第77页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
Passage 3(2024 衡阳一模)
You might have seen beautiful rainbows in the sky before. They form when sunlight falls on water drops in the air. But in fact, moonlight can also create rainbows in the same way. They are called “moonbows”. They are similar to rainbows, but they are created by moonlight.
Moonbows are more unusual than rainbows. Different weather and astronomical (天文学的) conditions have to be just right for moonbows to be created. The moon has to be very low in the sky—less than 42 degrees from the horizon(地平线). The moon has to be a full moon or nearly full. The sky must be very dark for a moonbow to be watched clearly—any bright light can obscure it. Water drops must appear in the air in the opposite direction of the moon. Moonbows appear on the opposite side of the moon and usually look white to the human eye. This is because their colors are not bright enough to be noticed by the human eye.
Moonbows appear more often in some locations around the world. Most of these locations have waterfalls, which create thin fog in the air. Some of these locations are Yosemite National Park in California, Cumberland Falls State Resort Park in Kentucky and Waimea in Hawaii, US.
Moonbows do really happen. So at a certain time and a certain place, when a moonbow happens to appear, you can’t miss it if you’re right there.
8.According to the first two paragraphs, moonbows are ______.
A.seen during the day
B.more difficult to form
C.created by sunlight
9.The underlined word “obscure” probably means “______”.
A.produce B.drop C.cover
10.From the passage, we can know that ______.
A.moonbows happen more often than rainbows
B.moonbows are similar to rainbows
C.moonbows always appear colorful when we see them in the dark
11.Which of the following can be one of the conditions for a moonbow to form?
A.A half moon hangs high in the bright sky.
B.A full moon is 50 degrees from the horizon.
C.Water drops are in the opposite direction of the moon.
You might have seen beautiful rainbows in the sky before. They form when sunlight falls on water drops in the air. But in fact, moonlight can also create rainbows in the same way. They are called “moonbows”. They are similar to rainbows, but they are created by moonlight.
Moonbows are more unusual than rainbows. Different weather and astronomical (天文学的) conditions have to be just right for moonbows to be created. The moon has to be very low in the sky—less than 42 degrees from the horizon(地平线). The moon has to be a full moon or nearly full. The sky must be very dark for a moonbow to be watched clearly—any bright light can obscure it. Water drops must appear in the air in the opposite direction of the moon. Moonbows appear on the opposite side of the moon and usually look white to the human eye. This is because their colors are not bright enough to be noticed by the human eye.
Moonbows appear more often in some locations around the world. Most of these locations have waterfalls, which create thin fog in the air. Some of these locations are Yosemite National Park in California, Cumberland Falls State Resort Park in Kentucky and Waimea in Hawaii, US.
Moonbows do really happen. So at a certain time and a certain place, when a moonbow happens to appear, you can’t miss it if you’re right there.
8.According to the first two paragraphs, moonbows are ______.
A.seen during the day
B.more difficult to form
C.created by sunlight
9.The underlined word “obscure” probably means “______”.
A.produce B.drop C.cover
10.From the passage, we can know that ______.
A.moonbows happen more often than rainbows
B.moonbows are similar to rainbows
C.moonbows always appear colorful when we see them in the dark
11.Which of the following can be one of the conditions for a moonbow to form?
A.A half moon hangs high in the bright sky.
B.A full moon is 50 degrees from the horizon.
C.Water drops are in the opposite direction of the moon.
答案:
语篇解读 本文为说明文,主要介绍了月虹形成的原因和条件等。
8.B 细节理解题。根据“Moonbows are more unusual than rainbows. Different weather and astronomical conditions have to be just right for moonbows to be created.”可知,月虹比彩虹少见,因为它更难形成,故选B。
9.C 词义猜测题。本句提到天空必须非常暗,才能清晰地看见月虹,所以任何光都可能遮住月虹。单词“obscure”表示“遮住”,与cover同义,故选C。
10.B 细节理解题。根据第一段的“They are similar to rainbows, but they are created by moonlight.”可知,月虹和彩虹很相似。故选B。
11.C 细节理解题。根据第二段的“Water drops must appear in the air in the opposite direction of the moon.”可知,水滴与月亮的方向相反是形成月虹的条件之一。故选C。
8.B 细节理解题。根据“Moonbows are more unusual than rainbows. Different weather and astronomical conditions have to be just right for moonbows to be created.”可知,月虹比彩虹少见,因为它更难形成,故选B。
9.C 词义猜测题。本句提到天空必须非常暗,才能清晰地看见月虹,所以任何光都可能遮住月虹。单词“obscure”表示“遮住”,与cover同义,故选C。
10.B 细节理解题。根据第一段的“They are similar to rainbows, but they are created by moonlight.”可知,月虹和彩虹很相似。故选B。
11.C 细节理解题。根据第二段的“Water drops must appear in the air in the opposite direction of the moon.”可知,水滴与月亮的方向相反是形成月虹的条件之一。故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看