2025年5年中考3年模拟英语湖南专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语湖南专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟英语湖南专版》

第113页
Cloze 1(2024长沙长郡三模)
When the bell rang and the exam ended, the classroom became noisy. It seemed that they all did a good job except me. I went out of the classroom alone, feeling 1 . After all, I couldn't accept 2 the exam. The sky was covered with dark clouds and the wind was blowing hard, which made me even sadder.
On the way home, I kept my eyes on the ground. As soon as I entered my home, my mom came to ask me about the 3 with great expectations. However, I just walked toward my bedroom and closed the door without a 4 . Lying on the bed, I couldn't stop thinking how I would let my mom and the teacher down. I began to 5 .
Mom must have heard what happened to me, as she gently opened the door and asked me to 6 the window. She pointed to a flower outside, which was suffering from a large storm. Its leaves and petals (花瓣) were shaking 7 as if it would be broken into pieces. But to my surprise, the small flower remained 8 against the wind and rain. Nothing seemed to be able to beat it. The wind finally died down and the rain stopped. The flower survived successfully.
I finally understand it. Although there are lots of 9 , we always have to go on and fight bravely. Life is never a smooth ride. We should just do our best. After the storm, we'll see the brightest rainbow. The rainbow 10 us that the sunshine follows the rain. That flower in the storm is the most beautiful one that I've ever seen.
1.A.down B.excited C.calm
2.A.taking B.failing C.passing
3.A.teacher B.storm C.exam
4.A.schoolbag B.grade C.word
5.A.cry B.smile C.sleep
6.A.look up to B.look out of C.look at
7.A.hard B.quietly C.peacefully
8.A.afraid B.strong C.weak
9.A.solutions B.challenges C.memories
10.A.warns B.promises C.reminds
答案: 答案速查
1—5 ABCCA 6—10 BABBC
语篇解读 本文是一篇记叙文。作者考试没考好,心情糟糕。在母亲的引导下看到窗外坚强的花儿后,作者明白了要勇敢面对挫折,雨后总会有彩虹。
1.A 根据“It seemed that they all did a good job except me.”可知,作者心情低落。故选A。
2.B 根据文章第二句及空后的“the exam”可知,作者不能接受考试不及格,fail the exam“考试不及格”。故选B。
3.C 此处指妈妈满怀期待地询问作者关于考试的事。故选C。
4.C 结合第一段可知作者心情低落,面对妈妈的询问,作者什么都没说,走进卧室关上了门。故选C。
5.A 根据“I couldn’t stop thinking how I would let my mom and the teacher down”可知,作者觉得自己让母亲和老师失望了,因此很伤心,开始哭了。故选A。
6.B look up to 敬佩;look out of 往……外面看;look at 看着。根据“She pointed to a flower outside”可知,妈妈让作者向窗外看。故选B。
7.A 根据“as if it would be broken into pieces”可知,花的叶子和花瓣剧烈地摇晃着。hard 猛烈地,故选A。
8.B 根据“Nothing seemed to be able to beat it.”可知,这朵小花在风雨中依然坚挺着。故选B。
9.B 此处指尽管有许多挑战,但我们总是要继续下去,勇敢地战斗。故选B。
10.C 此处指彩虹提醒我们雨后必有阳光。故选C。
Cloze 2(2024衡阳一模)
Several days ago, in a psychology(心理学) class, the teacher asked the students to share something that influenced them. One girl said one of her friends had said 1 that hurt her feelings and she was really sad about it. She didn't know how to deal with it.
The teacher 2 to her office to get a tube of toothpaste(一管牙膏). She let the students 3 the tube in her hand. Then she squeezed(挤压) it and some toothpaste came out. She tried to put the toothpaste back in the tube, 4 it just created a mess.
The teacher then told the students, “This toothpaste is like the 5 you spoke. Once you say something, you will find it 6 to take it back. So you need to think before you speak.”
Then the teacher continued, “Speaking is a social 7 required for leading a successful life. However, many people are 8 with their words, which hold much power. They can create a helpful or hurtful result in our world. The problem is, 9 words come out of your mouth, saying ‘I'm sorry’ won't make them go back.”
Thinking before you speak allows you to have time to 10 the influence of your words. Words can easily hurt other people. And once you say something, you can't take them back.
1.A.something B.nothing C.anything
2.A.came B.returned C.brought
3.A.look at B.look for C.look through
4.A.and B.or C.but
5.A.lies B.jokes C.words
6.A.impossible B.important C.simple
7.A.problem B.skill C.chance
8.A.satisfied B.strict C.careless
9.A.once B.ever C.just
10.A.consider B.control C.forget
答案: 答案速查
1—5 ABACC 6—10 ABCAA
语篇解读 本文是一篇记叙文。在一堂心理学课上,老师通过挤牙膏的例子告诉学生要三思而后言。
1.A 此处指一个女孩说她的一位朋友说了一些伤害她的感情的话。故选A。
2.B 根据前文的“Several days ago, in a psychology class”及空后的“to her office”可知,此处指老师返回办公室拿了一管牙膏。故选B。
3.A look at 看着;look for 寻找;look through 浏览。根据“the tube in her hand”可知,此处是指老师让学生们看着她手里的牙膏。故选A。
4.C 空前提到她努力把牙膏放回管中,空后提到弄得一团糟,空前后的两个分句是转折关系,用but连接。故选C。
5.C 根据“Once you say something”可知,此处表示挤出的牙膏就像你说过的话。故选C。
6.A 此处老师通过挤牙膏的例子说明,正像挤出的牙膏无法放回管中,说出的话不可能收回。故选A。
7.B 此处指说话是过上成功人生所需要的一种社交技能。故选B。
8.C 前一句表达了说话的重要性,本句发生转折,表示很多人说话很草率。故选C。
9.A 此处是指话一旦从嘴里说出来,说“对不起”是不能将它们收回的。故选A。
10.A 根据“Thinking before you speak”和“Words can easily hurt other people.”可知话易伤人,说话前思考会让你有时间考虑你的话语的影响。故选A。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭