2025年5年中考3年模拟英语湖南专版


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年5年中考3年模拟英语湖南专版 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年5年中考3年模拟英语湖南专版》

第50页
Passage 4(2022 怀化,B 人与社会)
On August 5, 2021, Chinese sportswoman Quan Hongchan became the youngest Chinese diver(跳水运动员) to win a gold medal in the Tokyo Olympic Games.
Quan was born on March 28, 2007 and grew up in the small village of Maihe, Zhanjiang, Guangdong Province. She is the third among the five children in her family.
Quan started diving at the age of 7 in Zhanjiang and joined the Guangdong provincial team in 2018. Quan has spent almost all her time on hard training. She had never been to a zoo or an amusement park before 2021.
When people asked her how to celebrate the success as an Olympic champion(冠军), Quan said, “In many ways. My mom had a car accident four years ago. I wanted to make more money to help cure (治愈) her. My gold medal is the best gift for her. Now, the most important thing is to prepare for our National Games which will be held in September.”
1. Quan Hongchan won the gold medal in the Tokyo Olympic Games when she was ______ years old.
A. 7
B. 12
C. 14
2. Where was Quan Hongchan born?
A. In a busy city.
B. In a small village.
C. In a big town.
3. What happened to Quan’s mother four years ago?
A. She had a car accident.
B. She was ill.
C. She got lost.
4. Which of the following is TRUE about Quan Hongchan?
A. She wanted to make money to cure her father.
B. She started skating at the age of 7.
C. She had never been to a zoo before 2021.
答案: 语篇解读 本文主要介绍了在东京奥运会获得跳水冠军的中国运动员全红婵。
1.C 推理判断题。根据第一段“On August 5, 2021, Chinese sportswoman Quan Hongchan became the youngest Chinese diver to win a gold medal in the Tokyo Olympic Games.”以及第二段的“Quan was born on March 28, 2007”可知,她14岁时在东京奥运会获得跳水冠军,故选C。
2.B 细节理解题。根据第二段第一句“Quan was born on March 28, 2007 and grew up in the small village of Maihe, Zhanjiang, Guangdong Province.”可知,全红婵出生在一个小村庄,故选B。
3.A 细节理解题。根据第三段中的“My mom had a car accident four years ago.”可知,全红婵的母亲四年前出了车祸,故选A。
4.C 细节理解题。根据第二段最后一句“She had never been to a zoo or an amusement park before 2021.”可知,2021年之前,她从未去过动物园,故选C。
Food Gone to Waste
More than a billion tons of food are wasted each year, according to a new report from the United Nations. That’s 17% of the food produced in the world in a year.
                                Most waste happens at home, the report says. People buy too much food. They also throw it away too soon because of the date on the package. Waste happens in restaurants and stores, too.
Experts say governments need to do more to avoid food waste and develop better habits. Richard Swannell is one of the report’s authors. He hopes the government will lead people to value food more. “Food is too important to waste,” he says.
1.How much food is wasted each year?
A.More than a million tons. B.More than a billion tons. C.Over 17% of the food produced.
2.Where does most food waste happen?
A.In restaurants. B.At home. C.In stores.
答案: Passage 5
语篇解读 本文主要介绍了食物浪费的问题,专家建议政府引导公民珍惜食物。主题语境属于“人与自我”范畴中“做人与做事”这一主题群,涉及子主题“合理消费,节约意识”。
1.B 细节理解题。根据文章第一句话中的“More than a billion tons of food are wasted each year”可知 B 项正确,故选 B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭