第48页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
Passage 1(2023 长沙,D 人与社会)
It is commonly believed that children are too young to fully appreciate(理解) the experience and knowledge of their elders, while many think that old people don’t understand the young. But actually(事实上), both groups have a lot to learn from each other.
James Smith runs the Smith’s Care Home in my city. It is mainly an organization(机构) for serving the elderly. But not all of its visitors are old people. The home also includes a childcare center for preschool kids. There is a playground in the care home, where the elderly can play with the kids. In this way, they can learn more about each other, and respect(尊重) and understand one another.
I suppose this is quite an interesting idea. For one thing, we live in a world where there are more and more old people. The world is facing this problem and its population ages. It will be important for young people to be able to understand and care for the elderly in the coming years.
Regretfully, my own grandparents weren’t around when I was little, as they had already passed away. I never got to learn what the world was like through their eyes, or what kinds of problems they might have faced when they were my age. To me, their lives will always be a mystery—hard to understand or explain.
However, I think I can still learn from other people of older generations(辈). I might find some of their ideas out of date, and they might believe that my generation’s way of thinking is strange or incorrect. But we can still learn from each other anyway.
1. What is special about the Smith’s Care Home?
A. It is only a childcare center actually.
B. The elderly look after kids carefully there.
C. It accepts both the elderly and preschool kids.
2. In the writer’s opinion(观点), what problem is the world facing?
A. There are more and more old people.
B. The world’s population is dropping rapidly.
C. The world is short of care homes for old people.
3. What does the underlined word “mystery” mean in Paragraph 4?
A. 笑话 B. 悲剧 C. 谜团
4. How does the writer develop his/her idea in this text?
A. By giving examples. B. By listing numbers. C. By raising questions.
5. What is the main purpose of the text?
A. To explain why the world’s population ages.
B. To encourage different generations to learn from each other.
C. To show that older generations’ ways of thinking are incorrect.
____ __
It is commonly believed that children are too young to fully appreciate(理解) the experience and knowledge of their elders, while many think that old people don’t understand the young. But actually(事实上), both groups have a lot to learn from each other.
James Smith runs the Smith’s Care Home in my city. It is mainly an organization(机构) for serving the elderly. But not all of its visitors are old people. The home also includes a childcare center for preschool kids. There is a playground in the care home, where the elderly can play with the kids. In this way, they can learn more about each other, and respect(尊重) and understand one another.
I suppose this is quite an interesting idea. For one thing, we live in a world where there are more and more old people. The world is facing this problem and its population ages. It will be important for young people to be able to understand and care for the elderly in the coming years.
Regretfully, my own grandparents weren’t around when I was little, as they had already passed away. I never got to learn what the world was like through their eyes, or what kinds of problems they might have faced when they were my age. To me, their lives will always be a mystery—hard to understand or explain.
However, I think I can still learn from other people of older generations(辈). I might find some of their ideas out of date, and they might believe that my generation’s way of thinking is strange or incorrect. But we can still learn from each other anyway.
1. What is special about the Smith’s Care Home?
A. It is only a childcare center actually.
B. The elderly look after kids carefully there.
C. It accepts both the elderly and preschool kids.
2. In the writer’s opinion(观点), what problem is the world facing?
A. There are more and more old people.
B. The world’s population is dropping rapidly.
C. The world is short of care homes for old people.
3. What does the underlined word “mystery” mean in Paragraph 4?
A. 笑话 B. 悲剧 C. 谜团
4. How does the writer develop his/her idea in this text?
A. By giving examples. B. By listing numbers. C. By raising questions.
5. What is the main purpose of the text?
A. To explain why the world’s population ages.
B. To encourage different generations to learn from each other.
C. To show that older generations’ ways of thinking are incorrect.
____ __
答案:
语篇解读 本文是一篇议论文。作者通过例子阐述了各代人可以相互学习的观点。主题语境属于“人与社会”范畴中“社会服务与人际沟通”这一主题群,涉及子主题“个人感受与见解,倾听、体谅他人,包容与宽容”。
1.C 细节理解题。由第二段第三、四句“But not all of its visitors are old people. The home also includes a childcare center for preschool kids.”可知,这个机构的特别之处在于它不仅接纳老人,还接纳学龄前孩子。故选C。
2.A 细节理解题。由第三段第二、三句“For one thing, we live in a world where there are more and more old people. The world is facing this problem and its population ages.”可知,在作者看来,这个世界面临的问题是将有越来越多的老年人。故选A。
3.C 词义猜测题。破折号的功能之一是补充说明,故目标词汇与下文hard to understand or explain同义,即很难理解或解释。故选C。
4.A 推理判断题。由文中第二段作者举了the Smith’s Care Home的例子可知,本文作者通过举例子的方式来阐述他/她的观点。故选A。
5.B 写作目的题。由第一段最后一句“But actually, both groups have a lot to learn from each other.”及最后一段最后一句“But we can still learn from each other anyway.”可知,本文的主要目的是鼓励各代人之间互相学习。故选B。
长难句 It is commonly believed that children are too young to fully appreciate the experience and knowledge of their elders, while many think that old people don’t understand the young.人们普遍认为,孩子太小,不能充分理解长辈的经验和知识,而许多人认为老年人不了解年轻人。
本句包含由while连接的两个并列分句。前一个分句包含由that引导的主语从句;后一个分句包含由that引导的宾语从句。
1.C 细节理解题。由第二段第三、四句“But not all of its visitors are old people. The home also includes a childcare center for preschool kids.”可知,这个机构的特别之处在于它不仅接纳老人,还接纳学龄前孩子。故选C。
2.A 细节理解题。由第三段第二、三句“For one thing, we live in a world where there are more and more old people. The world is facing this problem and its population ages.”可知,在作者看来,这个世界面临的问题是将有越来越多的老年人。故选A。
3.C 词义猜测题。破折号的功能之一是补充说明,故目标词汇与下文hard to understand or explain同义,即很难理解或解释。故选C。
4.A 推理判断题。由文中第二段作者举了the Smith’s Care Home的例子可知,本文作者通过举例子的方式来阐述他/她的观点。故选A。
5.B 写作目的题。由第一段最后一句“But actually, both groups have a lot to learn from each other.”及最后一段最后一句“But we can still learn from each other anyway.”可知,本文的主要目的是鼓励各代人之间互相学习。故选B。
长难句 It is commonly believed that children are too young to fully appreciate the experience and knowledge of their elders, while many think that old people don’t understand the young.人们普遍认为,孩子太小,不能充分理解长辈的经验和知识,而许多人认为老年人不了解年轻人。
本句包含由while连接的两个并列分句。前一个分句包含由that引导的主语从句;后一个分句包含由that引导的宾语从句。
查看更多完整答案,请扫码查看