第150页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
Passage 10(2022 怀化)
阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题。
Members of Shenzhou XIII gave a science lecture(讲座)to millions of
students on December 9, 2021 in the Tiangong space station.
The three astronauts Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu said hello to students, teachers and other viewers(观众) when the lecture started in the afternoon. They explained their life and work inside the space station.
The astronauts made some interesting scientific experiments(实验) in space, such as a “water ball”. They also invited young viewers to do similar experiments along with them. Besides, they answered the questions from students during the lecture.
It was the first lecture of the Tiangong Class and more lectures will be held. Such activities will make young people know more about space and love science.
1.When did the members of Shenzhou XIII give the lecture?
______________________________
2.How many members were there in Shenzhou XIII?
______________________________
3.What did the astronauts explain inside the space station?
______________________________
4.Did the astronauts invite young viewers to do similar experiments along with them?
______________________________
5.What do you think of the lecture?
______________________________
阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题。
Members of Shenzhou XIII gave a science lecture(讲座)to millions of
The three astronauts Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu said hello to students, teachers and other viewers(观众) when the lecture started in the afternoon. They explained their life and work inside the space station.
The astronauts made some interesting scientific experiments(实验) in space, such as a “water ball”. They also invited young viewers to do similar experiments along with them. Besides, they answered the questions from students during the lecture.
It was the first lecture of the Tiangong Class and more lectures will be held. Such activities will make young people know more about space and love science.
1.When did the members of Shenzhou XIII give the lecture?
______________________________
2.How many members were there in Shenzhou XIII?
______________________________
3.What did the astronauts explain inside the space station?
______________________________
4.Did the astronauts invite young viewers to do similar experiments along with them?
______________________________
5.What do you think of the lecture?
______________________________
答案:
语篇解读 本文主要介绍了神舟十三号三名航天员在天宫空间站进行的科学讲座的内容以及讲座的意义。主题语境属于“人与自然”范畴中的“宇宙探索”主题群,涉及“地球与宇宙探秘,航天事业发展”子主题内容。
1.On December 9, 2021. 根据本文首句“Members of Shenzhou XIII gave a science lecture to millions of students on December 9, 2021 in the Tiangong space station.”可知答案。
2.Three./3. 根据第二段的“The three astronauts Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu said hello to students”可知,神舟十三号有三名成员。
3.They explained their life and work inside the space station. 根据第二段最后一句“They explained their life and work inside the space station.”可知,他们解释了他们在空间站里的生活和工作。
4.Yes, they did. 根据第三段的第二句“They also invited young viewers to do similar experiments along with them.”可知,他们还邀请年轻观众一起做类似的实验,故此处是肯定回答。
5.I think the lecture is interesting, meaningful and educational. We can learn more about space from it. 开放性题目,答案合理即可。
1.On December 9, 2021. 根据本文首句“Members of Shenzhou XIII gave a science lecture to millions of students on December 9, 2021 in the Tiangong space station.”可知答案。
2.Three./3. 根据第二段的“The three astronauts Zhai Zhigang, Wang Yaping and Ye Guangfu said hello to students”可知,神舟十三号有三名成员。
3.They explained their life and work inside the space station. 根据第二段最后一句“They explained their life and work inside the space station.”可知,他们解释了他们在空间站里的生活和工作。
4.Yes, they did. 根据第三段的第二句“They also invited young viewers to do similar experiments along with them.”可知,他们还邀请年轻观众一起做类似的实验,故此处是肯定回答。
5.I think the lecture is interesting, meaningful and educational. We can learn more about space from it. 开放性题目,答案合理即可。
Passage 1(2024 郴州二模)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题或翻译画线部分。
The word “hobby” is an interesting word. Every person has one thing he or she likes to do for fun. 一些人喜欢收集像邮票或故事书这样的东西。Others like to play football or go window shopping, where they can look at many beautiful things without buying them.
Dennis has many hobbies he does for fun. He sometimes plays golf with his sons and plays tennis with all the family. He likes to collect music books. He also collects musical instruments from China like the erhu, xun, dizi, xiao, suona horn and pipa. These are the instruments of China. These instruments are hard to be found in America.
He also likes collecting coins, such as coins from the Qing Dynasty(朝代). He has been interested in Chinese stamps since a postman delivered the first letter from China to him. Stamps are so interesting because their topics include Chinese leaders, buildings, animals, birds and fish.
Dennis’ favorite hobby is fishing. He likes to go and see his brother in Alaska where fishing is excellent. They often take a boat to a sea area where they can fish for salmon (三文鱼), one of America’s most famous fish.
Dennis is able to catch many salmon in one week. They each weigh from three to five kilos. Then he takes them back to his home in Oregon. He can eat them all winter with his family and friends. This is a very enjoyable hobby.
1. What does the writer think of the word “hobby”?
______________________________
2. Who does Dennis play golf with?
______________________________
3. What can Dennis’ family and his friends eat all winter?
______________________________
4. Do you have a hobby? Why do you like doing that?
______________________________
5. 将文中画线句子译成英语。
______________________________
阅读下面短文,根据短文内容回答问题或翻译画线部分。
The word “hobby” is an interesting word. Every person has one thing he or she likes to do for fun. 一些人喜欢收集像邮票或故事书这样的东西。Others like to play football or go window shopping, where they can look at many beautiful things without buying them.
Dennis has many hobbies he does for fun. He sometimes plays golf with his sons and plays tennis with all the family. He likes to collect music books. He also collects musical instruments from China like the erhu, xun, dizi, xiao, suona horn and pipa. These are the instruments of China. These instruments are hard to be found in America.
He also likes collecting coins, such as coins from the Qing Dynasty(朝代). He has been interested in Chinese stamps since a postman delivered the first letter from China to him. Stamps are so interesting because their topics include Chinese leaders, buildings, animals, birds and fish.
Dennis’ favorite hobby is fishing. He likes to go and see his brother in Alaska where fishing is excellent. They often take a boat to a sea area where they can fish for salmon (三文鱼), one of America’s most famous fish.
Dennis is able to catch many salmon in one week. They each weigh from three to five kilos. Then he takes them back to his home in Oregon. He can eat them all winter with his family and friends. This is a very enjoyable hobby.
1. What does the writer think of the word “hobby”?
______________________________
2. Who does Dennis play golf with?
______________________________
3. What can Dennis’ family and his friends eat all winter?
______________________________
4. Do you have a hobby? Why do you like doing that?
______________________________
5. 将文中画线句子译成英语。
______________________________
答案:
Passage 1
语篇解读 本文主要介绍了丹尼斯的爱好。
1.Interesting. 根据第一段第一句可知作者认为“爱好”这个词有趣。
2.He plays golf with his sons. 根据第二段第二句可知,丹尼斯和儿子们一起打高尔夫球。
3.Salmon. 根据最后一段可知,丹尼斯整个冬天都会和家人朋友一起吃三文鱼。
4.My hobby is reading books because I can learn a lot from them. 开放性作答,言之有理即可。
5. Some people like to collect things like stamps or storybooks.
语篇解读 本文主要介绍了丹尼斯的爱好。
1.Interesting. 根据第一段第一句可知作者认为“爱好”这个词有趣。
2.He plays golf with his sons. 根据第二段第二句可知,丹尼斯和儿子们一起打高尔夫球。
3.Salmon. 根据最后一段可知,丹尼斯整个冬天都会和家人朋友一起吃三文鱼。
4.My hobby is reading books because I can learn a lot from them. 开放性作答,言之有理即可。
5. Some people like to collect things like stamps or storybooks.
查看更多完整答案,请扫码查看