第146页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
Passage 6(2023 郴州)
阅读短文,然后根据短文内容简要回答问题。
Cheng Feng is a teacher. However, to many of her students, the 33 - year - old
teacher is more than that. Cheng’s care for her students has made her “a mother” to them.
Over the past years, Cheng has gone into the mountains and worked in several poor schools in Poyang to help village children.
Right after graduation in 2011, Cheng became a teacher at Tutang Primary School in Youcheng Town of Poyang. Over the following four years, she did well at her job there.
Beitang Primary School is a poor school far away from her home. When Cheng found out it was going to close because of a lack(缺少) of teachers, she decided to give up her life at Tutang Primary School and go there.
After arriving there, she learned that because of the poor educational conditions, many local parents had sent their children to schools further away. Cheng tried her best to encourage seventeen students to return. She called upon her college classmates to offer a helping hand. To make the students’ life more colorful, Cheng learned music, sports and art courses online and then taught the students. As things got well at Beitang Primary School, Cheng went to Siwanghu Primary School.
Cheng’s husband is 35 years old. He always supports Cheng’s choice. He has also served as a teacher in Poyang over the years.
“We should help the children to see further and dream bigger,” Cheng says.
1.Did Cheng Feng work as a teacher in a city at first?
______________________________
2.When did Cheng Feng graduate?
______________________________
3.How many students did Cheng Feng encourage to return to Beitang Primary School?
______________________________
4.What did Cheng Feng learn online to make the students’ life more colorful?
______________________________
5.Who always supports Cheng Feng’s choice to work in the poor schools?
______________________________
阅读短文,然后根据短文内容简要回答问题。
Cheng Feng is a teacher. However, to many of her students, the 33 - year - old
Over the past years, Cheng has gone into the mountains and worked in several poor schools in Poyang to help village children.
Right after graduation in 2011, Cheng became a teacher at Tutang Primary School in Youcheng Town of Poyang. Over the following four years, she did well at her job there.
Beitang Primary School is a poor school far away from her home. When Cheng found out it was going to close because of a lack(缺少) of teachers, she decided to give up her life at Tutang Primary School and go there.
After arriving there, she learned that because of the poor educational conditions, many local parents had sent their children to schools further away. Cheng tried her best to encourage seventeen students to return. She called upon her college classmates to offer a helping hand. To make the students’ life more colorful, Cheng learned music, sports and art courses online and then taught the students. As things got well at Beitang Primary School, Cheng went to Siwanghu Primary School.
Cheng’s husband is 35 years old. He always supports Cheng’s choice. He has also served as a teacher in Poyang over the years.
“We should help the children to see further and dream bigger,” Cheng says.
1.Did Cheng Feng work as a teacher in a city at first?
______________________________
2.When did Cheng Feng graduate?
______________________________
3.How many students did Cheng Feng encourage to return to Beitang Primary School?
______________________________
4.What did Cheng Feng learn online to make the students’ life more colorful?
______________________________
5.Who always supports Cheng Feng’s choice to work in the poor schools?
______________________________
答案:
语篇解读 本文是一篇记叙文,讲述了乡村教师程风的故事。主题语境属于“人与社会”范畴中“社会服务与人际沟通”这一主题群,涉及子主题“志愿服务与公共服务”。
1.No(, she didn't). 根据第三段第一句中的Right after及后文可知,程风一毕业就去了鄱阳县游城乡土塘小学。
2.In 2011./She/Cheng (Feng) graduated in 2011. 根据第二段第一句Right after graduation in 2011可知,程风2011年毕业。
3.17 (students)./Cheng (Feng) encouraged 17 students to return./Seventeen (students). 根据第五段第二句“Cheng tried her best to encourage seventeen students to return.”可知,程风尽力劝说十七名学生回到北塘小学。
4.Music, sports and art courses./She learned/learnt music, sports and art courses online. 根据第五段倒数第二句可知,为了让学生们的生活更加丰富多彩,程风在网上学习了音乐、体育和美术课程,然后给学生们上课。
5.Her husband./Cheng's husband./Cheng Feng's husband. 根据第六段的第一、二句“Cheng's husband is 35 years old. He always supports Cheng's choice.”可知,程风的丈夫一直支持她的选择。
长难句 When Cheng found out it was going to close because of a lack of teachers, she decided to give up her life at Tutang Primary School and go there. 当程风发现它(北塘小学)因为缺少教师而要关闭时,她决定放弃在土塘小学的生活去那里。
本句为主从复合句,含有一个when引导的时间状语从句,该状语从句中,“it was going...of teachers”是宾语从句,作found out的宾语。
重点语块 more than不仅仅,超过 care for对……的照顾
1.No(, she didn't). 根据第三段第一句中的Right after及后文可知,程风一毕业就去了鄱阳县游城乡土塘小学。
2.In 2011./She/Cheng (Feng) graduated in 2011. 根据第二段第一句Right after graduation in 2011可知,程风2011年毕业。
3.17 (students)./Cheng (Feng) encouraged 17 students to return./Seventeen (students). 根据第五段第二句“Cheng tried her best to encourage seventeen students to return.”可知,程风尽力劝说十七名学生回到北塘小学。
4.Music, sports and art courses./She learned/learnt music, sports and art courses online. 根据第五段倒数第二句可知,为了让学生们的生活更加丰富多彩,程风在网上学习了音乐、体育和美术课程,然后给学生们上课。
5.Her husband./Cheng's husband./Cheng Feng's husband. 根据第六段的第一、二句“Cheng's husband is 35 years old. He always supports Cheng's choice.”可知,程风的丈夫一直支持她的选择。
长难句 When Cheng found out it was going to close because of a lack of teachers, she decided to give up her life at Tutang Primary School and go there. 当程风发现它(北塘小学)因为缺少教师而要关闭时,她决定放弃在土塘小学的生活去那里。
本句为主从复合句,含有一个when引导的时间状语从句,该状语从句中,“it was going...of teachers”是宾语从句,作found out的宾语。
重点语块 more than不仅仅,超过 care for对……的照顾
查看更多完整答案,请扫码查看