第36页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
Passage 1(2024 湖南,B 人与自然)
Would you be able to sleep with one eye open? Bottlenose dolphins(宽吻海豚) can. When they sleep, only half of their brain goes to sleep. They sleep with one eye open to stay safe. Half of their brain sleeps for about two hours before the other half of their brain gets a chance to sleep. Sometimes, the dolphins will keep swimming while they are sleeping.
Dolphins are not fish—they are mammals(哺乳动物). These mammals have lungs(肺). And they don’t have gills(鳃) like fish. They are also warm-blooded and have to go to the surface of the water to get air into their lungs. Dolphins don’t lay eggs. Their young are born alive, and they drink milk from their mothers.
Dolphins are one of the smartest animals in the world. There are many stories about how they save people out of water. They are able to solve many problems like humans. They can even use tools to catch fish. But their cleverness doesn’t end there. Dolphins can also pass on anything they learn to other dolphins, like interesting fishing skills. They communicate with each other in many ways. They use different sounds to talk to each other. Dolphins know the “voices” of other dolphins and even know exactly who is making which sound. Another thing that shows their cleverness is that they can also know themselves in a mirror(镜子) and check different parts of their body in it.
1. Why do bottlenose dolphins sleep with one eye open?
A. To stay safe.
B. To sleep for two hours.
C. To swim faster.
2. What can we learn about dolphins from paragraph 2?
A. They use gills to get air.
B. They are warm-blooded.
C. They lay eggs like fish.
3. How do dolphins talk to each other?
A. By learning fishing skills.
B. By using different sounds.
C. By checking their bodies.
4. Which part of a magazine may the passage be taken from?
A. Art.
B. Health.
C. Nature.
Would you be able to sleep with one eye open? Bottlenose dolphins(宽吻海豚) can. When they sleep, only half of their brain goes to sleep. They sleep with one eye open to stay safe. Half of their brain sleeps for about two hours before the other half of their brain gets a chance to sleep. Sometimes, the dolphins will keep swimming while they are sleeping.
Dolphins are not fish—they are mammals(哺乳动物). These mammals have lungs(肺). And they don’t have gills(鳃) like fish. They are also warm-blooded and have to go to the surface of the water to get air into their lungs. Dolphins don’t lay eggs. Their young are born alive, and they drink milk from their mothers.
Dolphins are one of the smartest animals in the world. There are many stories about how they save people out of water. They are able to solve many problems like humans. They can even use tools to catch fish. But their cleverness doesn’t end there. Dolphins can also pass on anything they learn to other dolphins, like interesting fishing skills. They communicate with each other in many ways. They use different sounds to talk to each other. Dolphins know the “voices” of other dolphins and even know exactly who is making which sound. Another thing that shows their cleverness is that they can also know themselves in a mirror(镜子) and check different parts of their body in it.
1. Why do bottlenose dolphins sleep with one eye open?
A. To stay safe.
B. To sleep for two hours.
C. To swim faster.
2. What can we learn about dolphins from paragraph 2?
A. They use gills to get air.
B. They are warm-blooded.
C. They lay eggs like fish.
3. How do dolphins talk to each other?
A. By learning fishing skills.
B. By using different sounds.
C. By checking their bodies.
4. Which part of a magazine may the passage be taken from?
A. Art.
B. Health.
C. Nature.
答案:
语篇解读 这是一篇说明文,介绍了宽吻海豚的特征和生活习性。主题语境属于“人与自然”范畴中“自然生态”这一主题群,涉及子主题“动物的特征与生活环境”。
1.A 细节理解题。由第一段中“They sleep with one eye open to stay safe.”可知选A。
2.B 细节理解题。由第二段中“And they don’t have gills like fish.”可知A项不正确;由“They are also warm - blooded and have to go to the surface of the water to get air into their lungs.”可知B项正确;根据“Dolphins don’t lay eggs.”可知C项不正确。故选B。
3.B 细节理解题。由第三段中“They use different sounds to talk to each other.”可知选B。
4.C 文章出处题。本文介绍了宽吻海豚的特征和生活习性,可知文章来源于杂志的自然版块。故选C。
1.A 细节理解题。由第一段中“They sleep with one eye open to stay safe.”可知选A。
2.B 细节理解题。由第二段中“And they don’t have gills like fish.”可知A项不正确;由“They are also warm - blooded and have to go to the surface of the water to get air into their lungs.”可知B项正确;根据“Dolphins don’t lay eggs.”可知C项不正确。故选B。
3.B 细节理解题。由第三段中“They use different sounds to talk to each other.”可知选B。
4.C 文章出处题。本文介绍了宽吻海豚的特征和生活习性,可知文章来源于杂志的自然版块。故选C。
Passage 2(2024 湖南,C 人与自我)
Headphones are helpful. Many kids use them. But headphones can be harmful, too. They can cause hearing loss if the volume(音量) is too loud. Studies show that
one out of every ten kids in the United States has some hearing loss. The cause is loud noise.
Do you know how we hear? There are cells(细胞) inside the ears that help us hear. We can't see ____ them with our eyes. “We call them hair cells,” Jackie Clark said. “They look like hairs standing up.” Clark is a scientist at the University of Texas at Dallas. She studies noises and ears. Sound cannot be seen, but it can make the hair cells move back and forward. Think of the wind in the leaves.
Loud noises can damage(损伤) these cells. And once the cells are damaged, they don’t grow back. Sometimes, there’s tinnitus. “It’s like someone is playing a note on the flute(长笛) for a long time,” Clark says. It shows we’re losing hearing. Tinnitus is not only harmful to our ears; also it can make us feel uneasy. That’s why it’s necessary to protect our ears.
How can we protect our ears? We’d better keep the volume low when we use our headphones. We should be able to hear sounds around us. And other people shouldn’t hear noise from our headphones. “If I can hear what you’re listening to when you’re wearing your headphones,” Clark says, “it’s too loud.” To protect our ears, keep our headphones at about half volume.
1.What can we know about hair cells?
A.They help us hear.
B.They look like hairs lying down.
C.They can be seen clearly with our eyes.
2.What does the underlined word “tinnitus” mean in paragraph 3?
A.A musical voice.
B.A kind of instrument.
C.Ringing in ears.
3.What’s the main purpose of the last paragraph?
A.To give advice.
B.To show problems.
C.To explain reasons.
4.What’s the main idea of the passage?
A.Before listening to music, choose a good headphone.
B.When using a headphone, keep the volume low.
C.After using a headphone, check your ears.
Headphones are helpful. Many kids use them. But headphones can be harmful, too. They can cause hearing loss if the volume(音量) is too loud. Studies show that
Do you know how we hear? There are cells(细胞) inside the ears that help us hear. We can't see ____ them with our eyes. “We call them hair cells,” Jackie Clark said. “They look like hairs standing up.” Clark is a scientist at the University of Texas at Dallas. She studies noises and ears. Sound cannot be seen, but it can make the hair cells move back and forward. Think of the wind in the leaves.
Loud noises can damage(损伤) these cells. And once the cells are damaged, they don’t grow back. Sometimes, there’s tinnitus. “It’s like someone is playing a note on the flute(长笛) for a long time,” Clark says. It shows we’re losing hearing. Tinnitus is not only harmful to our ears; also it can make us feel uneasy. That’s why it’s necessary to protect our ears.
How can we protect our ears? We’d better keep the volume low when we use our headphones. We should be able to hear sounds around us. And other people shouldn’t hear noise from our headphones. “If I can hear what you’re listening to when you’re wearing your headphones,” Clark says, “it’s too loud.” To protect our ears, keep our headphones at about half volume.
1.What can we know about hair cells?
A.They help us hear.
B.They look like hairs lying down.
C.They can be seen clearly with our eyes.
2.What does the underlined word “tinnitus” mean in paragraph 3?
A.A musical voice.
B.A kind of instrument.
C.Ringing in ears.
3.What’s the main purpose of the last paragraph?
A.To give advice.
B.To show problems.
C.To explain reasons.
4.What’s the main idea of the passage?
A.Before listening to music, choose a good headphone.
B.When using a headphone, keep the volume low.
C.After using a headphone, check your ears.
答案:
语篇解读 这是一篇说明文,主要介绍耳机对人的听力有可能造成损伤,建议我们降低耳机音量,以保护耳朵。主题语境属于“人与自我”范畴中“生活与学习”这一主题群,涉及子主题“健康、文明的行为习惯与生活方式”。
1.A 细节理解题。由第二段中“There are cells inside the ears that help us hear. We can’t see them with our eyes. ‘We call them hair cells,’ Jackie Clark said.”可知A为正确选项。
2.C 词义猜测题。由第三段中“‘It’s like someone is playing a note on the flute for a long time,’ Clark says.”以及“It shows we’re losing hearing.”可知“tinnitus”意为“耳鸣”。故选C。
3.A 目的意图题。由第四段中的“How can we protect our ears? We’d better...We should be able to...”可知,最后一段是提建议。故选A。
4.B 主旨大意题。文章主要介绍了耳机音量过大对人的听力有可能造成的损伤,建议我们降低耳机音量,保护耳朵。故选B。
1.A 细节理解题。由第二段中“There are cells inside the ears that help us hear. We can’t see them with our eyes. ‘We call them hair cells,’ Jackie Clark said.”可知A为正确选项。
2.C 词义猜测题。由第三段中“‘It’s like someone is playing a note on the flute for a long time,’ Clark says.”以及“It shows we’re losing hearing.”可知“tinnitus”意为“耳鸣”。故选C。
3.A 目的意图题。由第四段中的“How can we protect our ears? We’d better...We should be able to...”可知,最后一段是提建议。故选A。
4.B 主旨大意题。文章主要介绍了耳机音量过大对人的听力有可能造成的损伤,建议我们降低耳机音量,保护耳朵。故选B。
查看更多完整答案,请扫码查看