2025年5年中考3年模拟英语湖南专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语湖南专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟英语湖南专版》

第85页
Passage 3(2023 岳阳)
根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。
        Have you ever drunk “the first cup of milk tea in autumn”? Milk tea is enjoyed by most young people. There are so many milk tea shops around every street. 1 such as bubble milk tea(珍珠奶茶), signature milk tea(招牌奶茶) and iced milk tea.
      
But it is also a good idea to make a cup of milk tea by hand at home. Today DIY(Do it Yourself) is very popular with young people. On the one hand, it can give people real experience in doing something and they can express their own ideas by DIY. 2
It’s time to make iced milk tea.
→First, prepare things you need. They are milk, black tea, sugar or honey, and some ice.
→Then, boil the black tea until the water turns light brown. 3 Add 1/4 or 1/2 cup of ice, it will melt(溶解) and bring the tea down to room temperature.
→Next, pour the milk into the tea, and mix them up.
→After that, add sugar or honey to adjust(调整) the taste. 4
→Generally, milk tea is cooled in a fridge. 5
→Finally, add something else you like.
Now, enjoy the delicious milk tea with your friends or family. We know that everything is better when shared.


A.Don’t forget to add a teaspoon of honey.
B.If you want to drink iced milk tea without waiting, you’ll need to add more ice.
C.The color of light brown means the tea is ready.
D.On the other hand, they can enjoy the happiness from it and get a sense of success.
E.Try not to add too much.
F.It’s difficult for us to make a cup of milk tea.
G.People have different choices depending on their tastes,
1.______ 2.______ 3.______ 4.______ 5.______
答案: 语篇解读 本文是说明文。很多年轻人喜欢喝奶茶,文章介绍了制作冰奶茶的方法。主题语境属于“人与自我”范畴中“做人与做事”这一主题群,涉及子主题“勤于动手,乐于实践,敢于创新”。
1.G 根据设空处后的“such as bubble milk tea, signature milk tea and iced milk tea”可知,选项G“人们会根据自己的口味做不同的选择”与下文的举例衔接,符合语境,故选G。
2.D 根据上文的On the one hand可知还有另一方面,故选项D“另一方面,他们可以从中享受快乐,获得成功的感觉”符合语境。故选D。
3.C 根据上文的“Then, boil the black tea until the water turns light brown.”中的关键词brown可知,选项C“浅棕色意味着茶煮好了”符合语境,故选C。
4.E 根据上文“After that, add sugar or honey to adjust the taste.”可知,这一步是加糖或蜂蜜。选项E“尽量不要添加太多”符合语境,故选E。
5.B 根据上文中的“Generally, milk tea is cooled in a fridge.”可知,刚做好的奶茶一般是放进冰箱降温,选项B“如果你想不用等就喝上冰奶茶,你需要加更多的冰”符合语境,故选B。
重点单词 sugar n.糖 honey n.蜂蜜 add v.添加
重点语块 milk tea 奶茶 be popular with 在……中受欢迎 black tea 红茶
Passage 4(2022娄底)
阅读短文,根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有一项为多余选项。
Nowadays, many of you want to do sports, but you often complain that you are too busy to go to gyms or stadiums (体育馆). Actually, there’s no need to go to those places if you really want to exercise. 1 Here are some suggestions.
First, it’s not a good idea to sit in a chair all the time. 2 If you don’t want to use a standing desk, you can leave your chair and have a rest. You can also walk around for a few minutes.
Second, take the stairs(楼梯) instead of using lifts. 3 Maybe your answer is that “I take the lift”. Why not take the stairs? Going home on foot is a good way to exercise your body.
4 You can skip(跳绳) in the hallway. And you can do yoga(瑜伽) at home. You can also run if there is a yard.
What’s more, take a walk or ride a bike instead of taking a bus or driving a car when you go out. 5
All in all, no matter what kind of sports you choose, it’s much better than just sitting. It can make your body healthier; it also makes you feel relaxed and happy. Let’s take action now.
A. How do you usually go home?
B. How often do you play soccer?
C. You can try using a standing desk.
D. You can exercise in your daily life.
E. Third, you can dance in the living room.
F. It is good for your body and meaningful to the environment.

1.______ 2.______ 3.______ 4.______ 5.______
答案: 语篇解读 本文是一篇说明文。文章主要介绍了日常生活中易于做到的几种锻炼方式。主题语境属于“人与自我”范畴中“生活与学习”这一主题群,涉及子主题“身心健康,抗挫能力,珍爱生命的意识”。
1.D 根据上文“Actually, there’s no need to go to those places if you really want to exercise.”可知,如果你真的想锻炼,并非一定要去健身房、体育馆,你可以在日常生活中进行锻炼。故选D。
2.C 根据下文“If you don’t want to use a standing desk...”可知,此空是建议读者使用站立式桌子。故选C。
3.A 根据下文“Maybe your answer is that ‘I take the lift’.”可知,此处是在提问,所以答案在A、B两项之间选择;根据“I take the lift”可知,此处是对做某事的方式进行提问。故选A。
4.E 根据上文“First...”和“Second...”以及设空处后的“You can skip in the hallway.”可知,这是第三个建议,所以此处是“Third...”。故选E。
5.F 根据上文“take a walk or ride a bike instead of taking a bus or driving a car...”和常识可知,这几项运动既能帮助人强身健体,又对环境有益。故选F。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭