2025年天利38套五年高考真题汇编详解英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年天利38套五年高考真题汇编详解英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年天利38套五年高考真题汇编详解英语》

第5页
C
Is comprehension the same whether a person reads a text onscreen or on paper? And are listening to and viewing content as effective as reading the written word when covering the same material? The answers to both questions are often “no”. The reasons relate to a variety of factors, including reduced concentration, an entertainment mindset(心态) and a tendency to multitask while consuming digital content.
When reading texts of several hundred words or more, learning is generally more successful when it’s on paper than onscreen. A large amount of research confirms this finding. The benefits of print reading particularly shine through when experimenters move from posing simple tasks—like identifying the main idea in a reading passage—to ones that require mental abstraction—such as drawing inferences from a text.
The differences between print and digital reading results are partly related to paper’s physical properties. With paper, there is a literal laying on of hands, along with the visual geography of distinct pages. People often link their memory of what they’ve read to how far into the book it was or where it was on the page.
But equally important is the mental aspect. Reading researchers have proposed a theory called “shallowing hypothesis(假说)”. According to this theory, people approach digital texts with a mindset suited to social media, which are often not so serious, and devote less mental effort than when they are reading print.
Audio(音频) and video can feel more engaging than text, and so university teachers increasingly turn to these technologies—say, assigning an online talk instead of an article by the same person. However, psychologists have demonstrated that when adults read news stories, they remember more of the content than if they listen to or view identical pieces.
Digital texts, audio, and video all have educational roles, especially when providing resources not available in print. However, for maximizing learning where mental focus and reflection are called for, educators shouldn’t assume all media are the same, even when they contain identical words.
28. What does the underlined phrase “shine through” in Paragraph 2 mean?
A. Seem unlikely to last.
B. Seem hard to explain.
C. Become ready to use.
D. Become easy to notice.
29. What does the shallowing hypothesis assume?
A. Readers treat digital texts lightly.
B. Digital texts are simpler to understand.
C. People select digital texts randomly.
D. Digital texts are suitable for social media.
30. Why are audio and video increasingly used by university teachers?
A. They can hold students’ attention.
B. They are more convenient to prepare.
C. They help develop advanced skills.
D. They are more informative than text.
31. What does the author imply in the last paragraph?
A. Students should apply multiple learning techniques.
B. Teachers should produce their own teaching material.
C. Print texts cannot be entirely replaced in education.
D. Education outside the classroom cannot be ignored.
答案: 28.D 词义猜测题 【定位句】...when experimenters move from posing simple tasks—like identifying the main idea in a reading passage—to ones that require mental abstraction—such as drawing inferences from a text.(第二段最后一句)
译文:当实验人员从设置简单任务(如确认所读文章的主旨)推进到设置需要运用抽象思维的任务(如从文本中得出推论)时……
【解析】根据第二段第一、二句“When reading texts of several hundred words or more, learning is generally more successful when it's on paper than onscreen. A large amount of research confirms this finding.”可知,此处提出已有很多研究证明纸质阅读在学习效果上的优势;结合定位句可推知,画线短语所在句表示纸质阅读的好处尤为明显。因此,shine through应意为“清晰可见”,与D项意思相近。故选D。
29.A 细节理解题 【定位句】According to this theory, people approach digital texts with a mindset suited to social media, which are often not so serious, and devote less mental effort than when they are reading print.(第四段最后一句)
译文:根据这一理论,人们以一种适用于社交媒体的思维模式来处理数字文本,这些数字文本通常不那么严肃,并且与阅读纸质文本时相比,人们(阅读数字文本时)投入的精力更少。
【解析】根据定位句可知,浅化假说认为读者对待数字文本的态度比较随意、不严肃。故选A。
30.A 细节理解题 【定位句】Audio(音频) and video can feel more engaging than text, and so university teachers increasingly turn to these technologies—say, assigning an online talk instead of an article by the same person.(第五段第一句)
译文:音频和视频可能比文本更吸引人,因此大学教师越来越倾向于使用这些技术——比如说,给学生布置一个在线演讲的任务而不是撰写一篇文章的课堂任务。
【解析】根据定位句可知,音频和视频能吸引学生的注意力,所以大学老师越来越多地使用它们。故选A。
31.C 推理判断题 【定位句】Digital texts, audio, and video all have educational roles, especially when providing resources not available in print. However, for maximizing learning where mental focus and reflection are called for, educators shouldn't assume all media are the same, even when they contain identical words.(第六段)
译文:数字文本、音频和视频都可以在教育上发挥作用,特别是在提供纸质文本无法提供的资源时。然而,为了最大限度地提高学习效果,需要集中精力,进行思考,教育工作者不应该认为所有媒介的效果都是一样的,即使它们包含相同的文字内容。
【解析】根据定位句可推知,虽然数字文本有其优势,但在教育中纸质文本仍不可被完全替代。故选C。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭