈妈的建议。
1.C 细节理解题。根据第一段第一、二句“Antarctica is one of the coldest places in the world. There is a penguin called Henry.”可知,Henry住在南极洲,故选C。
2.B 细节理解题。根据第一段第三句“The only thing he does all day is swimming in the cold water.”可知,Henry整天在冰冷的水中游泳,故选B。
3.A 词义猜测题。根据第二段中“As he swims farther away, he finds that the water is warmer and warmer. And he feels exhausted, so he has to stop his trip.”可知,它游到了很远的地方,结合选项可知,它应是感到疲惫不堪,所以才不得不停止旅行。故选A。
4.B 推理判断题。通读全文可知,住在南极洲的企鹅Henry不顾妈妈的劝阻离开了南极洲,起初看到外面美丽的景色很开心,随着水温越来越暖,它不得不停止自己的旅行。所以是来自故事书,故选B。
长难句 As he swims farther away, he finds that the water is warmer and warmer. 随着它游得更远,它发现水越来越暖和。
本句为主从复合句,as引导时间状语从句;主句中包含that引导的宾语从句。
1.C 细节理解题。根据第一段第一、二句“Antarctica is one of the coldest places in the world. There is a penguin called Henry.”可知,Henry住在南极洲,故选C。
2.B 细节理解题。根据第一段第三句“The only thing he does all day is swimming in the cold water.”可知,Henry整天在冰冷的水中游泳,故选B。
3.A 词义猜测题。根据第二段中“As he swims farther away, he finds that the water is warmer and warmer. And he feels exhausted, so he has to stop his trip.”可知,它游到了很远的地方,结合选项可知,它应是感到疲惫不堪,所以才不得不停止旅行。故选A。
4.B 推理判断题。通读全文可知,住在南极洲的企鹅Henry不顾妈妈的劝阻离开了南极洲,起初看到外面美丽的景色很开心,随着水温越来越暖,它不得不停止自己的旅行。所以是来自故事书,故选B。
长难句 As he swims farther away, he finds that the water is warmer and warmer. 随着它游得更远,它发现水越来越暖和。
本句为主从复合句,as引导时间状语从句;主句中包含that引导的宾语从句。
Passage 3(2023株洲,C 人与自我)
The sun was shining brightly over our heads and sweat(汗水) was pouring down our backs and faces. We stood still without making any noise, all hot and tired. But everyone kept standing as straight as trees.
It was something most junior high schools give to new Junior One students—military(军事的) training. We spent four days in a closed environment. Although we couldn’t go home at night and the training was strict and difficult, our humorous young drill sergeant(教官) was a real pleasure of our days. We laughed at his jokes, sat in rows singing different songs and listened to him telling true stories about his life. He gave us the feeling that sunlight and sweat were not the only things that military training offered.
After this journey, we were stronger than we had imagined and we were much braver than we had expected. Students who looked pale rested for a little while, then right away came back to the team. Students who were late rushed to the playground at once and began to run. Sweat poured down our faces, but we didn’t care about it at all.
Military training taught us to be brave and strong and never to give up. On the last day of our training, the confidence could be seen on our faces. We shouted so loud that our voices could be heard across the sky. With eyes like burning fire, we walked into the future. Now the sun is smiling at all of us.
1. Although all of the students were ______, everyone kept standing as straight as trees.
A. noisy B. tired C. sleepy
2. How long did the military training last?
A. 3 days. B. 4 days. C. 5 days.
3. What didn’t the students do during the training according to the passage?
A. They sang songs. B. They listened to stories. C. They watched movies.
4. What does the word “it” in paragraph 3 mean?
A. Being late. B. Running. C. Sweat pouring.
5. What can be the best title of the passage?
A. Our Military Training B. A Humorous Drill Sergeant C. Junior One School Life
The sun was shining brightly over our heads and sweat(汗水) was pouring down our backs and faces. We stood still without making any noise, all hot and tired. But everyone kept standing as straight as trees.
It was something most junior high schools give to new Junior One students—military(军事的) training. We spent four days in a closed environment. Although we couldn’t go home at night and the training was strict and difficult, our humorous young drill sergeant(教官) was a real pleasure of our days. We laughed at his jokes, sat in rows singing different songs and listened to him telling true stories about his life. He gave us the feeling that sunlight and sweat were not the only things that military training offered.
After this journey, we were stronger than we had imagined and we were much braver than we had expected. Students who looked pale rested for a little while, then right away came back to the team. Students who were late rushed to the playground at once and began to run. Sweat poured down our faces, but we didn’t care about it at all.
Military training taught us to be brave and strong and never to give up. On the last day of our training, the confidence could be seen on our faces. We shouted so loud that our voices could be heard across the sky. With eyes like burning fire, we walked into the future. Now the sun is smiling at all of us.
1. Although all of the students were ______, everyone kept standing as straight as trees.
A. noisy B. tired C. sleepy
2. How long did the military training last?
A. 3 days. B. 4 days. C. 5 days.
3. What didn’t the students do during the training according to the passage?
A. They sang songs. B. They listened to stories. C. They watched movies.
4. What does the word “it” in paragraph 3 mean?
A. Being late. B. Running. C. Sweat pouring.
5. What can be the best title of the passage?
A. Our Military Training B. A Humorous Drill Sergeant C. Junior One School Life
答案:
语篇解读 本文是一篇记叙文。作者主要介绍了自己初中参加军训的经历和感受。主题语境属于“人与自我”范畴中“生活与学习”这一主题群,涉及子主题“多彩、安全、有意义的学校生活”。
1.B 细节理解题。根据第一段第二、三句“We stood still without making any noise, all hot and tired. But everyone kept standing as straight as trees.”可知,学生们感到疲劳。故选B。
2.B 细节理解题。根据第二段第二句“We spent four days in a closed environment.”可知,军训持续了4天,故选B。
3.C 细节理解题。根据第二段倒数第二句“We laughed at his jokes, sat in rows singing different songs and listened to him telling true stories about his life.”可知,学生们唱歌,听教官讲故事,但没有提到看电影,故选C。
4.C 代词指代题。根据画线词所在句“Sweat poured down our faces, but we didn't care about it at all.”可知,汗水从“我们”脸上流下来,但“我们”一点也不在乎。根据语境可知,画线词指的是流汗,故选C。
5.A 标题归纳题。本文主要是作者介绍自己初中参加军训的经历和感受,故选A。
长难句 Although we couldn't go home at night and the training was strict and difficult, our humorous young drill sergeant was a real pleasure of our days. 虽然我们晚上不能回家,训练又严格又困难,但我们幽默年轻的教官是我们那些日子里真正的乐趣。
本句为主从复合句,含有让步状语从句“Although we couldn't go home at night and the training was strict and difficult”。
重点语块 pour down 流下 make noise 发出声响 care about 在乎
1.B 细节理解题。根据第一段第二、三句“We stood still without making any noise, all hot and tired. But everyone kept standing as straight as trees.”可知,学生们感到疲劳。故选B。
2.B 细节理解题。根据第二段第二句“We spent four days in a closed environment.”可知,军训持续了4天,故选B。
3.C 细节理解题。根据第二段倒数第二句“We laughed at his jokes, sat in rows singing different songs and listened to him telling true stories about his life.”可知,学生们唱歌,听教官讲故事,但没有提到看电影,故选C。
4.C 代词指代题。根据画线词所在句“Sweat poured down our faces, but we didn't care about it at all.”可知,汗水从“我们”脸上流下来,但“我们”一点也不在乎。根据语境可知,画线词指的是流汗,故选C。
5.A 标题归纳题。本文主要是作者介绍自己初中参加军训的经历和感受,故选A。
长难句 Although we couldn't go home at night and the training was strict and difficult, our humorous young drill sergeant was a real pleasure of our days. 虽然我们晚上不能回家,训练又严格又困难,但我们幽默年轻的教官是我们那些日子里真正的乐趣。
本句为主从复合句,含有让步状语从句“Although we couldn't go home at night and the training was strict and difficult”。
重点语块 pour down 流下 make noise 发出声响 care about 在乎
查看更多完整答案,请扫码查看