第105页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
Cloze6(2023娄底)
One day, my brother opened my father's new book and drew all over the first page with a pen. When my father walked into the room, my brother became 1 . He knew that he had done something wrong. He was afraid that my father would 2 him.
My father picked up his much - loved book, looked at it carefully for quite a while and didn't 3 anything. Books were important to him, but what he did next was 4 . Instead of punishing my brother, he sat down, and took the 5 from my brother's hand. He smiled at the little kid and 6 next to the drawings made by John: John's work, 1959, age 3. You have made the book valuable. I'm very thankful to you for drawing in my book.
The years and the books came and went. We moved several times and 7 a lot: success and failure; happiness and sadness. From time to time we would open the book, look at the drawings, read my father's words of 8 , and feel excited.
Now I know my father taught us how every bad event in life can have a good side—if we are prepared to look at it from another side—and how precious it is when we are touched by the 9 of others. But he also made us 10 what really matters in life: people, not things; love, not anger.
Each time I think about these things, I will smile and whisper(低语), “Thank you, Dad.”
1. A. calm B. happy C. nervous
2. A. punish B. order C. praise
3. A. do B. say C. buy
4. A. strange B. unexpected C. interesting
5. A. pen B. book C. drawing
6. A. drew B. wrote C. knocked
7. A. forgot B. lost C. experienced
8. A. love B. life C. anger
9. A. joy B. kindness C. knowledge
10. A. think B. doubt C. realize
One day, my brother opened my father's new book and drew all over the first page with a pen. When my father walked into the room, my brother became 1 . He knew that he had done something wrong. He was afraid that my father would 2 him.
My father picked up his much - loved book, looked at it carefully for quite a while and didn't 3 anything. Books were important to him, but what he did next was 4 . Instead of punishing my brother, he sat down, and took the 5 from my brother's hand. He smiled at the little kid and 6 next to the drawings made by John: John's work, 1959, age 3. You have made the book valuable. I'm very thankful to you for drawing in my book.
The years and the books came and went. We moved several times and 7 a lot: success and failure; happiness and sadness. From time to time we would open the book, look at the drawings, read my father's words of 8 , and feel excited.
Now I know my father taught us how every bad event in life can have a good side—if we are prepared to look at it from another side—and how precious it is when we are touched by the 9 of others. But he also made us 10 what really matters in life: people, not things; love, not anger.
Each time I think about these things, I will smile and whisper(低语), “Thank you, Dad.”
1. A. calm B. happy C. nervous
2. A. punish B. order C. praise
3. A. do B. say C. buy
4. A. strange B. unexpected C. interesting
5. A. pen B. book C. drawing
6. A. drew B. wrote C. knocked
7. A. forgot B. lost C. experienced
8. A. love B. life C. anger
9. A. joy B. kindness C. knowledge
10. A. think B. doubt C. realize
答案:
<答案速查>
1—5 CABBA 6—10 BCABC
语篇解读 本文是一篇记叙文。弟弟在父亲的书上涂鸦,作者本以为弟弟会被惩罚,结果父亲以另外一种方式教育了他们。每当想起这件事,作者都会感谢父亲。主题语境属于“人与自我”范畴中“生活与学习”这一主题群,涉及子主题“家庭与家庭生活”。
1.C 根据下文“He knew that he had done something wrong. He was afraid...”可知,弟弟知道自己做错事了。因此当父亲走进房间时,弟弟变得紧张。故选C。
2.A 根据上文“He knew that he had done something wrong.”可知,他知道自己做错了,害怕父亲会惩罚他。故选A。
3.B 根据上文的“My father picked up his much-loved book, looked at it carefully for quite a while”可知,此处指父亲拿起书仔细地看了很长时间,什么也没说。故选B。
4.B 根据上文的内容可知弟弟做错了事。结合下文的“Instead of punishing my brother”可知,父亲并没有惩罚他。因此父亲的行为是出乎意料的。故选B。
5.A 根据第一段第一句“One day, my brother...drew all over the first page with a pen.”可知,弟弟用一支笔在父亲的新书上画画。结合“My father picked up his much-loved book”可知,书在爸爸手里。所以此处表示爸爸从弟弟手中接过了笔。故选A。
6.B 根据下文的“John’s work, 1959, age 3...”及第三段末尾的“read my father’s words”可知,父亲在书中被弟弟涂画的那一页上写了字,故选B。
7.C 根据设空处后的“success and failure; happiness and sadness”可知,此处表示“我们”经历了很多。故选C。
8.A 根据上文的“John’s work, 1959, age 3. You have made the book valuable. I’m very thankful to you for drawing in my book.”可知,父亲写下的话语充满了爱。故选A。
9.B 根据上文中的“when we are touched by”可知,此处说的是当我们被其他人的善意所感动时。故选B。
10.C 根据后文的“what really matters in life: people, not things; love, not anger”可知,这是父亲让“我们”认识到的人生道理。故选C。
重点语块 sit down坐下 be touched by被……感动
1—5 CABBA 6—10 BCABC
语篇解读 本文是一篇记叙文。弟弟在父亲的书上涂鸦,作者本以为弟弟会被惩罚,结果父亲以另外一种方式教育了他们。每当想起这件事,作者都会感谢父亲。主题语境属于“人与自我”范畴中“生活与学习”这一主题群,涉及子主题“家庭与家庭生活”。
1.C 根据下文“He knew that he had done something wrong. He was afraid...”可知,弟弟知道自己做错事了。因此当父亲走进房间时,弟弟变得紧张。故选C。
2.A 根据上文“He knew that he had done something wrong.”可知,他知道自己做错了,害怕父亲会惩罚他。故选A。
3.B 根据上文的“My father picked up his much-loved book, looked at it carefully for quite a while”可知,此处指父亲拿起书仔细地看了很长时间,什么也没说。故选B。
4.B 根据上文的内容可知弟弟做错了事。结合下文的“Instead of punishing my brother”可知,父亲并没有惩罚他。因此父亲的行为是出乎意料的。故选B。
5.A 根据第一段第一句“One day, my brother...drew all over the first page with a pen.”可知,弟弟用一支笔在父亲的新书上画画。结合“My father picked up his much-loved book”可知,书在爸爸手里。所以此处表示爸爸从弟弟手中接过了笔。故选A。
6.B 根据下文的“John’s work, 1959, age 3...”及第三段末尾的“read my father’s words”可知,父亲在书中被弟弟涂画的那一页上写了字,故选B。
7.C 根据设空处后的“success and failure; happiness and sadness”可知,此处表示“我们”经历了很多。故选C。
8.A 根据上文的“John’s work, 1959, age 3. You have made the book valuable. I’m very thankful to you for drawing in my book.”可知,父亲写下的话语充满了爱。故选A。
9.B 根据上文中的“when we are touched by”可知,此处说的是当我们被其他人的善意所感动时。故选B。
10.C 根据后文的“what really matters in life: people, not things; love, not anger”可知,这是父亲让“我们”认识到的人生道理。故选C。
重点语块 sit down坐下 be touched by被……感动
Cloze7(2022娄底)
When I was a little girl, all I wanted was to play every day. Sometimes I even forgot to do my homework. Of course, my class teacher wouldn't turn a blind 1 to this. At that time, I wondered how she could spend so much time on 2 . Didn't she have anything else to do? So my biggest wish then was to become a 3 , for it seemed that a teacher never needed to do any work.
But later, I took more notice of my class teacher's life. To my great surprise, she was much 4 than I had thought. Whenever I saw her in her office, she would be busy 5 . Sometimes she was 6 our homework; sometimes she was having a heart - to - heart talk with a student; sometimes she was preparing for her lessons. It seemed that she 7 had time to take a rest!
I felt curious(好奇的) why my teacher was always able to be energetic(精力充沛的), though she was busy all day long. Gradually, I realized that teaching was a meaningful 8 . It brings a teacher a sense of satisfaction to be able to nourish(培育) many young minds.
9 being a teacher can be tiring(劳累的), I still want to be a teacher. Perhaps I have a long way to go, but I won't 10 my dream.
1. A. ear B. eye C. nose
2. A. me B. you C. herself
3. A. student B. doctor C. teacher
4. A. busier B. smarter C. lazier
5. A. sleeping B. playing C. working
6. A. writing B. checking C. folding
7. A. never B. always C. usually
8. A. job B. method C. amusement
9. A. As B. So C. Although
10. A. stick to B. give up C. run after
When I was a little girl, all I wanted was to play every day. Sometimes I even forgot to do my homework. Of course, my class teacher wouldn't turn a blind 1 to this. At that time, I wondered how she could spend so much time on 2 . Didn't she have anything else to do? So my biggest wish then was to become a 3 , for it seemed that a teacher never needed to do any work.
But later, I took more notice of my class teacher's life. To my great surprise, she was much 4 than I had thought. Whenever I saw her in her office, she would be busy 5 . Sometimes she was 6 our homework; sometimes she was having a heart - to - heart talk with a student; sometimes she was preparing for her lessons. It seemed that she 7 had time to take a rest!
I felt curious(好奇的) why my teacher was always able to be energetic(精力充沛的), though she was busy all day long. Gradually, I realized that teaching was a meaningful 8 . It brings a teacher a sense of satisfaction to be able to nourish(培育) many young minds.
9 being a teacher can be tiring(劳累的), I still want to be a teacher. Perhaps I have a long way to go, but I won't 10 my dream.
1. A. ear B. eye C. nose
2. A. me B. you C. herself
3. A. student B. doctor C. teacher
4. A. busier B. smarter C. lazier
5. A. sleeping B. playing C. working
6. A. writing B. checking C. folding
7. A. never B. always C. usually
8. A. job B. method C. amusement
9. A. As B. So C. Although
10. A. stick to B. give up C. run after
答案:
<答案速查>
1—5 BACAC 6—10 BAACB
语篇解读 本文是一篇记叙文。文章介绍了作者起初认为老师的工作很清闲,因此决定当一名老师。但亲眼看见了老师的工作后,她发现老师的工作其实很辛苦,但很有意义,仍然决定当一名老师。主题语境属于“人与自我”主题范畴中“做人与做事”这一主题群,涉及子主题“职业启蒙,职业精神”。
1.B 这里指班主任不会对此事视而不见。turn a blind eye to...为固定搭配,指“对……视而不见”。故选B。
2.A 文章是以第一人称来写的,可推测此处表示“我想知道她怎么能花这么多时间在我身上”,故选A。
3.C 根据下文“for it seemed that a teacher never needed to do any work”可知,作者认为老师看起来不用做任何工作,所以作者想当一名老师。故选C。
4.A 根据下文“Whenever I saw her in her office, she would be busy...”可知,她比“我”认为的更忙。故选A。
5.C 根据下文“Sometimes she was...; sometimes she was...; sometimes she was...”及语境可知,这里指老师总是忙着工作。故选C。
6.B write写;check检查;fold折叠。根据设空处后的our homework可知,此处表示“有时,她在检查我们的作业”。故选B。
7.A never从不;always总是;usually通常。上文说作者看到老师有时检查作业,有时与学生谈心,有时备课,因此此处表示她似乎从来没有时间休息。故选A。
8.A job工作;method方法;amusement娱乐。根据下文“It brings a teacher a sense of satisfaction to...”可知,作者认为教书是一份有意义的工作。故选A。
9.C “being a teacher can be tiring”和“I still want to be a teacher”为让步关系,表示“虽然做老师可能很累,但我仍然想成为一名老师”。故选C。
10.B stick to坚持;give up放弃;run after追赶。根据上文“Perhaps I have a long way to go, but I won’t...”中的连词but可知,作者不会放弃自己的梦想。故选B。
1—5 BACAC 6—10 BAACB
语篇解读 本文是一篇记叙文。文章介绍了作者起初认为老师的工作很清闲,因此决定当一名老师。但亲眼看见了老师的工作后,她发现老师的工作其实很辛苦,但很有意义,仍然决定当一名老师。主题语境属于“人与自我”主题范畴中“做人与做事”这一主题群,涉及子主题“职业启蒙,职业精神”。
1.B 这里指班主任不会对此事视而不见。turn a blind eye to...为固定搭配,指“对……视而不见”。故选B。
2.A 文章是以第一人称来写的,可推测此处表示“我想知道她怎么能花这么多时间在我身上”,故选A。
3.C 根据下文“for it seemed that a teacher never needed to do any work”可知,作者认为老师看起来不用做任何工作,所以作者想当一名老师。故选C。
4.A 根据下文“Whenever I saw her in her office, she would be busy...”可知,她比“我”认为的更忙。故选A。
5.C 根据下文“Sometimes she was...; sometimes she was...; sometimes she was...”及语境可知,这里指老师总是忙着工作。故选C。
6.B write写;check检查;fold折叠。根据设空处后的our homework可知,此处表示“有时,她在检查我们的作业”。故选B。
7.A never从不;always总是;usually通常。上文说作者看到老师有时检查作业,有时与学生谈心,有时备课,因此此处表示她似乎从来没有时间休息。故选A。
8.A job工作;method方法;amusement娱乐。根据下文“It brings a teacher a sense of satisfaction to...”可知,作者认为教书是一份有意义的工作。故选A。
9.C “being a teacher can be tiring”和“I still want to be a teacher”为让步关系,表示“虽然做老师可能很累,但我仍然想成为一名老师”。故选C。
10.B stick to坚持;give up放弃;run after追赶。根据上文“Perhaps I have a long way to go, but I won’t...”中的连词but可知,作者不会放弃自己的梦想。故选B。
查看更多完整答案,请扫码查看