2025年5年中考3年模拟英语湖南专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语湖南专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟英语湖南专版》

第40页
Passage 6(2023衡阳,F 人与社会)
The Dolphin 1 is a kind of intelligent water rescue (救援) robot. It is independently developed by Yunzhou Technology, a company from Guangdong Province.
                                
The rescue robot became famous for its successful rescue of a boy who was washed away by waves in Weihai, Shandong Province on Aug. 9, 2022. The Dolphin 1 has many advantages. For example, it has high floatage(漂浮性), and its direction can be controlled. The Dolphin 1 can overturn(翻转) to adjust its position even in dangerous water conditions by itself. It is not hard to be remote - controlled(遥控) with one hand and the person who uses it does not need to have professional training before using it. When one accident happens, only one to two people are required to operate(操作) the robot for rapid rescue.
Since it was put into use, the Dolphin 1 has saved several people’s lives in Zhuhai’s Wanshan Island and coastal areas of Weihai. It has been put into operation in rescue tasks in Jiangxi and Henan provinces.
At present, the intelligent water rescue robot has been widely used in China. And more than 40 countries, including the United States of America, Spain, Italy, and Australia, have introduced the Dolphin 1 for rapid water rescue operations.
1.The underlined word “intelligent” in the first paragraph means “______” in Chinese.
A.智能的 B.时尚的 C.勤奋的
2.How many people are only required to operate the robot for rapid rescue if an accident happens?
A.One to four people. B.One to three people. C.One to two people.
3.What does Paragraph 2 mainly talk about?
A.Advantages of the water rescue robot.
B.Research of the water rescue robot.
C.Opinions on the water rescue robot.
4.Where has the water rescue robot been put into operation in rescue tasks?
A.In Hunan and Jiangxi. B.In Jiangxi and Henan. C.In Hunan and Henan.
5.Which part of a newspaper might the passage come from?
A.Travel. B.Science. C.Culture.
答案: 语篇解读 本文是一篇说明文,介绍了一款智能水面救生机器人——海豚1号。主题语境属于“人与社会”范畴中“科学与技术”这一主题群,涉及子主题“科学技术与工程,人类发明与创新”。
1.A 词义猜测题。根据画线词后面的robot可知,海豚1号是一款机器人,结合下文对它的功能的介绍可知,这款机器人是非常智能的,由此可推知intelligent的意思为“智能的”,故选A。
2.C 细节理解题。根据第二段最后一句“When one accident happens, only one to two people are required to operate the robot for rapid rescue.”可知,发生事故时,只需要一至两人就可以操控机器人进行快速营救,故选C。
3.A 段落大意题。根据第二段第二句“The Dolphin 1 has many advantages.”并结合本段所举的例子可知,本段主要讲述了海豚1号水面救生机器人的优点,故选A。
4.B 细节理解题。根据第三段第二句“It has been put into operation in rescue tasks in Jiangxi and Henan provinces.”可知,这款水面救生机器人已在江西省和河南省的救援任务中投入使用,故选B。
5.B 推理判断题。通读全文可知,文章主要介绍了一款智能水面救生机器人——海豚1号,它属于科学发明,因此可能是来自报纸的科学版块,故选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭