2025年天利38套五年高考真题汇编详解英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年天利38套五年高考真题汇编详解英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年天利38套五年高考真题汇编详解英语》

第147页
D
Storytelling is an ancient art form that has been used to hand down legends, tales and factual stories. Perhaps the first thing that springs to mind when you think of storytelling is the fantasy land that took shape in your mind while Mom or Dad told you stories about princes, castles and monsters, with a unique voice for each character.
Storytelling does not just take place at bedtime or round a campfire, however. It can take some other forms, either via the books we read or the films we watch. But they usually have some elements in common: rather than a list of dry facts, stories have plots and they introduce characters. We respond to stories, particularly when there is emotional detail.
And unlike what we suppose, storytelling is not just a form of entertainment, but a form of learning as well. Long before reading and writing became widely spread and available, oral storytelling had already been a form that the wisdom and knowledge of the people were passed down from elders to children. A good story engages our curiosity, emotions and imagination.
Storytelling helps with learning also because stories are easy to remember. Research has found that learning obtained from a well-told story is remembered more accurately, and for far longer, than from facts and figures.
And above all, stories have a transformative power to allow us to see the world in a different way than we do if we just encounter it on our own. Stories are an entry point to understanding a different experience of the world.
This aspect of storytelling—presenting a different perspective of the world—is important when it comes to connecting with each other. It gives us an opportunity to learn from another person’s experience and it can shape, strengthen or challenge our opinions and values. So, when someone tells us their own personal story, we catch a glimpse(瞥见) of a view of the world that may be slightly or significantly different from our own. When we see the world as they see it, or walk in their shoes, the experience can inspire empathy(共情,同理心) with them.

51. What occurs to us the moment we think of “storytelling”?
A. A child’s imaginary world.
B. Voices of Mom or Dad.
C. An ancient art form.
D. Factual stories.

52. What are the common elements in all forms of storytelling according to the author?
A. Form and style.
B. Facts and figures.
C. Emotional and physical details.
D. A series of events and characters.

53. Why does storytelling work better than mere statement of facts in promoting learning?
A. It carries more wisdom and knowledge.
B. It is more widely available to young learners.
C. It satisfies our imagination and releases our emotions.
D. It makes what is learned more precise and longer lasting.

54. How can other people’s personal stories probably benefit us?
A. By offering us more opportunities to know people.
B. By helping us stay connected with the contemporary world.
C. By allowing us to understand the world the way they see it.
D. By enabling us to tell reality from imagination.

55. What makes the best title for the passage?
A. The History of Storytelling
B. The Power of Storytelling
C. The Forms of Storytelling
D. The Art of Storytelling
答案: 51.A 细节理解题 [定位句]Perhaps the first thing that springs to mind when you think of storytelling is the fantasy land that took shape in your mind while Mom or Dad told you stories about princes, castles and monsters, with a unique voice for each character.(第一段第二句)
译文:当你想到讲故事时,你首先想到的可能是当妈妈或爸爸给你讲关于王子、城堡和怪物的故事时,你脑海中形成的幻想世界,每个角色都有独特的声音。
[解析]根据定位句可知,当我们想到“讲故事”时,脑海里会形成一个孩童的幻想世界。故选A。
52.D 细节理解题 [定位句]But they usually have some elements in common:rather than a list of dry facts, stories have plots and they introduce characters.(第二段第三句)
译文:但它们通常有一些共同的元素:故事不是枯燥的事实罗列,而是有情节、有人物介绍。
[解析]根据定位句可知,讲故事的所有形式的共同元素是一系列故事情节和人物。故选D。
53.D 细节理解题 [定位句]Research has found that learning obtained from a well - told story is remembered more accurately and for far longer, than from facts and figures.(第四段第二句)
译文:研究发现,从一个讲得好的故事中获得的知识比从事实和数字中获得的知识记得更准确,时间也更长。
[解析]根据定位句可知,从一个好的故事中获得的知识记忆更准确、更长久。故选D。
54.C 细节理解题 [定位句]So, when someone tells us their own personal story, we catch a glimpse(瞥见) of a view of the world that may be slightly or significantly different from our own. When we see the world as they see it, or walk in their shoes, the experience can inspire empathy(共情,同理心) with them.(第六段最后两句)
译文:所以,当有人告诉我们他们自己的故事时,我们会瞥见了一个可能与我们的世界观略有不同或大相径庭的世界观。当我们站在他们的角度看世界,或者站在他们的立场上看世界时,这种体验会激发我们对他们的共鸣。
[解析]根据定位句可知,其他人的个人故事有助于我们以他们的方式理解世界。故选C。
55.B 标题概括题 [解析]通读全文可知,文章主要介绍了讲故事可以采取不同的形式,它不仅是一种娱乐形式,也是一种学习形式。它有助于学习,也是一种变革的力量。另外,聆听别人的故事有助于我们站在他人的角度或立场去看世界,以此激发我们的同理心。由此可推知,本文主要讲述了讲故事的好处。B项“讲故事的影响力”符合文章主旨,是本文的最佳标题。故选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭