2025年天利38套五年高考真题汇编详解英语
注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年天利38套五年高考真题汇编详解英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。
第229页
- 第1页
- 第2页
- 第3页
- 第4页
- 第5页
- 第6页
- 第7页
- 第8页
- 第9页
- 第10页
- 第11页
- 第12页
- 第13页
- 第14页
- 第15页
- 第16页
- 第17页
- 第18页
- 第19页
- 第20页
- 第21页
- 第22页
- 第23页
- 第24页
- 第25页
- 第26页
- 第27页
- 第28页
- 第29页
- 第30页
- 第31页
- 第32页
- 第33页
- 第34页
- 第35页
- 第36页
- 第37页
- 第38页
- 第39页
- 第40页
- 第41页
- 第42页
- 第43页
- 第44页
- 第45页
- 第46页
- 第47页
- 第48页
- 第49页
- 第50页
- 第51页
- 第52页
- 第53页
- 第54页
- 第55页
- 第56页
- 第57页
- 第58页
- 第59页
- 第60页
- 第61页
- 第62页
- 第63页
- 第64页
- 第65页
- 第66页
- 第67页
- 第68页
- 第69页
- 第70页
- 第71页
- 第72页
- 第73页
- 第74页
- 第75页
- 第76页
- 第77页
- 第78页
- 第79页
- 第80页
- 第81页
- 第82页
- 第83页
- 第84页
- 第85页
- 第86页
- 第87页
- 第88页
- 第89页
- 第90页
- 第91页
- 第92页
- 第93页
- 第94页
- 第95页
- 第96页
- 第97页
- 第98页
- 第99页
- 第100页
- 第101页
- 第102页
- 第103页
- 第104页
- 第105页
- 第106页
- 第107页
- 第108页
- 第109页
- 第110页
- 第111页
- 第112页
- 第113页
- 第114页
- 第115页
- 第116页
- 第117页
- 第118页
- 第119页
- 第120页
- 第121页
- 第122页
- 第123页
- 第124页
- 第125页
- 第126页
- 第127页
- 第128页
- 第129页
- 第130页
- 第131页
- 第132页
- 第133页
- 第134页
- 第135页
- 第136页
- 第137页
- 第138页
- 第139页
- 第140页
- 第141页
- 第142页
- 第143页
- 第144页
- 第145页
- 第146页
- 第147页
- 第148页
- 第149页
- 第150页
- 第151页
- 第152页
- 第153页
- 第154页
- 第155页
- 第156页
- 第157页
- 第158页
- 第159页
- 第160页
- 第161页
- 第162页
- 第163页
- 第164页
- 第165页
- 第166页
- 第167页
- 第168页
- 第169页
- 第170页
- 第171页
- 第172页
- 第173页
- 第174页
- 第175页
- 第176页
- 第177页
- 第178页
- 第179页
- 第180页
- 第181页
- 第182页
- 第183页
- 第184页
- 第185页
- 第186页
- 第187页
- 第188页
- 第189页
- 第190页
- 第191页
- 第192页
- 第193页
- 第194页
- 第195页
- 第196页
- 第197页
- 第198页
- 第199页
- 第200页
- 第201页
- 第202页
- 第203页
- 第204页
- 第205页
- 第206页
- 第207页
- 第208页
- 第209页
- 第210页
- 第211页
- 第212页
- 第213页
- 第214页
- 第215页
- 第216页
- 第217页
- 第218页
- 第219页
- 第220页
- 第221页
- 第222页
- 第223页
- 第224页
- 第225页
- 第226页
- 第227页
- 第228页
- 第229页
- 第230页
- 第231页
- 第232页
- 第233页
- 第234页
- 第235页
- 第236页
- 第237页
- 第238页
- 第239页
- 第240页
- 第241页
- 第242页
- 第243页
- 第244页
- 第245页
- 第246页
- 第247页
- 第248页
- 第249页
- 第250页
- 第251页
- 第252页
- 第253页
- 第254页
- 第255页
- 第256页
- 第257页
- 第258页
- 第259页
- 第260页
- 第261页
- 第262页
- 第263页
- 第264页
- 第265页
- 第266页
- 第267页
- 第268页
- 第269页
- 第270页
- 第271页
- 第272页
- 第273页
- 第274页
- 第275页
- 第276页
- 第277页
- 第278页
- 第279页
- 第280页
- 第281页
- 第282页
- 第283页
- 第284页
- 第285页
- 第286页
- 第287页
- 第288页
- 第289页
- 第290页
- 第291页
- 第292页
- 第293页
- 第294页
- 第295页
- 第296页
- 第297页
- 第298页
- 第299页
- 第300页
- 第301页
- 第302页
- 第303页
- 第304页
- 第305页
- 第306页
- 第307页
- 第308页
- 第309页
- 第310页
- 第311页
- 第312页
- 第313页
- 第314页
- 第315页
- 第316页
- 第317页
- 第318页
- 第319页
- 第320页
- 第321页
- 第322页
- 第323页
- 第324页
- 第325页
- 第326页
- 第327页
- 第328页
- 第329页
- 第330页
- 第331页
- 第332页
C
Is it true that our brain alone is responsible for human cognition(认知)? What about our body? Is it possible for thoughts and behavior to originate from somewhere other than our brain? Psychologists who study Embodied Cognition (EC) ask similar questions. The EC theory suggests our body is also responsible for thinking or problem - solving. More precisely, the mind shapes the body and the body shapes the mind in equal measure.
If you think about it for a moment, it makes total sense. When you smell something good or hear amusing sounds, certain emotions are awakened. Think about how newborns use their senses to understand the world around them. They don't have emotions so much as needs—they don't feel sad, they're just hungry and need food. Even unborn babies can feel their mothers' heartbeats and this has a calming effect. In the real world, they cry when they're cold and then get hugged. That way, they start to associate being warm with being loved.
Understandably, theorists have been arguing for years and still disagree on whether the brain is the nerve centre that operates the rest of the body. Older Western philosophers and mainstream language researchers believe this is fact, while EC theorises that the brain and body are working together as an organic supercomputer, processing everything and forming your reactions.
Further studies have backed up the mind - body interaction. In one experiment, test subjects(实验对象) were asked to judge people after being handed a hot or a cold drink. They all made warm evaluations when their fingertips perceived warmth rather than coolness. And it works the other way too: in another study, subjects' fingertip temperatures were measured after being included in or “rejected” from a group task. Those who were included felt physically warmer.
For further proof, we can look at the metaphors(比喻说法) that we use without even thinking. A kind and sympathetic person is frequently referred to as one with a soft heart and someone who is very strong and calm in difficult situations is often described as solid as a rock. And this kind of metaphorical use is common across languages.
Now that you have the knowledge of mind - body interaction, why not use it? If you're having a bad day, a warm cup of tea will give you a flash of pleasure. If you know you're physically cold, warm up before making any interpersonal decisions.
46. According to the author, the significance of the EC theory lies in ________.
A. facilitating our understanding of the origin of psychology
B. revealing the major role of the mind in human cognition
C. offering a clearer picture of the shape of human brain
D. bringing us closer to the truth in human cognition
47. Where does the newborns' understanding of their surroundings start from?
A. Their personal looks.
B. Their mental needs.
C. Their inner emotions.
D. Their physical feelings.
48. The experiments mentioned in Paragraph 4 further prove ________.
A. environment impacts how we judge others
B. how body temperature is related to health
C. the mind and the body influence each other
D. how humans interact with their surroundings
49. What does the author intend to prove by citing the metaphors in Paragraph 5?
A. Human speech is alive with metaphors.
B. Human senses have effects on thinking.
C. Human language is shaped by visual images.
D. Human emotions are often compared to natural materials.
50. What is the author's purpose in writing the last paragraph?
A. To share with the reader ways to release their emotions.
B. To guide the reader onto the path to career success.
C. To encourage the reader to put EC into practice.
D. To deepen the reader's understanding of EC.
Is it true that our brain alone is responsible for human cognition(认知)? What about our body? Is it possible for thoughts and behavior to originate from somewhere other than our brain? Psychologists who study Embodied Cognition (EC) ask similar questions. The EC theory suggests our body is also responsible for thinking or problem - solving. More precisely, the mind shapes the body and the body shapes the mind in equal measure.
If you think about it for a moment, it makes total sense. When you smell something good or hear amusing sounds, certain emotions are awakened. Think about how newborns use their senses to understand the world around them. They don't have emotions so much as needs—they don't feel sad, they're just hungry and need food. Even unborn babies can feel their mothers' heartbeats and this has a calming effect. In the real world, they cry when they're cold and then get hugged. That way, they start to associate being warm with being loved.
Understandably, theorists have been arguing for years and still disagree on whether the brain is the nerve centre that operates the rest of the body. Older Western philosophers and mainstream language researchers believe this is fact, while EC theorises that the brain and body are working together as an organic supercomputer, processing everything and forming your reactions.
Further studies have backed up the mind - body interaction. In one experiment, test subjects(实验对象) were asked to judge people after being handed a hot or a cold drink. They all made warm evaluations when their fingertips perceived warmth rather than coolness. And it works the other way too: in another study, subjects' fingertip temperatures were measured after being included in or “rejected” from a group task. Those who were included felt physically warmer.
For further proof, we can look at the metaphors(比喻说法) that we use without even thinking. A kind and sympathetic person is frequently referred to as one with a soft heart and someone who is very strong and calm in difficult situations is often described as solid as a rock. And this kind of metaphorical use is common across languages.
Now that you have the knowledge of mind - body interaction, why not use it? If you're having a bad day, a warm cup of tea will give you a flash of pleasure. If you know you're physically cold, warm up before making any interpersonal decisions.
46. According to the author, the significance of the EC theory lies in ________.
A. facilitating our understanding of the origin of psychology
B. revealing the major role of the mind in human cognition
C. offering a clearer picture of the shape of human brain
D. bringing us closer to the truth in human cognition
47. Where does the newborns' understanding of their surroundings start from?
A. Their personal looks.
B. Their mental needs.
C. Their inner emotions.
D. Their physical feelings.
48. The experiments mentioned in Paragraph 4 further prove ________.
A. environment impacts how we judge others
B. how body temperature is related to health
C. the mind and the body influence each other
D. how humans interact with their surroundings
49. What does the author intend to prove by citing the metaphors in Paragraph 5?
A. Human speech is alive with metaphors.
B. Human senses have effects on thinking.
C. Human language is shaped by visual images.
D. Human emotions are often compared to natural materials.
50. What is the author's purpose in writing the last paragraph?
A. To share with the reader ways to release their emotions.
B. To guide the reader onto the path to career success.
C. To encourage the reader to put EC into practice.
D. To deepen the reader's understanding of EC.
答案:
46.D 推理判断题 [定位句]The EC theory suggests our body is also responsible for thinking or problem - solving. More precisely, the mind shapes the body and the body shapes the mind in equal measure.(第一段最后两句)
译文:具身认知理论表明:我们的身体也负责思考或解决问题。更准确地说,思维塑造身体,而身体在同等程度上塑造思维。
[解析]根据第一段第一至三句及定位句可推知,具身认知理论的意义在于让我们更接近人类认知的真理。故选D。
47.D 细节理解题 [定位句]They don't have emotions so much as needs—they don't feel sad, they're just hungry and need food. Even unborn babies can feel their mothers' heartbeats and this has a calming effect. In the real world, they cry when they're cold and then get hugged. That way, they start to associate being warm with being loved.(第二段第四至七句)
译文:他们的情感没有需求多——他们不会感到悲伤,他们只是饥饿,需要食物。即使是未出生的婴儿也能感受到母亲的心跳,这具有镇静作用。在现实世界中,他们寒冷时就会哭泣,然后被拥抱。这样一来,他们就开始将温暖与被爱联系起来。
[解析]根据定位句可知,新生儿对周围环境的理解始于身体感觉。故选D。
48.C 推理判断题 [定位句]Further studies have backed up the mind - body interaction. In one experiment, test subjects(实验对象) were asked to judge people after being handed a hot or a cold drink. They all made warm evaluations when their fingertips perceived warmth rather than coolness. And it works the other way too: in another study, subjects' fingertip temperatures were measured after being included in or “rejected” from a group task. Those who were included felt physically warmer.(第四段)
译文:进一步的研究证实了这种身心互动。在一项实验中,实验对象被要求在他人递给自己一杯热饮或一杯冷饮后评判对方。当他们的指尖感觉到温暖而不是寒冷时,他们都做出了友好的评价。反之亦然:在另一项研究中,测量受试者被“纳入”或“拒绝”参加小组任务后的指尖温度。那些被纳入在(小组任务)内的人感到身体更暖和了。
[解析]根据定位句可推知,实验进一步证明了身心之间相互影响。故选C。
49.B 推理判断题 [定位句]For further proof, we can look at the metaphors(比喻说法) that we use without even thinking. A kind and sympathetic person is frequently referred to as one with a soft heart and someone who is very strong and calm in difficult situations is often described as solid as a rock. And this kind of metaphorical use is common across languages.(第五段)
译文:为了进一步证明,我们可以看看那些我们不假思索就使用的比喻说法。一个善良且富有同情心的人经常被认为有一颗柔软的心,而一个在困难的情况下非常坚强和冷静的人则经常被描述为坚如磐石。这种比喻的用法在各类语言中都很常见。
[解析]根据定位句可推知,作者通过陈述比喻手法进一步证明人类的感觉影响思维。故选B。
50.C 目的意图题 [定位句]Now that you have the knowledge of mind - body interaction, why not use it? If you're having a bad day, a warm cup of tea will give you a flash of pleasure. If you know you're physically cold, warm up before making any interpersonal decisions.(第六段)
译文:既然你已经了解了身心互动,为何不利用它呢?如果你正度过糟糕的一天,一杯热茶会给你带来一瞬间的快乐。如果你觉得自己身体冰冷,在做任何人际关系决定之前先热身。
[解析]根据定位句可推知,作者写最后一段是为了鼓励读者把具身认知理论付诸实践。故选C。
译文:具身认知理论表明:我们的身体也负责思考或解决问题。更准确地说,思维塑造身体,而身体在同等程度上塑造思维。
[解析]根据第一段第一至三句及定位句可推知,具身认知理论的意义在于让我们更接近人类认知的真理。故选D。
47.D 细节理解题 [定位句]They don't have emotions so much as needs—they don't feel sad, they're just hungry and need food. Even unborn babies can feel their mothers' heartbeats and this has a calming effect. In the real world, they cry when they're cold and then get hugged. That way, they start to associate being warm with being loved.(第二段第四至七句)
译文:他们的情感没有需求多——他们不会感到悲伤,他们只是饥饿,需要食物。即使是未出生的婴儿也能感受到母亲的心跳,这具有镇静作用。在现实世界中,他们寒冷时就会哭泣,然后被拥抱。这样一来,他们就开始将温暖与被爱联系起来。
[解析]根据定位句可知,新生儿对周围环境的理解始于身体感觉。故选D。
48.C 推理判断题 [定位句]Further studies have backed up the mind - body interaction. In one experiment, test subjects(实验对象) were asked to judge people after being handed a hot or a cold drink. They all made warm evaluations when their fingertips perceived warmth rather than coolness. And it works the other way too: in another study, subjects' fingertip temperatures were measured after being included in or “rejected” from a group task. Those who were included felt physically warmer.(第四段)
译文:进一步的研究证实了这种身心互动。在一项实验中,实验对象被要求在他人递给自己一杯热饮或一杯冷饮后评判对方。当他们的指尖感觉到温暖而不是寒冷时,他们都做出了友好的评价。反之亦然:在另一项研究中,测量受试者被“纳入”或“拒绝”参加小组任务后的指尖温度。那些被纳入在(小组任务)内的人感到身体更暖和了。
[解析]根据定位句可推知,实验进一步证明了身心之间相互影响。故选C。
49.B 推理判断题 [定位句]For further proof, we can look at the metaphors(比喻说法) that we use without even thinking. A kind and sympathetic person is frequently referred to as one with a soft heart and someone who is very strong and calm in difficult situations is often described as solid as a rock. And this kind of metaphorical use is common across languages.(第五段)
译文:为了进一步证明,我们可以看看那些我们不假思索就使用的比喻说法。一个善良且富有同情心的人经常被认为有一颗柔软的心,而一个在困难的情况下非常坚强和冷静的人则经常被描述为坚如磐石。这种比喻的用法在各类语言中都很常见。
[解析]根据定位句可推知,作者通过陈述比喻手法进一步证明人类的感觉影响思维。故选B。
50.C 目的意图题 [定位句]Now that you have the knowledge of mind - body interaction, why not use it? If you're having a bad day, a warm cup of tea will give you a flash of pleasure. If you know you're physically cold, warm up before making any interpersonal decisions.(第六段)
译文:既然你已经了解了身心互动,为何不利用它呢?如果你正度过糟糕的一天,一杯热茶会给你带来一瞬间的快乐。如果你觉得自己身体冰冷,在做任何人际关系决定之前先热身。
[解析]根据定位句可推知,作者写最后一段是为了鼓励读者把具身认知理论付诸实践。故选C。
查看更多完整答案,请扫码查看