2025年5年中考3年模拟英语湖南专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语湖南专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟英语湖南专版》

第144页
Passage 4(2023 永州)
阅读下面的短文,然后根据短文内容回答问题,并将答案填写在对应题号的横线上。
Like many other foreigners, Rosalind Oliver’s first touch of Chinese Tai Chi came from popular kung fu movies. However, she has become a Tai Chi master herself,
                                  teaching it to both Chinese and foreigners.
Oliver’s journey with Tai Chi began in her early 20s, when her backache was always troubling her and she was turning to exercise. Then she discovered a poster advertising classes about Tai Chi by accident and decided to try the “mysterious” eastern sport. Right away Oliver fell in love with the beautiful movement of Tai Chi. To her joy, she found that her back pains disappeared after years of practice.
Oliver later met her late husband, who was also her Tai Chi teacher. In the early 1990s, the couple opened their own Tai Chi school in the UK. To further understand Tai Chi, they decided to start a journey to China. However, three years after moving to Shanghai in 2000, her husband died, leaving her alone to work in Tai Chi.
The 58 - year - old British woman recalled that it was a hard time for her. However, she was thankful to her Chinese friends in Shanghai who supported her through the painful process. “They didn’t treat me like a foreigner, but rather like a friend,” Oliver said.
In 2005, Oliver set up the Double Dragon Alliance, which acts as a bridge for foreign people to get a better understanding of Chinese culture such as traditional Chinese medicine and Peking Opera.
Besides her Tai Chi classes, Oliver now teaches English at Shanghai University. Oliver expressed her deep love for cultural exchange and hoped to spread her work in this area.
1. When did Oliver’s journey with Tai Chi begin?
 ______________________________
2. What happened to Oliver’s back after years of practising Tai Chi?
 ______________________________
3. Where did Oliver and her husband open their own Tai Chi school?
 ______________________________
4. Who supported Oliver through her hard times?
 ______________________________
5. Why did Oliver set up the Double Dragon Alliance?
 ______________________________
答案: 语篇解读 本文是记叙文,介绍了Rosalind Oliver学习太极拳,传播太极拳,为外国民众更好地了解中国文化搭建了一座桥梁的故事。主题语境属于“人与社会”范畴中“文学、艺术与体育”这一主题群,涉及子主题“跨文化沟通与交流,语言与文化”。
1.In her early 20s. 根据第二段第一句“Oliver’s journey with Tai Chi began in her early 20s”可知,Oliver的太极拳之旅始于她20岁出头时。
2.She found that her back pains disappeared after years of practice. 根据第二段最后一句“To her joy, she found that her back pains disappeared after years of practice.”可知,经过多年的练习,Oliver发现背痛消失了。
3.In the UK. 根据第三段第二句“In the early 1990s, the couple opened their own Tai Chi school in the UK.”可知,20世纪90年代初,这对夫妇在英国开办了自己的太极拳学校。
4.Her Chinese friends. 根据第四段第二句“However, she was thankful to her Chinese friends in Shanghai who supported her through the painful process.”可知,她在上海的中国朋友支持着她度过了艰难的时光。
5.To make foreign people get a better understanding of Chinese culture. 根据倒数第二段的内容可知,Oliver成立了双龙会,为外国民众更好地了解中医、京剧等中国文化搭建了一座桥梁。
[重点语块] turn to 向……求助 by accident 偶然地 fall in love with 爱上 in the early 1990s 在20世纪90年代初 set up 建立,设立

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭