2025年5年中考3年模拟英语湖南专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语湖南专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟英语湖南专版》

第86页
Passage 5(2022岳阳改编)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
“A child with a mother is like a treasure.” 1
When you were a baby crying all night, your mom sang to you and stayed by your side. When you were tired, 2 When you fell and hurt yourself, she gave you a hug and lifted you up. When you didn’t get what you wanted, when you were sad, when…your mother was always there to help you. She is a mother who is common and wants nothing in return at all.
Among all the mothers, we are deeply moved by the two mothers. Wang Yaping is the first Chinese woman to live in the Tiangong station and the first female(女性) Chinese spacewalker(太空行走者). She is also a 6 - year - old girl’s mother. Before setting out, she promised to pick a star for her daughter. Six months later, Wang Yaping came back and told her little daughter, “Mom has returned after reaching for the stars.” 3 She is an inspiring(鼓舞人心的) and unusual mother. Zhang Guimei is the headmaster of Huaping Girls High School in Lijiang; she went out of her way to raise money so that she set up this school. 4 Over the past 13 years, she has sent 1,800 girls to university. Zhang Guimei’s effort and love have changed their lives. 5 she is a selfless(无私的) mother to these girls.
Mother plays an important role in our lives. All the mothers have one thing in common: full love in their eyes, bright light in their hearts.
A. she gave you warm arms to sleep in.
B. She succeeded in achieving her promise.
C. However, Zhang Guimei raised money for her own child.
D. This song shows that a mother means the whole world to her child.
E. Although she doesn’t have her own child,
F. This song brings friends closer together.
G. It has offered free education to girls in the mountains.

1.______ 2.______ 3.______ 4.______ 5.______
答案: 语篇解读 本文是一篇夹叙夹议文。文章首先叙述了什么是母爱,然后介绍了王亚平和张桂梅。主题语境属于“人与社会”范畴中“社会服务与人际沟通”这一主题群,涉及子主题“和谐家庭与社区生活”。
1.D “A child with a mother is like a treasure.”是一句关于母亲的歌词,D选项中“This song”和“mother”与之呼应。故答案为D。
2.A 由空前的“When you were tired”可知,A选项符合语境,表示当你疲倦时,她给你温暖的臂膀让你睡觉。根据空前的逗号也可验证答案为A。
3.B 由空前的“she promised to pick a star for her daughter”和“Mom has returned after reaching for the stars.”可知,她实现了对孩子的承诺。故答案为B。
4.G 由上句中的“she went out of her way to raise money so that she set up this school”以及第三段最后一句中的“she is a selfless mother to these girls”可推知,G项符合语境,这所学校给山里的女孩子提供免费的教育。故答案为G。
5.E 由空后的“she is a selfless mother to these girls”再结合选项可知,E选项符合语境,表示尽管她没有自己的孩子,但她是一位无私的母亲。根据标点也可作相应推断。故答案为E。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭