2025年5年中考3年模拟英语湖南专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语湖南专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟英语湖南专版》

第35页
Passage 7(2022 郴州,B 人与自我)
Jiang Mengnan, a girl from Chenzhou, Hunan, received the Person Touching China of the Year Award for 2021.
Jiang Mengnan was born in 1992 in Yizhang, Chenzhou. When she was six months old, she was found unable to speak. Three months later, she was diagnosed(诊断) with heavy loss of hearing in two ears and the doctors said they couldn’t cure her.
Since then, Jiang Mengnan’s world has been silent. Her parents, who are both teachers, didn’t want their lovely daughter to be a deaf-mute(聋哑人) all her life. In order to make the girl speak, they tried all possible ways. At last, they decided to teach her vocalization(发声) and lip-reading(唇读). In this way, Mengnan learned to understand others and even learned to talk with others, though it was a long and hard process.
With her great efforts, Jiang Mengnan finished her primary and secondary education smoothly. In 2011, she got into Jilin University and in 2018 she became a doctoral candidate(博士研究生) of School of Life Sciences, Tsinghua University. She is so strong-willed and hard-working that she has changed her life completely.
Jiang Mengnan can’t be a doctor because of her hearing loss, but she wants to help people with illness, so she chose Pharmacy as her major(专业). Though she is disabled, she has done what common people can’t do. Her story makes us believe the saying, “Where there is a will, there is a way.”
1. When was Jiang Mengnan born?
A. In 1990. B. In 1991. C. In 1992.
2. What does the underlined word “cure” probably mean in Chinese?
A. 关心 B. 治愈 C. 解决
3. What is Jiang Mengnan’s father?
A. A doctor. B. A teacher. C. An engineer.
4. Which of the following is TRUE according to the passage?
A. Jiang Mengnan learnt vocalization and lip-reading.
B. Jiang Mengnan was found unable to speak at the age of six.
C. In 2021 Jiang Mengnan got into Jilin University.
5. From the passage we know that Jiang Mengnan is ______.
A. humorous, lovely and active
B. outgoing, smart and beautiful
C. helpful, hard-working and strong-willed
答案: 语篇解读 本文是记叙文,主要介绍了“感动中国2021年度人物”获得者——江梦南。
1.C 细节理解题。根据第二段中的“Jiang Mengnan was born in 1992”可知江梦南出生于1992年,故选C。
2.B 词义猜测题。由画线词前面的“she was diagnosed with heavy loss of hearing in two ears”可知江梦南被诊断出双耳严重失聪。由画线词后面一句可知,从那之后她的世界已经是无声的了。由此推测出医生说他们无法治愈她,故选B。
3.B 细节理解题。根据第三段的“Her parents, who are both teachers”可知,她父亲是名教师,故选B。
4.A 细节理解题。由文章中的第三段倒数第二句话可知A项正确;由第二段中“When she was six months old, she was found unable to speak.”可知B项错误;由第四段中“In 2011, she got into Jilin University”可知C项错误。
5.C 推理判断题。根据第四段中的“She is so strong - willed and hard - working that she has changed her life completely.”和第五段中的“Jiang Mengnan can't be a doctor because of her hearing loss, but she wants to help people with illness, so she chose Pharmacy as her major.”可知她是一位乐于助人、勤奋且意志坚强的女孩,故选C。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭