第154页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
Passage 1(2024株洲模拟改编)
阅读下面短文,根据短文内容回答问题或翻译画线部分。
Recently, a short video touched the hearts of many people. In the video, a bus was running on a country road. The bus driver then noticed a schoolbag hanging on the door of a house along the road. He pulled over and honked(按喇叭). After a while, a boy ran out of the house, picked up the schoolbag, and got on the bus.
In fact, the schoolbag is the “secret signal” between the boy and the bus driver. It is a way of saying, “It’s time to go back to school.” The boy is Chen Shifei. He is a Grade 9 student in Chongqing. His parents work out of town, and he lives with his grandmother in a village far from his school. He goes home once a week. Every Sunday afternoon, he goes back to school. However, there are few buses from his village to the city. During his first year of middle school, he often missed the bus. Then Cheng Lin, the bus driver, thought of a solution. He told the boy to hang his schoolbag on the door in advance if he needed a ride, and then he would honk as an answer when he passed by. It really works.
Mr. Cheng has been driving the bus route for a long time. He knows that it is not easy for many children in that area to go to school. So he usually pays more attention on Sundays when the children need to go back to school. Chen’s parents are very thankful for Mr. Cheng’s kind act. People online think of him as a “good driver”. They said, “The schoolbag is their secret signal. It is filled with love inside.”
1.Where did Chen Shifei hang his schoolbag?
______________________________
2.When does Chen Shifei go back to school from home?
______________________________
3.Is it easy for Chen Shifei to go back to school from home? Why or why not?
______________________________
4.What do you think of the driver?
______________________________
5.请将文中画线的句子翻译成中文。
______________________________
阅读下面短文,根据短文内容回答问题或翻译画线部分。
Recently, a short video touched the hearts of many people. In the video, a bus was running on a country road. The bus driver then noticed a schoolbag hanging on the door of a house along the road. He pulled over and honked(按喇叭). After a while, a boy ran out of the house, picked up the schoolbag, and got on the bus.
In fact, the schoolbag is the “secret signal” between the boy and the bus driver. It is a way of saying, “It’s time to go back to school.” The boy is Chen Shifei. He is a Grade 9 student in Chongqing. His parents work out of town, and he lives with his grandmother in a village far from his school. He goes home once a week. Every Sunday afternoon, he goes back to school. However, there are few buses from his village to the city. During his first year of middle school, he often missed the bus. Then Cheng Lin, the bus driver, thought of a solution. He told the boy to hang his schoolbag on the door in advance if he needed a ride, and then he would honk as an answer when he passed by. It really works.
Mr. Cheng has been driving the bus route for a long time. He knows that it is not easy for many children in that area to go to school. So he usually pays more attention on Sundays when the children need to go back to school. Chen’s parents are very thankful for Mr. Cheng’s kind act. People online think of him as a “good driver”. They said, “The schoolbag is their secret signal. It is filled with love inside.”
1.Where did Chen Shifei hang his schoolbag?
______________________________
2.When does Chen Shifei go back to school from home?
______________________________
3.Is it easy for Chen Shifei to go back to school from home? Why or why not?
______________________________
4.What do you think of the driver?
______________________________
5.请将文中画线的句子翻译成中文。
______________________________
答案:
语篇解读 本文是一篇记叙文,主要讲述了一位公交车司机与一名留守儿童之间的暖心故事。
1.On the door. 根据第一段第三句可知书包挂在门上。
2.Every Sunday afternoon. 根据第二段的“Every Sunday afternoon, he goes back to school.”可知,每个星期天下午,男孩都要回学校。
3.No, it isn't. Because there are few buses from his village to the city. 根据第二段中的“However, there are few buses from his village to the city.”以及第三段的第一、二句可知,这个地区的孩子上学不容易。
4. He is a kind/warm - hearted/helpful/great/nice/clever man. 开放性作答,言之有理即可。
5.事实上,书包是男孩和公交车司机之间的“暗号”。
1.On the door. 根据第一段第三句可知书包挂在门上。
2.Every Sunday afternoon. 根据第二段的“Every Sunday afternoon, he goes back to school.”可知,每个星期天下午,男孩都要回学校。
3.No, it isn't. Because there are few buses from his village to the city. 根据第二段中的“However, there are few buses from his village to the city.”以及第三段的第一、二句可知,这个地区的孩子上学不容易。
4. He is a kind/warm - hearted/helpful/great/nice/clever man. 开放性作答,言之有理即可。
5.事实上,书包是男孩和公交车司机之间的“暗号”。
查看更多完整答案,请扫码查看