2025年经纶学霸阅读英语100篇五年级英语


注:目前有些书本章节名称可能整理的还不是很完善,但都是按照顺序排列的,请同学们按照顺序仔细查找。练习册 2025年经纶学霸阅读英语100篇五年级英语 答案主要是用来给同学们做完题方便对答案用的,请勿直接抄袭。



《2025年经纶学霸阅读英语100篇五年级英语》

Tuesday 阅读理解 B

347 million people across the country take part in winter sports.
Northern China: 186 million people
Southern China: 161 million people
46 million of them are under 18.
A survey—China Youth Daily surveyed 1,212 people:
①Cheering for players at the Beijing Winter Games
②Trying out skiing or skating

③Buying winter sports clothes and tools
④Taking winter sports trips around China
⑤Taking part in winter sports training
Some important years:
1953: China’s first National Ice Sports Games took place in Harbin.
1957: China’s first National Ski Games were held in Tonghua, Jilin.
2002: China won its first gold medal in the Winter Olympics.
2022: China held the Winter Olympics in Beijing and Zhangjiakou for the first time and won 9 gold medals.
阅读材料,选择合适的选项。
(
D
)1. How many people above 18 take part in winter sports in China?
A. 46 million.
B. 161 million.
C. 186 million.
D. 301 million.
(
C
)2. From the text, we know China won
C
gold medals in the Winter Olympics.
A. one
B. nine
C. ten
D. twenty-two
(
B
)3. According to the text, which of the following is true?
A. More than 1,000 people took part in winter sports training.
B. The first National Ice Sports Games took place in Harbin in 1953.
C. 186 million people take part in winter sports in Southern China.
D. Winter Olympics were held in Beijing and Zhangjiakou in 2002.
(
C
)4. Where can we probably read the text in a newspaper?
A. Star Stories.
B. School Life.
C. Sports World.
D. Science Study.
(
B
)5. The writer writes the text to
B
.
A. encourage more people to exercise
B. introduce winter sports in China
C. tell us the important sports years
D. report the survey of China Youth Daily
答案: 1.D 细节理解题。根据“347 million people across the country take part in winter sports.”以及“46 million of them are under 18.”可知,全国有3.47亿人参加冬季运动,其中4600万人未满18岁。所以18岁以上参与冬季运动的人有347-46=301百万。故选D。
2.C 细节理解题。根据“2002:China won its first gold medal in the Winter Olympics.”以及“2022:China held the Winter Olympics in Beijing and Zhangjiakou for the first time and won 9 gold medals.”可知,中国在冬奥会上获得10枚金牌。故选C。
3.B 细节理解题。根据“1953:China’s first National Ice Sports Games took place in Harbin.”可知,第一届全国冰上运动会于1953年在哈尔滨举行。选项A,原文提到《中国青年日报》调查了1212人,其中一项是“参加冬季运动培训”,占25.4%,不超过1000人,故错误;选项C,原文中提到的1.86亿是Northern China(北方地区),而不是南方地区,这是偷换概念,故错误。选项D指出2002年冬奥会在北京和张家口举办,而2022年才是“首次在北京和张家口举办冬奥会”。选项D混淆了年份与事件,故错误。故选B。
⚠️易错警示 选择陈述正确或错误的一项
1.严格对照原文细节
年份、地点、数字等需完全匹配。例如:选项B中的“1953年哈尔滨”与原文一致,正确;选项D将2022年的北京和张家口冬奥会错误关联到2002年,需仔细核对。
2.区分调查样本与实际数据
例如:原文提到“调查1212人”,但实际参与训练的是第⑤组数据,占比25.4%,不足1000人。选项A的“超过1000人参加培训”属于主体对应错误,需避免混淆样本量与具体某一项调查的结果。
3.警惕相似概念的张冠李戴
例如:选项C的“南方1.86亿人”与原文饼图中提到的“北方1.86亿人”不符,设题人会在某处信息的部分条件进行替换概念,属于张冠李戴。
4.关注事件与时间的对应关系
例如:原文明确将“2002年”与中国首枚冬奥金牌关联,“2022年”与北京和张家口冬奥会关联。需注意选项是否偷换时间或事件(如选项D)。
5.排除干扰选项
通过排除法快速剔除明显错误的选项(如C、D项),集中分析可能正确的选项(如A、B项),再结合原文细节验证。
4.C 推理判断题。本文主要介绍了中国的冬季运动,属于体育相关内容,所以我们可能在报纸的“体育世界”版面看到。故选C。
5.B 主旨大意题。通读全文可知,文章主要介绍了中国有关冬季运动的调查数据以及与冬季运动相关的重要年份事件。故选B。

查看更多完整答案,请扫码查看

关闭