2025年天利38套五年高考真题汇编详解英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年天利38套五年高考真题汇编详解英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年天利38套五年高考真题汇编详解英语》

第154页
阅读下列短文,从每题所给的A、B、C、D四个选项中,选出最佳选项。
A
STUDENT EMPLOYMENT ON CAMPUS
All students may apply to work on campus.
Getting started
Before starting any position, all students need to complete required tax forms and show identification. International students also need:
* Social Security card
* Bank account
* Valid passport
* Official work permit
* Letter of support from the office of International Student Life
Looking for a job on Handshake
Handshake is an online job search platform for college students. With a Handshake account, students can receive information about career events and personalized job recommendations. To use Handshake, just follow these steps:
* Log in to Handshake using your email address already provided by the college.
* Complete personalization of your profile.
* Start your job search by clicking “Jobs” button.
* Fill out desired information: location, job type, etc.
* Apply directly by clicking “Apply Now” button.
You can also make appointments to meet with a career coach, access career resources, and explore careers that interest you.
On - campus jobs available for students
* Academic department assistant (Flexible working hours on Monday/Thursday)
* Dining services (Lunchtime on weekdays)
* Library assistant (Flexible working hours on Monday/Wednesday/Friday)
* Bookstore/mailroom (9:00 - 12:00 at weekends)
* Athletic department (18:00 - 22:00 on weekdays)
Maximum working hours
* During the semester(学期), domestic students can work a maximum of 10 hours a week; international students can work a maximum of 20 hours a week.
* During the summer break, a student may not work more than 30 hours a week.
* The total number of hours may not exceed(超过) the maximum hours allowed even if a student has more than one job.
For more information, find us at Career Development Office, 211 Hughes Hall; careerdevelopment@dreamcollege.edu, 555 - 520 - 1314.
36.What documents are necessary for an international student to seek employment?
A. Passport and Insurance Certificate.
B. Work permit and Academic report.
C. Bank account and Letter of support.
D. Health Certificate and Social Security card.
37.Before searching for a job on Handshake, you need to ________.
A. consult a career coach
B. personalize your profile
C. attend job training
D. set up a new email account
38.Where could you work on Tuesday evenings?
A. In the athletic department.
B. In the dining hall.
C. In the library.
D. In the bookstore.
39.Which working arrangement is allowed for a domestic student?
A. 40 hours per week during the summer break.
B. 20 hours per week during the semester.
C. 2 jobs, each with 16 hours per week.
D. 3 jobs, each with 2 hours per week.
40.Where is the passage probably taken from?
A. A university website.
B. A course guide.
C. A summer camp notice.
D. A business magazine.
答案: 36.C 细节理解题 【解析】根据Getting started部分中的“*Bank account”“*Letter of support from the office of International Student Life”可知,国际留学生要想在校园里找工作需要提供银行账户以及支持函。故选C。
37.B 细节理解题 【解析】根据Looking for a job on Handshake部分中的“*Complete personalization of your profile.”可知,在Handshake平台上找工作前,你需要个性化自己的简历。故选B。
38.A 细节理解题 【解析】根据On-campus jobs available for students部分中的“*Athletic department (18:00 - 22:00 on weekdays)”可知,周一至周五,学生在晚上6点至10点可以到体育系工作。由此可知,在周二晚上,你可以去体育系工作。故选A。
39.D 推理判断题 【解析】根据Maximum working hours部分中的“*During the semester(学期), domestic students can work a maximum of 10 hours a week”及“*The total number of hours may not exceed(超过) the maximum hours allowed even if a student has more than one job.”可知,国内学生一个学期每周最多工作10个小时。即使学生做了不止一份工作,工作的总时长也不能超过所允许的最长工作时间。结合选项可推知,每周从事3份工作,每份工作不超过2个小时,即每周工作总时长不超过6个小时,小于最长工作时间10小时,这是符合国内学生工作要求的。故选D。
40.A 文章出处题 【解析】根据全文内容尤其是标题“STUDENT EMPLOYMENT ON CAMPUS”可知,本文主要是在校大学生的校内兼职工作的介绍。由此可推知,本文可能选自一所大学的网站。故选A。
B
One freezing morning last February, I walked through Ontario Place. Trees were frosted sculptures. Large chunks of ice floated in the lake. Then I saw a group of people in bathing suits bouncing up and down in the water. They held hands, shouting and yelling into the sky. They looked and sounded so free.
I've always found cold water thrilling. The shock of it is like pressing a switch. It seems to reset my body and soul.
And last winter, I definitely needed a reset. I woke up most mornings with a dull, grey feeling as I forced myself out of bed to start the day. I needed something to cheer myself up, but I didn't know what, until that day.
The ice warriors(勇士) emerged from the lake, their skin steaming. Trembling, they were yet laughing and hugging each other. I called out, “You guys are awesome!” One woman waved back, “Come and join us! We're here every Monday morning.”
The night before my first dip(游泳), I was excited and nervous. Cold water was one thing, but this icy lake was a whole other level. Should I back out? Eventually, I got up in the dark and drove to the meeting spot.
After some wild warmup, I charged into the lake along with others. We yelled into the sky. Teeth chattering, heart rates slowing, fingers and toes going numb(麻木), we stayed there for somewhere between two and five minutes. Knowing it was my first time, people cheered me on. It felt amazing. I was stupid with cold, but I couldn't remember the last time I'd felt so happy.
Now I go dipping almost every day, and I've come to long for that moment when the cold becomes a second skin and my internal voice goes silent. Apart from the thrill of those first heart - stopping dives, which, ironically, saved me from going under, what has drawn me is this community of generous, open - hearted souls.
We laughed together, often, but from the stories we've shared about ourselves, I know I'm not the only one who faces life's challenges. Holding hands in the freezing lake, we looked out for each other last winter and will do so through this one.
It won't fix everything in our lives—but for some reason, it helps. At the end of each session I return home feeling stronger, lighter, more able to carry on. As another winter sets in, I'm more than ready to embrace the cold again.
41.When the author saw the people in the lake, her feeling can be best described as ________.
A. nervous
B. amazed
C. frightened
D. calm
42.Why did the author think of joining the swimmers?
A. To expand her social circle.
B. To lift her spirits again.
C. To adapt to the cold weather.
D. To prepare for a new career.
43.What can be learnt about the author's first dipping?
A. She hesitated a bit before going.
B. She suffered from a heart problem.
C. She stayed in cold water too long.
D. She regretted not doing enough warmup.
44.What change has cold water swimming brought about in the author?
A. She is more intelligent.
B. She gets more competitive.
C. She becomes a better storyteller.
D. She regains her inner peace.
45.What message does the author most likely want to convey?
A. Severe cold builds up character.
B. Group wisdom brightens our life.
C. Tackling the odds together cures.
D. Doing sports promotes friendship.
答案: 41.B 推理判断题 【解析】根据第四段第三句中的“I called out, ‘You guys are awesome!’”可知,作者喊道:“你们真了不起!”;结合第一段内容可推知,当看到有人在湖里冬泳时,作者感到很惊讶。故选B。
42.B 细节理解题 【定位句】I needed something to cheer myself up, but I didn't know what, until that day.(第三段最后一句)
译文:我需要(做)一些事情来让自己振奋起来,但是我不知道做些什么,直到那一天。
【解析】根据第四、五段尤其是定位句可知,作者加入冬泳者们的行列的目的是让自己的情绪再次高涨起来。故选B。
43.A 推理判断题 【解析】根据第五段第一至三句“The night before my first dip(游泳), I was excited and nervous. Cold water was one thing, but this icy lake was a whole other level. Should I back out?”可知,在第一次冬泳的前一天晚上,作者又兴奋又紧张。冷水是一回事,而冰冷刺骨的湖水完全是另一回事。她在想是不是应该退出。由此可推知,作者第一次去冬泳前有些犹豫。故选A。
44.D 细节理解题 【定位句】Now I go dipping almost every day, and I've come to long for that moment when the cold becomes a second skin and my internal voice goes silent.(第七段第一句)
译文:现在我几乎每天都去游泳,我渴望那个时刻——寒冷成为我的第二层皮肤,我的内心无比平静。
【解析】根据定位句可知,冬泳给作者带来的变化是她的内心重获平静。故选D。
45.C 推理判断题 【解析】根据最后两段内容可知,作者在和其他人一起冬泳时,他们分享着彼此的故事,在冰冷的湖里他们手拉着手,互相照应。这样虽然不能解决生活中的每个困难,但是由于某种原因,它能有所帮助。每次活动结束回家,作者都感觉自己更加坚强,更加轻松,更有动力继续前行。由此可推知,作者通过本文主要是想表达大家一起克服困难就可以得到治愈。故选C。
C
I love making art and looking at artworks. I've found myself wondering how we gain pleasure from art. And now neuroaesthetics, a combination of neuroscience(神经科学) and aesthetics(美学), may provide an answer.
Neuroaesthetics is a relatively young field of research on what happens in the brain when we make aesthetic assessments. Researchers use brain imaging technique to see which brain areas light up when we view paintings that we consider beautiful. Similar research has been done to understand the “neuronal fireworks” that occur when we look at inspiring sculptures, attractive faces, impressive dance, etc.
But why do we find some art beautiful and other art ugly? According to research, it all comes down to the “aesthetic triad(三元组合)”.
The first part of the triad is sensory - motor. This involves perceiving things like colours, shapes and movements. Movement in art has an interesting role. If you see a painting of a movement, like of a man pulling his arm away after being bitten by a dog, you feel like going through a similar experience. The part of your brain that controls your own movements lights up in response.
Second is emotion - valuation. This is how a piece of art makes you feel, and whether or not you appreciate or enjoy that feeling. The part of the brain related to pleasure is activated in response to something we find beautiful. This system can be affected in fascinating ways, as found by research using transcranial magnetic stimulation (TMS)(经颅磁刺激). If TMS is applied to a specific part of your brain behind your forehead that is particularly important for decision - making, you suddenly like different kinds of art. Such stimulation produces significant changes in aesthetic appreciation of faces, bodies and artworks.
The third part is meaning - knowledge. This is to do with how we can connect with a piece of art and what meaning we can create in it. Art is deeply personal, because when two people see the same artwork, our perception can create vastly different experiences of meaning. If we find meaning, then we often find pleasure. We also get enjoyment from the knowledge of how something was made. For the images that an artist creates, viewers will probably get far more enjoyment once they know the process used to create them.
Informed by neuroaesthetics, the next time I create my art I will value the process even more, enjoying the activation of the aesthetic triad in my brain as I admire the vivid images that I have created.
46.What does “neuronal fireworks” in Paragraph 2 refer to?
A. A beautiful painting or sculpture.
B. The lighting - up of specific brain areas.
C. An advanced brain imaging technology.
D. The aesthetic assessment of modern art.
47.What effect does movement in art produce on the viewers?
A. Certain part of their brain is activated.
B. Their experience of pain is reduced.
C. Their aesthetic sense is sharpened.
D. Their body reactions are delayed.
48.The application of TMS to the brain described in Paragraph 5 leads to ________.
A. raised memory capacity
B. enhanced painting skills
C. changed artistic taste
D. improved decision - making ability
49.According to the author, what increases our enjoyment of a piece of art?
A. Knowing how it is created.
B. Having a pleasant personality.
C. Learning how science develops.
D. Understanding the meaning of life.
50.What is the author's purpose in writing the passage?
A. To propose an abstract theory of art making.
B. To reveal the beauty of science in an artistic way.
C. To share some personal understanding of artworks.
D. To introduce a new research field for art appreciation.
答案: 46.B 推理判断题 【解析】根据第二段最后两句“Researchers use brain imaging technique to see which brain areas light up when we view paintings that we consider beautiful. Similar research has been done to understand the ‘neuronal fireworks’ that occur when we look at inspiring sculptures, attractive faces, impressive dance, etc.”可知,研究人员利用大脑成像技术来观察当我们看我们认为美的画作时,大脑的哪些区域会活跃起来。类似的研究还用于了解当我们在观看鼓舞人心的雕塑、迷人的面孔、令人印象深刻的舞蹈等时,大脑会产生怎样的“神经元烟花”。由此可推知,neuronal fireworks应指的是大脑特定区域的活跃情况。故选B。
47.A 细节理解题 【解析】根据第四段最后三句“Movement in art has an interesting role. If you see a painting of a movement, like of a man pulling his arm away after being bitten by a dog, you feel like going through a similar experience. The part of your brain that controls your own movements lights up in response.”可知,艺术作品中的动作会使观看者大脑中的特定区域活跃起来。故选A。
48.C 细节理解题 【定位句】If TMS is applied to a specific part of your brain behind your forehead that is particularly important for decision-making, you suddenly like different kinds of art.(第五段倒数第二句)
译文:如果将经颅磁刺激作用于你前额后方对做决定尤其重要的特定的大脑区域,你就会突然喜欢上不同类型的艺术。
【解析】根据定位句可知,将经颅磁刺激作用于对做决定尤其重要的特定的大脑区域会导致人的艺术品味发生变化。故选C。
49.A 细节理解题 【定位句】We also get enjoyment from the knowledge of how something was made.(第六段第五句)
译文:我们也可以从了解艺术作品的创作过程中获得快乐。
【解析】根据定位句可知,了解艺术作品的创作过程能增加我们的快乐。故选A。
50.D 写作意图题 【解析】通读全文可知,文章主要介绍了一项针对神经美学的新研究,该研究揭示了人们在欣赏艺术作品时是如何从中获得快乐的。由此可推知,作者写本文的主要目的是介绍一项关于艺术欣赏的新研究。故选D。
D
Most people with good sense would accept that we can and should learn from accidental failures. It would be impossible to progress in anything, after all, without taking the occasional misstep. And by understanding how we slipped, we can avoid falling in the future.
Few would advocate making intentional mistakes, however. Yet consciously erring(犯错) can promote deeper understanding and better recall. The phenomenon is known as the derring effect—coming from “deliberate(故意的) erring”—and when applied properly, it may bring benefits in many unexpected areas of life.
In one experiment carried out at the National University of Singapore, participants were given the task of learning concepts on a difficult subject. For some terms, they simply copied out the correct definition; for others, they were asked to first add an error in their description of the term before correcting the mistake.
Naturally, you would expect the addition of the errors to have increased unwanted confusion. Yet the exact opposite was true: the participants who made deliberate errors learned about twice as much as the people who simply copied out the correct definitions.
The derring effect could be applied in other situations. So a music teacher may find the addition of deliberate errors could help a student remember the right musical notes. Such a playful approach could fuel their creativity for composition, if the student looks for ways to develop those wrong notes into something more attractive. It is encouraging to discover that by readily accepting our errors and wisely placing ourselves in the way of being wrong, we can in fact overcome weaknesses and rise stronger.
The derring effect could be useful for many other challenges too. If you enjoy cooking, for example, you may faithfully follow a recipe without questioning the instructions. But why not try to break away from those habits and deliberately do the “wrong” thing for a change, and see where your derring takes you? If you are painting, meanwhile, you could relax one of the constraints(限制) that you usually put on your work and see what you produce.
At worst, you will have refreshed and deepened your knowledge of the rules you normally apply, so that you can be even more effective next time. At best, you may just find that you have discovered something completely new and unexpected, through a flash of inspiration that you would have missed with perfectionism. Either way, your apparent missteps will have moved you a little closer to true mastery.
51.In Paragraph 1, the author presents ________.
A. a routine warning
B. a popular misbelief
C. a commonly - held view
D. a theoretical assumption
52.What can be learnt about the experiment?
A. Adding intentional errors facilitates learning.
B. Correcting mistakes is the key to learning.
C. Errors contribute to confusion in learning.
D. Learners make fewer errors in difficult subjects.
53.According to the author, using the approach mentioned in Paragraph 5 may result in ________.
A. disappointing performances
B. greater creative power
C. the discovery of problems
D. the admission of weaknesses
54.Which of the following would the author encourage you to do?
A. Strictly follow traditional recipes when cooking.
B. Avoid making mistakes and be a perfectionist.
C. Occasionally ignore traffic regulations.
D. Try unconventional coloring in painting.
55.What could be the best title for the passage?
A. The Challenge of Derring
B. Erring Prevents Failure
C. To Err is Fruitful
D. Errors: Accidental or Intentional
答案: 51.C 推理判断题 【解析】根据第一段内容可知,大多数理智的人都认为,我们可以并且应该从偶然的失败中汲取经验教训。毕竟,没有偶尔犯错的话,我们就不可能取得进步。由此可推知,作者在第一段介绍了人们普遍持有的一种观点。故选C。
52.A 推理判断题 【定位句】Yet the exact opposite was true: the participants who made deliberate errors learned about twice as much as the people who simply copied out the correct definitions.(第四段第二句)
译文:然而,事实恰恰相反:那些故意犯错的参与者所学到的知识是那些仅照抄正确定义的参与者的大约两倍之多。
【解析】根据定位句可推知,从这项实验中可以了解到,添加一些故意错误能促进学习(成效)。故选A。
53.B 细节理解题 【定位句】Such a playful approach could fuel their creativity for composition...(第五段第三句)
译文:这样一种有趣的方法可以增强学生们在作曲方面的创造力……
【解析】根据第五段内容尤其是定位句可知,第五段中所提到的方法会使人们更有创造力。故选B。
54.D 细节理解题 【定位句】If you are painting, meanwhile, you could relax one of the constraints(限制) that you usually put on your work and see what you produce.(第六段最后一句)
译文:与此同时,如果你在画画,你可以放宽对自己作品通常所设定的一个限制,看看能画出什么。
【解析】根据定位句可知,作者鼓励人们在绘画时采用非常规的绘画方式。故选D。
55.C 标题概括题 【解析】通读全文可知,本文主要介绍了德林效应:应用得当的故意犯错可能会带来很多益处。C项“犯错是富有成效的”体现了本文的主旨,是本文的最佳标题。故选C。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭