2025年5年中考3年模拟英语湖南专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语湖南专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟英语湖南专版》

第119页
Cloze 2(2023永州三模)
Once upon a time, there was a tree which wanted to become a _1_ box. One day, a farmer cut it down and sold it to a carpenter (木匠). The tree was happy because it _2_ the carpenter would make it into a treasure box.
1.A.silver
B.gold
C.treasure
2.A.saw
B.thought
C.heard
To its _3_, the carpenter made it into a feed box for animals. The tree felt very disappointed because that was not its _4_. Several years later, the feed box was thrown away. Someone _5_ the feed box and placed it into an old temple. The tree _6_ its dream little by little.
3.A.surprise
B.happiness
C.satisfaction
4.A.box
B.dream
C.home
5.A.picked up
B.cut down
C.put up
6.A.said
B.lost
C.told
One day, a couple came to the _7_. The woman gave birth to a baby boy. There wasn’t a bed in the temple. So they placed the baby in the feed box. They _8_ him and regarded him as their treasure. The tree suddenly realized that it became a _9_ “treasure box” at that time.
7.A.yard
B.temple
C.house
8.A.watched
B.found
C.loved
9.A.real
B.new
C.old
Sometimes you may think your dream will not come true. Don’t _10_ your dream. It may be realized in a new way.
10.A.write
B.forget
C.achieve
答案: 答案速查
1—5 CBABA 6—10 BBCAB
语篇解读本文是一篇寓言故事。通过一棵树的波折经历告诉我们不要忘记梦想,它可能以一种新的方式实现。
1.C 根据第一段最后一句“The tree was happy...the carpenter would make it into a treasure box.”可知,这棵树想要成为一个宝箱。本题属于原词复现。故选C。
2.B 此处表示这棵树很高兴,因为它认为木匠会把它做成一个宝箱。故选B。
3.A surprise惊讶;happiness幸福;satisfaction满意。上文说树想成为宝箱,下文说木匠把它做成了动物的饲料槽,所以它很惊讶,故选A。
4.B 根据第一段中wanted to become a...box可知,这棵树感到非常失望,因为成为饲料槽不是它的梦想。故选B。
5.A pick up捡起,拾起;cut down砍倒;put up举起。根据上句可知,几年后,饲料槽被扔掉了。结合后文的placed it into an old temple可知,有人捡起了它。故选A。
6.B 根据前文可知这棵树想成为一个宝箱,但是它被做成了饲料槽,后来又被放进了寺庙。因此这棵树逐渐失去了它的梦想。lose one’s dream失去某人的梦想。故选B。
7.B 根据后文的“There wasn’t a bed in the temple.”可知,此处表示一对夫妇来到了这个寺庙。故选B。
8.C 根据and后的regarded him as their treasure可知,他们爱他并把他当作宝贝。故选C。
9.A 根据前文的“So they placed the baby in the feed box.”和regarded him as their treasure可知,这棵树突然意识到,它变成了一个真正的“宝箱”。故选A。
10.B 根据上文“Sometimes you may think your dream will not come true.”和下文的“It may be realized in a new way.”可知,此处表示不要忘记你的梦想。故选B。
Cloze 1(2024长沙二模)
China’s new hit TV show To the Wonder has made Altay in Xinjiang a new hot tourist site among young people, who are deeply attracted by the breathtaking views and the simple and ▼ lives of the local people.
Li Wenxiu, a Han girl from a small town in Altay, makes up her mind to 2 her literary(文学) dream of becoming a writer in a big city. However, she repeatedly faces 3 and loses her job. So she is forced to return to her hometown. After meeting the Kazakh(哈萨克族) boy, Batai, Wenxiu gradually discovers the beauty of the local area, and 4 a nomadic(游牧的) Kazakh family to the pastoral area(牧区). The experience of living with the nomadic Kazakh family is memorable. She has to move from time to time with the family and sometimes has trouble understanding the local people. Although 5 in Altay is challenging, Wenxiu sticks to writing and finds creative inspiration in the amazing scenery of northern Xinjiang. After a long period of time, she 6 develops love for Batai. However, she is too shy to 7 her true feelings, leading to many misunderstandings with Batai.
Under continuous cultural and natural discoveries, Wenxiu bravely faces her feelings of self-doubt and finally finds out where she belongs 8 who she is. In the end, Wenxiu has the 9 to tell Batai her feelings, and her love is returned. Her literary work finally 10 , marking the achievement of her dream and her personal growth.
1.A.hard
B.heartwarming
C.boring
2.A.forget
B.change
C.achieve
3.A.difficulties
B.chances
C.success
4.A.turns
B.follows
C.gets
5.A.life
B.dream
C.future
6.A.hardly
B.gradually
C.quickly
7.A.express
B.catch
C.know
8.A.but
B.or
C.and
9.A.secret
B.courage
C.value
10.A.comes out
B.finds out
C.tries out
答案: 答案速查:1—5 BCABA 6—10 BACBA
语篇解读:本文是一篇记叙文,主要讲述了《我的阿勒泰》这部电视剧的主要情节。
1.B 根据“deeply attracted”可知,暖人心的生活才能吸引人,故选B。heartwarming暖人心的,令人高兴的。
2.C 根据“becoming a writer in a big city”可知,她下定决心要实现她的文学梦想。故选C。
3.A 根据“loses her job”可知她面临很多困难并且弄丢了工作,故选A。
4.B 根据“The experience of living with the nomadic Kazakh family is memorable.”可知,她跟随哈萨克家庭到牧区生活,故选B。
5.A 根据“She has to move...the local people.”可知在阿勒泰的生活有挑战性,故选A。
6.B 根据“After a long period of time”可知,很长一段时间后,她渐渐对巴太生出了爱意,故选B。
7.A 根据“shy”可知她很害羞,所以不能表达真实感情,故选A。
8.C “where she belongs”和“who she is”是并列关系,故选C。
9.B 根据前文的“she is too shy to...her true feelings”和空后的“tell Batai her feelings”可知,她鼓起勇气诉说自己的真实感情,故选B。
10.A come out出版;find out查明;try out参加选拔。根据“literary work”可知应该是出版,故选A。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭