2025年5年中考3年模拟英语湖南专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语湖南专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟英语湖南专版》

第62页
Passage 1(2024株洲一模)
Welcome to Harbin Ice and Snow World!
The world’s largest ice and snow theme park!
Enjoy more than 20 amusement activities including a 521 - meter - long ice sliding, ice kart racing, snowmobile racing and snow yo - yo.
Location: West part of the Sun Island, Songbei District, Harbin
Opening Time and Hours: Dec. 18, 2023 11:00 a.m. - 10:00 p.m.
Ticket Prices: Adult, 328 yuan
Children under 18 and above 1.2m, 240 yuan
Children under 1.2m, free
Public Transportation: Bus No. 552, 551, 346, 219, 216, 212 or 211( get off at the Sun Island Crossing stop, 6:00 - 21:30)
Subway Line 2( get off at the Harbin Ice and Snow World stop, 6:00 - 22:30)
Website: http://www.hrbicesnow.com
1.When is the Harbin Ice and Snow World open according to the passage?
A.On November 30, 2023. B.On December 18, 2023. C.On January 1, 2024.
2.How much are the tickets for a mother and her 15 - year - old son?
A.568 yuan. B.328 yuan. C.240 yuan.
3.Where can you get off if you take the bus to the Harbin Ice and Snow World?
A.At the Workers’ Cultural Palace stop. B.At the Sun Island Crossing stop.
C.At the Central Street stop.
答案: 语篇解读 本文是一则广告,主要介绍了哈尔滨冰雪大世界的相关信息。
1.B 细节理解题。根据“Opening Time and Hours:Dec. 18, 2023”可知,2023年开园时间为12月18日。故选B。
2.A 细节理解题。根据“Ticket Prices:Adult, 328 yuan”“Children under 18 and above 1.2m, 240 yuan”可知,成年人门票为328元,未满18岁高于1.2米的孩子门票为240元,所以一位母亲和她15岁的儿子两个人门票共568元。故选A。
3.B 细节理解题。根据“Public Transportation”中的介绍“get off at the Sun Island Crossing stop”可知,乘坐公交车去哈尔滨冰雪大世界时可以在太阳岛道口下车。故选B。
Passage 2(2024娄底二模)
Martin is my youngest son. He likes staying alone and he seldom laughs. As the boy’s mother, I was worried about him. I took him to see the doctors in many hospitals, but it didn’t work well.
Nothing could make him happy except the recycling truck(垃圾回收车) passing by my house. Every afternoon, he ran to the front of the house, waiting for the truck.
When we were late and missed the truck, Martin would be very despondent. One day, I stopped the truck and introduced myself.
“Nice to meet you, too. I’m Vince,” the driver greeted me in a happy voice.
After knowing our story, he said, “Could you please give me your phone number? Maybe I can send you a message before I arrive.”
Then our friendship with Vince began.
Recently, I said to him, “It’s my little boy’s birthday tomorrow. Can you do something special for him?”
The next day, as I was standing by the driveway with Martin, we saw the green truck running down the street with a loud beep(嘟嘟声). Like a superman in a movie, Vince stopped and walked towards us with a box in his hand.
“Today is your birthday, Martin, and here’s a gift.”
He handed the box to my son. Inside, there was a green model truck like his. My son, surprised, looked up happily and thanked him.
After chatting for several minutes, he was about to leave for work. I tried to give him some money for his help. He kept shaking his head and refused my money, saying, “Today you, tomorrow me.”
I was deeply moved by these simple words. And I have been ready to help others whenever I can. You will never know when you’re going to be the one that needs help.
4.We can learn from the passage that ______.
A.Martin likes playing with his friends
B.Martin could see the truck in the morning
C.seeing the doctors didn’t help much for Martin
5.What does the underlined word “despondent” mean in Paragraph 3?
A.期待
B.失落
C.确信
6.What did the driver do on Martin’s birthday?
A.He acted as a superman.
B.He sent Martin a green model truck.
C.He stayed with Martin for several hours.
7.Which of the following is the best title for the passage?
A.A story between me and my son
B.A journey of seeing different doctors
C.A special friendship with a truck driver
答案: 语篇解读 本文是一篇记叙文。小男孩Martin很内向,但喜欢垃圾回收车。母亲与司机打了招呼,希望儿子每天都能看到垃圾回收车,Martin在生日那天还收到了司机送的垃圾回收车模型。
4.C 细节理解题。根据第一段最后一句“I took him to see the doctors in many hospitals, but it didn’t work well.”可知,去医院看医生对Martin来说帮助不大。故选C。
5.B 词义猜测题。根据上文的“Nothing could make him happy except the recycling truck passing by my house.”可知垃圾回收车能让他高兴。所以,Martin错过车时,心情应是失落的。故选B。
6.B 细节理解题。根据“Today is your birthday, Martin, and here’s a gift.”和“He handed the box to my son. Inside, there was a green model truck like his.”可知,司机在Martin生日那天送给了他一辆绿色卡车模型。故选B。
7.C 标题归纳题。小男孩Martin很内向,但喜欢垃圾回收车,后来得到了垃圾回收车司机的关爱。C选项“与卡车司机的特殊友谊”可作为本文标题。故选C。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭